Hamilelikte oluşabilecek dermatolojik hastalıklar...

KURULUK

Hamilelik sırasında vücut her geçen gün genişler ve gerginliğini kaybeder. Bu nedenle cilt kurur, esnekliğini kaybeder ve daha hassas hale gelir. Özellikle göğüsler, karın bölgesi ve baldırlar en fazla etkilenen bölgelerdir. Bu tür sıkıntılar yaşamamak için, kendiniz de bazı önlemler alabilirsiniz. Örneğin uzun süren ve çok sıcak banyoyu tercih etmek yerine, ılık bir duş ile bebeği de rahatlamak daha yararlıdır. Duş sırasında vücuda, keseleme görevini yerine getirebilecek bir krem yardımıyla yumuşak hareketler ile masaj yaparak, ölü hücrelerin atılması sağlanmalıdır. Bu masaj aynı zamanda kan dolaşımını da hızlandırır. Daha sonra kol ve bacaklara cilt tipinize uygun bir nemlendirici ya da vücut sütü uygulayarak günlük cilt bakımı tamamlamanız yararlı olacaktır.

KAŞINTI

Yukarıda bahsettiğimiz kuruluk, kaşıntıya sebep olabilir ancak bu durum, hamilelikte yaşanan kaşıntıların en basit sebebidir. Diğer sebepler, önceden var olan bir cilt problemi yanında, hamilelikte meydana gelen karaciğeri, tiroit bezlerini veya diğer vücut sistemlerini etkileyen başka bir durumdan kaynaklanabilir. Örneğin karaciğerle ilgili koletaz kontrol edilmelidir. Kaşıntıya sebep olan ve ‘Doğum koletazı’ olarak anılan bu durumun fark edilmemesi, bebek kaybına kadar gidebilir, bu nedenle kan testleri ve yakın incelemeler yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Sadece tahrişle alakalı kaşıntılar ise, anneye ve fetuse zarar vermez. Öncelikle kannda başlar, daha sonra önce yüz ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine yayılır. Kaşıntı çok şiddetli ve rahatsız edici olabilir. Kaşıntıyı azaltmak için krem, losyon, hatta hap bile kullanılabilir.

AKNE

Gebelikte akne, sıklıkla karşılaşılan ve can sıkıcı bir oluşumdur. Hamilelikte yapılabilecek doğru cilt bakımları, bir dermatoloğun önerdiği medikal/dermatokozmetik ürünler bu akneleri engellemede çok etkilidir. A vitamini içeren tablet ve kremler kesinlikle tercih edilmemelidir. Kullanmakta olanlar ise, ilaç bitiminden itibaren 6 hafta sonrasında gebe kalabilirler.

MANTAR

Gebelikte, floradaki değişiklikler ve kilo alımına bağlı olarak mantar infeksiyonu gelişebilir. Ayrıca direncin düşmesi nedeniyle de viral infeksiyonlar, örneğin siğil gibi problemlerle de daha sık karşılaşılabilir. Deri bütünlüğünün korunması, cildin nemli tutulması korunmada en doğru yoldur.

Haberin Devamı

SEDEF

Sedef hastalığında cilt genelde, gümüşi parlak pullarla kaplanır. Normalde de zor olan bu hastalık, hamilelikte daha da kötüleşebilir ancak bunun tam tersi, iyileşme de görülebilir. Önemli olan kötüleşmemesi için, kontrol altında tutmaktır. Bazı hastalarda da, ilk kez hamilelikte karşılaşılır. Nemlendirmek, kaşıntıyı önlemek ve merhemlerle kontrol edilmeye çalışılır.

GENİTAL SİĞİL

Gebelerde bağışıklık sisteminin düşmesi ile, genital siğiller artabilir, daha önce bir virüs varsa, hamilelik döneminde nüks görülebilir. En doğru tedavi yaklaşımı kriyoterpidir, bunun yanında bu yeterli olmazsa, koterizasyon gerekir ve iyi sonuçlar verir. Doğum öncesinde aktif siğilleri olan hamileler, normal doğum yerine, sezeryanı tercih etmelidir.

Haberin Devamı

GENİTAL HERPES

Genital Herpes olarak adlandırdığımız, genital bölgedeki uçuklar, hamilelik kararında çok önemlidir. Uçuga sebep olan, herpes simplex virüsüdür. Bir kez edinilmiş olan hastalık, ömür boyu kalır. Böyle bir hastalık geçirmiş kişiye, hemen hamile kalmaması önerilir. Çok iyi tedavi edildikten sonra, hamile kalındığında da sıkı kontroller ile hastalık takip edilmelidir. Aktif döküntüler varsa normal doğum değil de sezeryan olması gerekebilir. Kadın Hastalıkları uzmanı karar vermesi gerekmektedir.

SİSTEMİK LUPUS

SL, doku bağlarında iltihaba neden olur bir cilt hastalığıdır. Hamilelikte ortaya çıktığında kişinin cildi dışında, vücutta diğer organları da etkilenir, oluşan antikorlar nedeniyle, düşük riski artar.

DİĞER YENİ YAZILAR