Elektrikte % 6.8’in üstünde zam yok, nokta

Türkiye her konuya iki farklı kutuptan bakmaya artık alışıp objektifliğini ve insafını kaybetse de elektrik zammı tamamen matematik olduğu için sana göresi bana göresi olmaz diye düşünmüştüm, maalesef elektrik zammında da buluşamadık.

EPDK resmi açıklamasına göre elektriğe 2016 yılı başında yüzde 6.8 zam yapıldı. Ancak tüketici dernekleri zammın açıklanandan çok daha fazla olduğunu iddia etti. Bu iddiaya gazeteler de kayıtsız kalmadı. Hürriyet’te Yalçın Bayer elektriğe gelen gerçek zammın aslında yüzde 34 olduğunu yazdı. Dün de bir başka gazetede manşetten verilen haberde elektriğe yapılan zammın yüzde 19’u geçtiği öne sürüldü.

Devletin kurumu EPDK yanıltıcı oran vermiş olamaz ama artık yeni Türkiye burası. Hiçbir şey şaşırtmadığı için ‘belli de olmaz’ diyerek hesap makinasını elime alıp, tarife cetvellerinin eski ve yeni hallerini incelemeye başladım.

Uzun süredir gazeteciler olarak sorgulamayı, merak etmeyi unuttuk ama tamamen matematik olan elektrik zammının oranında dahi bunu yapmak zorunda kalacağım aklıma gelmezdi.

Haberin Devamı

Aslında bütün kafa karışıklığı tarifelerdeki farklı kalemlerin kaydırılmasından kaynaklanmış görünüyor. Daha önce faturalarda ayrı kalem olarak gösterilen iletim sistemleri kullanım bedeli, sayaç okuma bedeli, perakende satış hizmeti bedeli, DAĞITIM BEDELİ sütununda tek kalem olarak gösterilmeye başlanmış. Yine daha önce aktif tüketim bedeli içinde yer alan kayıp kaçak oranı bedeli de yine DAĞITIM BEDELİ’nin içine eklenmiş.

Enerji bedeli üzerinden yüzde 2’lik TRT payı, yüzde 1’lik Enerji Fonu payı ve yüzde 5’lik Belediye Tüketim Vergisi kesintisi aynen devam ediyor.

Şimdi gelelim zamlara...

Enerji bedeli meskenler için 2015 yılı sonu itibarıyla 0.1985 kuruşmuş, yeni dönemde zamlanarak 0.2134 kuruşa çıkmış.

Dağıtım Bedeli ise değişik kalemler toplanıp 0.1184 kuruş olmuş. Bu iki rakamı topladığımızda bugün geçerli nihai tarifeyi buluyoruz. Yani 0.3318 kuruşu.

Gerçek zammı hesap edebilmemiz için 0.3318 kuruşa zamdan önce denk gelen rakamı bilmemiz lazım.

Dedik ya daha önce kalemler biraz fazla.

Haberin Devamı

Enerji bedeli karşılığı 0.1985 kuruşmuş.

Ayrıca 0.0072 kuruş perakende satış hizmeti (PSH) bedeli...

0.0552 kuruş kayıp kaçak bedeli...

0.0401 kuruş dağıtım bedeli...

0.0095 kuruş da iletim bedeli alınıyormuş.

Bunları topladığımızda karşımıza nihai tarife olarak 0.3105 kuruş çıkıyor.

En basit matematik işlemi.

Bölün bugünkü nihai tarife olan 0.3318 kuruşu, 0.3105 kuruşa.

Vallahi de billahi de yüzde 6.8599 rakamı çıkıyor.

Kayıtlara geçsin lütfen.

Zammın oranı yüzde 6.8599’dur.

Bunu ben söylemiyorum, matematik söylüyor...

DİĞER YENİ YAZILAR