Sürünmeye devam

Turkcell’de yönetim Çukurova’nın mı olacak, Rus Alfa’ya mı geçecek Ekim ayında netleşecekti. Ancak yarın Londra’da yeni bir dava daha yapılması kararı alındı. Karamehmet, “Büyük haksızlık. Ne şiş yansın ne kebap durumu yaratılıyor” dedi.

Londra Tahkim Mahkemesi’nin Ağustos ayı başında verdiği kararı duyunca ‘Turkcell’de matruşka tipi hissedarlık yapısı 60 gün içinde çözülecek’ dedik ama sanırım yanıldık. Zira mahkeme sürpriz bir ara karar daha alarak Rus Alfa’nın işi yokuşu sürmesine olanak tanıdı. 60 günlük sürenin Ekim ayı başında dolması ve taraflardan birinin diğerinin elindeki hisseleri alması beklenirken, Londra’da yarın yeni bir dava daha görülecek. Londra’da yapılacak ‘arbitration’ yani arabulucu süreci ile 60 günlük süreyi içeren son karar belki de rafa kalkacak.

Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet karar çıkmışken yeni bir hukuki sürecin oluşturulmasının son derece haksız olduğunu ancak Salı günü Londra’da hazır bulunacaklarını söyledi. Bir usül tartışması yaşandığını belirten Karamehmet, “Parayı ödeyip hisseleri geri alma hakkımızın elimizden alınacağını sanmıyorum ama yine de beklenmedik bir karar. Bayrama da rastladı.

O gün bize parayı ödeyin deseler bankalar bile kapalı” dedi. Artık bir karar verilmesi gerektiğini kaydeden Karamehmet, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Ben bu yeni gelişmeyi şöyle yorumluyorum. Müslümansanız kesin olarak size karşı önyargılılar. Londra’nın verdiği ‘60 gün içinde hisseleri al ya da sat’ kararını onaylayan Fransa’daki tasdik makamı bu son kararı da alabildi. O zaman ilk kararı neden onayladın diye sormak lazım. Ne şiş yansın ne kebap durumu yaratılmaya çalışılıyor ama artık bir karar çıkması ve bunun nihai olması gerekiyor.”

Karamehmet’in ne kadar ketum olduğunu bilirim. Yıllar önce Haziran 2009’da Kuzey Irak Erbil’de Kürt Yönetimi’nin ilk petrol sevkiyatı töreninde bir yemekte karşılıklı oturmuş ve konuşma fırsatı bulmuştum. Kelimeleri ağzından kerpetenle alabilmiştim. Öyle ki Çukurova Holding’in üst düzey yöneticilerinden biri, “Biz bile patronumuzu ilk kez bu kadar konuşurken gördük. Hatta ben dişlerini ilk kez görüyorum” diye bana takılmıştı. Cuma günü beni aradığında çok şaşırdım ve gördüm ki yıllar geçse de, Turkcell’de köprünün altından çok sular aksa da Mehmet Emin Karamehmet hiç değişmemiş. Bir sürü sorum vardı.

Haberin Devamı

“Parayı bulabilecek misiniz, parayı yine sizin yerinize Ziraat Bankası mı ödeyecek, sonra o hisseleri alamazsanız ne olacak, Turkcell’i isteyen başka yerli yabancı gruplar olduğunu duyuyoruz, Ziraat sizdeki hisseleri blok olarak üçüncü bir gruba satabilir mi?” gibi sorular sordum ama cevap şöyle oldu: “11 yıldır sürünüyoruz. Sürünmeye devam.”

Matruşka hissedarlık kilitliyor

Rus Alfa’nın telekomünikasyon varlıklarını yöneten Lüksemburg merkezli LetterOne adlı şirketin elinde Turkcell’in yüzde 13.22’lik hissesi bulunuyor. Aslında bu hisseler Çukurova Holding’in aldığı kredi karşılığında Rus Alfa’ya rehin ettiği hisselerdi. Ancak yıllar içinde Rus Alfa ‘temerrüt’ durumu oluştu diyerek bu hisselere el koydu. Çukurova Grubu işte bu hisseleri istiyor. Bu hisseler önemli. Zira bu hisselere sahip olan Çukurova Telecom Holding’i ve dolayısıyla Turkcell Holding’i ve dolayısıyla Turkcell İletişim’i kontrol edebiliyor. Londra Tahkim Mahkemesi, ‘Çukurova Rus Alfa’nın elindeki yüzde 13.22’lik hisseyi 2.7 milyar dolara alabilir. Alamıyorsa kendi elindeki yüzde 13.76’lık hisseyi 2.8 milyar dolara Rus Alfa’ya satar.’ kararı vermişti. Bu süre Ekim ayı başında dolacak, ödeme için de tarafların 14 günlük daha ek süresi olacaktı. Bakalım yarın bu durumu değiştirecek yeni bir gelişme yaşanacak mı?

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR