En leziz sipariş

Nevzat Aydın ve kader birliği yaptığı Melih Ödemiş, Gökhan Akan ve Cem Nufusi, yemeksepeti.com’u 150 bin dolarla kurmuşlardı. Şirket önceki gün 589 milyon dolar fiyat üzerinden yeni sahibini buldu.

Basit hesaba göre Nevzat Aydın ve kurucu ortaklar, koydukları her 1 dolara karşılık yaklaşık 4 bin dolar kazanmış görünüyorlar. Ancak öyle olmadı. Olması da mümkün değildi.

İlginç ayrıntılara bir göz attığımızda bu satışta aslan payını üçüncü şahısların aldığı görülüyor. Ancak bu ayrıntılara dikkat çekmekteki amaç ‘Ne yaptın Nevzat. Kazancı niye paylaştın, niye sabırsız davrandın’ yazısı yazmak için değil. O ilginç ayrıntılar Nevzat Aydın’ın defalarca yılın genç girişimcisi seçilmesinin de altında yatan nedenleri oluşturuyor. Yazdıklarımdan sonra birileri “Keşke hisse satmak için bekleseydi, kârdan zarar etmiş” diye düşünecektir. Öyle düşünenler, yatırım ve iş geliştirmeden anlamayan basit matematik hesabı yapanlar olacaktır. Altını çizmek gerekir ki şirketin bugün 589 milyon dolarlık bir ederi varsa, geçmişte alınan stratejik kararlar bunu beraberinde getiriyor. Zaten bu gerçeği görebilen yatırımcı oluyor, göremeyen de sadece “Vay be adamlar ne kazanmış ama” diyor.

Haberin Devamı

Dönüm noktası 2011 yılı

Yemeksepeti.com için kırılma anı ve dönüm noktası, dünyanın en önemli fonlarından General Atlantic’in azınlık hissedarı olması. Son hisse yapısında fonun şirketteki payı yüzde 36.69’du. Bu hisseyi de 2011 yılında 44 milyon dolar ödeyerek almışlardı. Bugünkü satışla yatırdıkları 44 milyon doları 216 milyon dolar olarak geri almış oluyorlar. Aslan payı üçüncü şahısların demem ondan. Ancak bu satış da olmasaydı, yemeksepeti.com da muhtemelen 589 milyon dolarlık bir şirkete dönüşmeyecekti. Çünkü Nevzat ve yönetici ortakları o satıştan elde ettikleri finansman kaynağı ile yeni pazarlara girme, işi büyütme imkanı buldular.

İş o kadar büyüdü ki, 2011’de 120 milyon dolar değer biçilen şirket bugün 589 milyon dolara satılabildi. Yani ortada win-win bir durum var. Bu ayrıntı General Atlantic’in ne kadar uzak görüşlü olduğunu ve doğru seçim yaptığını da gösteriyor. Gerçi mutlaka fiyaskoyla sonuçlanan yatırım girişimleri de vardır, ancak yemeksepeti.com gibi başarı hikayeleri o risklere girme, bazı operasyonlarda da para batırma lüksü sağlıyor.

Haberin Devamı

SPK Başkanı’nın dediği gibi Türkiye’de şirketler ikiye ayrılacak. Birileri KOBO olacak. Yani küçük olsun ama benim olsun... Birileri de BOBO olacak. Yani büyük olsun bizim olsun...

Bu arada ortaklar arasında Erkut Yücaoğlu’nun oğlu Bedii Can Yücaoğlu da dikkatimi çekti. Şirkete ne zaman ortak oldu, ne kadar para yatırdı bilmiyorum ancak şu an 15 milyon doları var.

DİĞER YENİ YAZILAR