Ünlü mimarların karşısına çıkan ‘beklenmedik tepe’

Royal Academy of Arts’ın girişine koyulan ve Türk seramiğinden yapılan Unexpected Hill isimli yerleştirme, ünlü mimarlık ofislerine ev sahipliği yapan Londra’da önemli bir tanıtım hamlesi oldu.

Toprağı alıyorsunuz, pişiriyorsunuz ve satıyorsunuz. Pişirirken kullandığınız enerji ithal ancak seramik yine de Türkiye’nin ithalat payı en düşük ihracat ürünü. Bu yüzden ihracat rakamını yukarı taşımak önemli. Türkiye’nin dış ticaret dengesine net pozitif katkı yapıyor. Türk Seramik Tanıtım Grubu son yıllarda hedef pazarlarda önemli tanıtım etkinlikleri yapıyor. Bu etkinlikler ihracat rakamlarına da yansıyor. Geçen hafta SO? Mimarlık ve Fikriyat isimli Türk firmasının iki boyutlu seramiklerden yaptığı üç boyutlu Beklenmedik Tepe (Unexpected Hill) enstalasyonu (yerleştirme) İngiltere’nin ünlü saygın kuruluşlarından biri olan Royal Academy of Arts’ın Burlington Gardens’in girişine konuldu.

Ünlü mimarların karşısına çıkan ‘beklenmedik tepe’

Üç boyutlu form

Royal Academy of Arts’ın bir kısmının restore edilmesi kararı ile gündeme gelen, tarihi eserin Burlington Gardens tarafındaki girişine yapı ile uyumlu modern bir mimari eser konulması için düzenlenen yarışmayı SO? kazanmıştı. Türk firmanın projesi 3 İngiliz firmasının teklifleri ile yarıştı. Royal Academy of Arts’ın geçtiğimiz sonbaharda düzenlediği ‘Malzemelerin Anlamı’ adlı bir dizi etkinliğinin ardından mimarlar yeniden geleneksel seramikleri düşünmeleri konusunda teşvik edilmişti. Beklenmedik Tepe’de kullanılan geometrik şekiller tarih boyunca kullanılan iki boyutlu seramik model ve desenlerden ilham alınarak elde edildi. SO? Mimarlık ve Fikriyat’ın kurucularından Sevince Bayrak bunu şöyle dile getirdi: “Üç boyutlu bir form yaratmak için üçgenlerin geometrik modellerini değiştirdik. Örneğin iki boyutlu bir objeyi üç boyutlu bir alana dönüştürmek için geometriyi kullanmamız konusunda Mukarnas formunun prensipleri bize yardımcı oldu ve bir tepe, yani üç boyutlu bir yapının en yüksek noktasını ziyaretçilerin içinden geçebilecekleri bir tünel olarak yarattık. ”

Haberin Devamı

Geleneksel İslam mimarisinde kullanılan ve seramiklerin radyal simetriye uygun olarak kullanılmasını sağlayan dekoratif bir bezeme türüne ‘Mukarnas’ deniyor. Geometrik sütunlar, halen dünyadaki en hafif seramik olarak bilinen karolarla kaplanırken, yarı saydam seramikler akşam saatlerinde de mekânı aydınlatarak ilginç bir görüntü ortaya koyuyor. SO? Mimarlık daha önce İstanbul Modern’in bahçesine Göğe Bakma Durağı projesi ile nefis bir müdahalede bulunmuştu.

Haberin Devamı

Ünlü mimarların karşısına çıkan ‘beklenmedik tepe’

Sorun ucuz pazarda

Dünyada yıllık 10 milyar metrekareyi bulan bir seramik pazarı var. Bunun sadece 2 milyar metrekarelik kısmı üst segment ürün. Türkiye sanılanın aksine pazarın bu kısmında iyi bir pozisyonda. Asıl sorunun ucuz seramik tarafında olduğuna dikkat çeken Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdem Çenesiz; Çin, Mısır ve hatta İran seramiği ile rekabet için bazı teşviklerin devreye sokulması gerektiğini belirtiyor. Bu alanda tek belirleyici unsurun tasarım değil fiyat olduğuna işaret eden Çenesiz, “Sektörümüz enerji yoğun bir sektör. 1 metrekarelik seramiğin maliyetinin yüzde 30’dan fazlası enerji gideri. Enerjiye daha farklı bir maliyet formülü ile ulaşabilirsek, ihracatta önemli bir sıçrama yapabiliriz” diye konuştu. Türk seramiğinin yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat performansı olduğunu da hatırlatmak lazım.
Londra’yı fetheden dünyayı fetheder
Türk Seramik Tanıtım Grubu (Turkishceramics) ihracat yapan firmalardan sağlanan katkı ile Türk seramiğini dünyada tanıtmak için önemli işler yapıyor. Londra ise belki de tanıtım işinin kalbi. Zira dünyanın en önemli mimarları ve mimarlık ofisleri Londra’da. Bu mimarlar sadece İngiltere’de değil dünyanın hemen her yerindeki önemli gayrimenkul projelerini hazırlıyorlar. Dubai’deki Çin’deki bir projede kullanılacak malzemeye onlar karar veriyorlar.
Türk Seramik Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Kayan, özellikle Avrupa’daki etkinliklerle Türk seramiğini çok önemli bir noktaya getirdiklerini söyledi. Kayan “Bunu fiyatlamadan anlayabiliyoruz. Önceleri İtalyan seramiği 100 birime satılabiliyorsa, İspanyol seramiği 80, Türk seramiği ise 60 birime satılabilirdi. Şimdi biz 70-75 birimlere gelerek İspanya’yı yakaladık” diye konuştu. Türk seramiğinin İngiltere’de yüzde 18’e yakın pazar payını yakaladığını belirten Kayan, Kanada ve ABD pazarlarında da oldukça önemli bir pazar payı elde edildiğini belirtti.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR