Ciro % 70 artarken kârı 4 kat büyütme mucizesi

Sabancı Grubu, sanayi tarafında Brisa ve Kordsa’nın liderliğinde müthiş bir performansla ciro yüzde 70 büyürken kârlılıkta 4 katlık artışı yakaladı. Bu performansa ‘Satıldı satılacak’ söylentileri hiç bitmeyen Temsa da büyük katkı koydu.

Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun ile Ramazan ayı başlamadan hemen önce bir öğlen yemeğinde buluştuk. Net aktif değer dağılımında Sabancı Grubu uzun bir süredir Akbank’ın ağırlığını dengelemek istiyor. Bu da Akbank’ın hız kesmesi ile değil sanayi, perakende ve enerji tarafının daha hızlı koşması ile olacak kuşkusuz.

Brisa, Kordsa Global, Temsa ve Yünsa’dan oluşan grup sanayi şirketlerinin performansındaki ivmelenme bu açıdan gerçekten dikkat çekici. Brisa özellikle kış lastiği uygulamasının satışlarına yaptığı doping ile iyi bir çıkış yakalamıştı. Kordsa Global başta Uzakdoğu olmak üzere dünya ölçeğinde önemli bir oyuncu olarak konumunu sağlamlaştırdı. Sanayi grubunda bu iki şirket amiral gemisi. Kârlılığın yüzde 80’i bu iki şirketten geliyor. Ancak Pekarun’un verdiği bilgiye göre ‘Satıldı satılacak’ söylentileri hiç bitmeyen Temsa’da taşlar yerine oturdu ve doğru yapı kurulduktan sonra orada da sürpriz bir büyüme var. Temsa ve Yünsa’nın da katkıları ile sanayi grubunda son 5 yılda ciro yüzde 70 artmasına rağmen kârlılıkta 4 katlık müthiş bir artış söz konusu.

Haberin Devamı

Pekarun, 4 katlık kâr büyümesinin ekstra olduğunu, önümüzdeki 5 yıl için benzer bir mucize artışın yakalanmasının zor göründüğünü belirtip yapılan 5 yıllık planda ciroyu 6 milyar liradan 12 milyar liraya çıkarmanın, kârlılığı da yine ikiye katlamanın hedeflendiğini söyledi. Bu yeni hikayenin yazılmasında mevcut işler yine önemli rol oynayacak. Brisa’nın Aksaray’da devam eden yeni yatırımı ile kapasite yüzde 50’ye yakın artacak. 300 milyon dolarlık yatırımla Brisa, Aksaray’da yıllık 4.2 milyon adet lastik üretmeyi planlıyor. Halen İzmit’te yapılan üretim ise yıllık 10 milyon adet düzeyinde.

Kordsa Global ise Asya Pasifik bölgesinde kararlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Endonezya’da ikinci fabrikasını Java adasının batısında yer alan Bogor-Citeureup’ta bu yılın başında açan Kordsa Global, endüstriyel naylon, polyester ve kord bezi üretiminde dünya lideri. Bu anlamda Türkiye’nin en başarılı global markası olduğunu söylemek mümkün. Türkiye dışında ABD, Brezilya, Çin, Tayland, Mısır ve Almanya gibi ülkelerde 10 ayrı tesisi olan Kordsa 4 binden fazla çalışana sahip.

Haberin Devamı

Sasa’dan çıkan Sabancı Grubu, Yünsa’da ise atılım içinde. Hugo Boss dahil pek çok üreticiye kumaş vermeye başladı. Temsa ise başlı başına bir hikaye o yüzden ona ayrı bir kutu açmak lazım geldiğini düşünüyorum.

Ciro % 70 artarken kârı 4 kat büyütme mucizesi

Sanayide yeni oyun alanımız kompozit

Mehmet Pekarun, Sanayi Grubu’nun ana işlerinde rekabetçiliğini sürdürürken, büyümesini yüksek katma değerli yeni iş modelleriyle gerçekleştirmek istediğini söyledi.

Kordsa Global’in Türkiye patent liginde ilk 10’da yer aldığına dikkati çeken, Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle 2014 yılında temelinin atıldığına değinen Pekarun, kompozit alanında yeni işlere girmek istediklerini bu alanda ciddi bir yetkinliğe sahip olduklarını söyledi. Pekarun, şöyle konuştu: “Kompozit sektörü önümüzdeki dönemin en önemli iş kollarından biri olacak. Bizde kord bezinden başlayan bir yetkinlik var. Elyaf reçinelendirmeyi biliyoruz. Bilgimizi daha da geliştirecek AR-GE tesislerine ve yetişmiş insan gücüne sahibiz. Havacılık, savunma ve otomotiv sektörleri başta olmak üzere katma değerli ürün anlamında nerelerde oyun alanı var araştırıyoruz. Bazı büyük şirketlerle dirsek teması halindeyiz. Bu alanda Türkiye pazarı küçük ancak global ölçekte nasıl büyürüz modelleri araştırıyoruz. Cirosal anlamda yeni büyüme alanımız kompozit olabilir.”

Haberin Devamı

Ciro % 70 artarken kârı 4 kat büyütme mucizesi

Temsa gözden düşmüştü şimdi ‘göz bebeği’ oldu

Temsa da tıpkı Sasa gibi Sabancı Grubu’nun satılacaklar listesine koyduğu bir şirket gibi görüldü. Tatmin edici olmayan performansı da bu dedikoduyu hep sıcak tuttu. Ancak Temsa’da adeta bir mucize yaşanıyor. Mehmet Pekarun, durumu şu sözlerle özetledi: “Evet zor günler geçirdi ancak sonunda doğru yapı kuruldu. Doğru yapı kurulunca da kârlılık geldi. Burada hedefimiz pazar lideri olmak değil, sağlam, sürdürülebilir bir yapı kurmaktı. Sanırım taşlar yerine oturdu.” Temsa, Safir gibi iyi bir ürünle pazarda önemli bir oyuncu olduğunu gösterdi. Ancak yurtdışı pazarlarda sağladığı başarı da övgüye değer. Temsa’nın ilk kez 2010 yılında başladığı Amerika ihracatı katlanarak büyüdü. Şu an Temsa’nın ABD’de 630’dan fazla aracı var ve kendi segmentinde yüzde 10’luk pazar payına ulaştı. Google ve Facebook gibi teknoloji şirketleri Temsa’yı tercih etmiş. Personel taşıması için kullanıyorlar. 40 eyalette Temsa otobüsleri kullanılıyor. California, Florida, New Jersey ve New York araçların en çok satıldığı eyaletler. ABD’nin dışında Avrupa’da da Temsa kendine yer açmaya çalışıyor. Fransa’da önemli bir oyuncu olan Temsa’nın İtalya pazarındaki gelişmeleri de umut verici. Temsa’nın İtalya’da da 800’e yakın aracı var yollarda. Bunlardan 200’ü şehiriçi, 300’ü turizm amaçlı kullanılıyor. 90 da minibüs satmış İtalya’ya. Temsa’nın bu yıl sonuna doğru piyasaya çıkarmaya hazırlandığı bir de elektrikli otobüs modeli var. Aselsan’la birlikte geliştirilen bir model ve bir de ikinci bir elektrikli otobüs çalışması var Temsa’nın.

Haberin Devamı

Ciro % 70 artarken kârı 4 kat büyütme mucizesi

Barça’nın salonlardaki adı Barcelona Lassa

KÜRESEL oyunculuk anlamında hedef büyüten Lassa’nın 1 Haziran 2015’te yürürlüğe giren anlaşması da oldukça ses getirdi. 60’dan fazla ülkeye ihracat yapan Lassa, markanın adını daha çok duyurabilmek için FC Barcelona ile işbirliğine imza attı. 4 yıllık dönemi kapsayan anlaşma ile kulübün tüm salon takımlarının resmi ismi tıpkı Fenerbahçe Ülker gibi Barcelona Lassa oldu. Anlaşma süresince Messi, Neymar, Iniesta gibi dünyaca ünlü yıldızlar, reklam filmleri dahil tüm Lassa iletişim çalışmalarında yer alabilecek. Bu anlaşma ile Lassa, bir spor kulübünün tüm salon sporlarının isim sponsorluğunu üstlenen ilk Türk markası olarak tarihe geçti. Ayrıca, FC Barcelona ile birden fazla spor branşında küresel işbirliği yapan ikinci marka unvanını da kazandı. Anlaşmanın resmi imza töreni ise 2015-16 futbol sezonunun başlangıcı olacak ağustos ayında, FC Barcelona’nın stadı Camp Nou’da yapılacak.

DİĞER YENİ YAZILAR