Rus Alfa pes etti

Rus Alfa elindeki Turkcell hisselerini Ziraat Bankası ve Karamehmet’e teklif etti

Turkcell’de 26 Mart tarihindeki genel kurula sayılı günler kala Rus Alfa’dan çok önemli bir hamle geldi. Alfa Telecom, Turkcell’in yüzde 13.76 hissesini almak üzere Ziraat Bankası ve Çukurova Holding’e bir teklifte bulundu. Alfa, Çukurova Grubu’nun elinde bulunan ancak Ziraat Bankası’ndan kullanılan kredi karşılığı rehin edilen Çukurova Telekom Holding’in 51 adet B tipi hissesini istedi. Hisse başına da 54.9 milyon dolar yani toplamda 2.8 milyar dolar önerdi.

Karamehmet’in Ruslar’la birlikte kurduğu Çukurova Telekom Holding, Turkcell Holding’in hissedarı. Turkcell Holding ise Turkcell İletişim’in yüzde 51’ini kontrol ediyor. Yani Çukurova Telekom Holding ve dolayısıyla Turkcell Holding’e hakim olan, bir anlamda halka açık olan Turkcell İletişim’in de kontrolünü ele geçiriyor. O yüzden Çukurova Telekom Holding’e ait bu 51 adet hisse çok ama çok önemli. Aynı hisselerden 49 tanesi ise halen Rus Alfa’nın elinde.

Haberin Devamı

Şimdi bu teklif ne anlama geliyor analiz etmeye çalışalım. Yıllar içindeki hamlelere bakılacak olursa Ruslar da pekala biliyor ki Turkcell’de kontrolün kendilerine geçmesine izin verilmeyecek. SPK’nın yıllar içindeki hamleleri ve son olarak Çukurova Grubu’nun o hisseler için gerekli krediyi bir kamu bankası olan Ziraat’ten bulması anlamlıydı. Çok güçlü mesajlardı bunlar. ‘Turkcell Türk kalmalı. Ve Türk Devleti bunun için ne gerekiyorsa yapacak’ denmiş oluyordu.

Dolayısıyla aslında Rus Alfa o çok değerli 51 hisseye talip olmuyor bana göre elindeki 49 hissenin satış fiyatını deklare etmiş oluyor.

‘Turkcell’den çıkmaya hazırım’ diyor.

O zaman ne olur ?

Yüzde 37’si TeliaSonera’ya ait olan Turkcell’de üçlü karmaşık yapı çözülür ve genel kurulu kilitleyen inatlaşma da son bulur. Bulur da bu parayı Çukurova Grubu’nun vermesi imkansız. Zira finans piyasalarındaki gelişmeler malum. Karamehmet’in Genel Enerji’den sağlayabileceği fon miktarı da, düşen petrol fiyatları ile sınırlandı. Yani Karamehmet’in de eli kolu aslında bağlı. O zaman Ziraat Bankası burada devreye girebilir. Ya bir özel sermaye fonu gibi davranarak hisseleri kendi alabilir ya da Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan bir başka yatırımcının devreye girmesi sağlanabilir.

Haberin Devamı

Bir kaç telefon görüşmesi yaptım ve çıkardığım sonuç şu ki en mantıklısı Ziraat’in hisseleri alması ve elini güçlendirmesi. Yarın öbür gün Çukurova Grubu kredi borcunu ödeyemezse (Daha önce örneğini çok gördüğümüz için bu ihtimal hep var) eline koskoca bir Turkcell imparatorluğu geçmiş olur. Bir iştirak gibi de değerlendirebilir, paket olarak bir başka yatırımcıya da satabilir. Sorunsuz, hisse yapısı daha az karmaşık bir Turkcell pek çok yatırımcının ilgisini çekecektir.

***

Şu ana kadar okuduğunuz yazı aslında 18 Mart 2015’de çıkan yazımdan bölümler. Tamamına internetten ulaşabilirsiniz. Haklı çıktım demeyi sevmem ama 1 yıl sonra Ruslar’dan beklenen hamle geldi. O hisse başına 54.9 milyon dolarlık teklifin ‘Alırım’ değil ‘Satarım’ teklifi olduğu anlaşıldı. Dün Reuters’e düşen habere göre Rus Alfa, elindeki 49 hisseye hisse başına 54.9 milyon dolardan 2 milyar 690 milyon dolarlık bir teklifte bulundu. ‘Ziraat Bankası ve Kararmehmet’e isterseniz hisselerimi alın’ diyor. Pes edeceği belliydi. Belli ki iki ülke arasında uçak krizi ile başlayan gerginlik süreci hızlandırmış. Yine bir genel kurul öncesi tahmin ettiğim hamle geldi ve Rus Alfa geri adım attı. Turkcell’de hissedarlık yapısı ile ilgili çok önemli gelişmeler bizi bekliyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR