Bu kafayla bu tablo değişmez

Türkiye, çektiği turist sayısında dünya 6’ncısı. Ancak gelirde ilk 10’da yok. Sebebi basit: Tatil köyünden çıkan turist, restoranda, beach’te hatta takside soyulup soğana çevrileceğini düşünüyor.

Dünya turizminde 2014 rakamları açıklandı. Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) verilerine göre Amerika Birleşik Devletleri hâlâ 177 milyar doların üzerindeki turizm geliri ile bu sektörden en fazla pay alan ülke. İkinci İspanya, üçüncü ise Çin görünüyor. Ancak Çin’i anakaraya bağlı Makao ve Hong Kong ile birlikte hesaplayınca Çin 146.1 milyar dolarla ikinci en büyük ülke oluyor. İspanya’nın turizmden elde ettiği gelir 65 milyar doların biraz üzerinde. 9’uncu Tayland’ın turizm geliri 38 milyar doların üzerinde.

Biz niye yokuz?

Dünya Turzim Örgütü rakamlarına göre geçen yıl 1 milyar 133 milyon kişi turist oldu ve 1 trilyon 245 milyar dolar harcadı. Akla tabii ki hemen Türkiye’nin performansı geliyor. Turizm gelirlerinde ilk 10’da kendine yer bulamayan Türkiye, çektiği turist sayısı ile ilk 10’da. Hatta 6’ncılık gibi hiç küçümsenmeyecek bir seviyede. 2014’te Türkiye’ye 39.8 milyon turist gelmiş. Turizm geliri ile turist sayısı orantılandığında iki tablo hemen hemen birbirine yakın. Turizm gelirinde ilk sıralarda yer alan ABD, Çin, İspanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Almanya aynı zamanda en çok turistin geldiği ülkeler sıralamasında da var.

Haberin Devamı

Bu kafayla bu tablo değişmez

Ancak 6. en çok turist çeken ülke olan Türkiye, turizm gelir sıralamasında ne yazık ki yok. Türkiye 6’ncıyken listeye girememiş. En çok turist çeken 9’uncu ülke olan Rusya ile 10’uncu ülke olan Meksika da turizm gelir liginde ilk 10’da yer alamıyor.

Türkiye, Rusya ve Meksika...

Bu 3 ülkenin iki tabloda birden yer almaması şaşırtığı değil. Rusya ve Meksika’da güvenlik sorunu var. Turist şehirde gezemiyor, dolayısıyla da harcayamıyor. Türkiye’nin sorunu ise güvenlikten ziyade aşırı pahalı fiyatlar. Türkiye’ye gelen turist 5 yıldızlı bir otelde paket tur almışsa uçaktan inip otele gidiyor ve bir daha da ancak uçağa binip ülkesine geri dönerken o otelden çıkıyor.

Haberin Devamı

Belek’e gelen bir turist ‘Bir akşam da Antalya’ya gideyim, Kaleiçi’nde ailemle bir balık yiyeyim, bir şişe şarap içeyim’ diyemiyor. Çünkü bunu dediği anda 7 gece için tatil köyüne verdiği parayı hatta fazlasını bir gecede bırakacağını biliyor. Bodrum’da Çeşme’de durum daha da vahim.

Cem Yılmaz’ın esprisini yaptığı gibi taksici bile arabasına binen müşteri ‘Çultanahmet’ dediği anda gözleri parlıyor ve ‘Çıktı çocuğun sünnet parası’ gözüyle bakıyor turiste.

İşte maalesef esnafın bu ‘açgözlü’ tavrından dolayı 40 milyona yakın turist çeken Türkiye’de turist başına harcama 800 dolar civarında geziniyor. ABD, 74.8 milyon turist ağırlayıp, 177.2 milyar dolar turizm geliri elde edebiliyor. Bunda uçak ücretinin yüksekliği elbette pay sahibi. Ancak yine de turist başına 2 bin 368 dolarlık harcama müthiş bir performans. İspanya’da bile turist başına harcama 1.000 dolar civarında. Türkiye yüzde 20’lik bir artış sağlayabilse turist sayısı artmasa da turizm geliri 6 milyar dolardan fazla yükselebilir. Ancak bunun için Türkiye’nin ‘pahalı’ imajından kurtulması, esnafın biraz kendine çeki düzen vermesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Sakız Adası’na giderim daha iyi

Geçtiğimiz günlerde Kate Moss’un bir pide, bir salata ve şaraptan oluşan 4 kişilik menüye 7 bin TL hesap gelince yaptığı itiraz ve sonrasında yaşananlar haber olmuştu. Kate Moss ünlü olduğu için haber oldu, ancak sıradan turistler de Bodrum’da, Çeşme’de önlerine konan hesaplardan o kadar şikayetçiler ki. Hatta kazıklanmaktan zevk almayan Türkler de son 2-3 yıldır sırf bu yüzden Yunan adalarını tercih ediyor. Bir arkadaşım “Çeşme’de bir akşam yemeği yiyeceğime, Sakız Adası’na gidiyorum. Yarı fiyatına doya doya deniz ürünleri yiyip, şarap içip geri dönüyorum’ demişti. Maalesef abartmıyordu.

DİĞER YENİ YAZILAR