Çukurova’dan hamle geldi Alfa’daki hisseleri istedi

Turkcell’de hissedarlık kavgası giderek daha heyecanlı bir hal alıyor. Rus Altimo, Çukurova’nın elindeki hisselere talip olurken, Çukurova da Rus Altimo’nun elindeki Turkcell hisselerini geri istedi

27 Temmuz 2014’te ‘Turkcell’de 3’lü yapı zor, ortaklardan biri gidecek’ başlıklı yazımdan önemli bölümleri aktararak başlamak istiyorum. Zira dünkü gelişme tam da o yazıda vurgulanan sebeplerden oldu:

Karamehmet’in Turkcell’i bırakmama niyetini ortaya koyması, buna devletin Ziraat Bankası yoluyla destek vermesi sonrası dengeler değişecek. Çukurova yeni bir hamleye hazırlanıyor. Karamehmet’in bir kamu bankası olan Ziraat’den kredi desteği sağlaması Ruslar için tam bir sürpriz ve büyük şok oldu. Çünkü bu kredinin ticari anlamının yanında ciddi bir siyasi mesajı da bulunuyor. Açık açık Ruslar’a ‘Turkcell’i terket’ denmiş oluyor. Zira Karamehmet ikinci hamleyi de yapacaktır. Karamehmet ikinci hamlede Rus Altimo’nun elindeki diğer yüzde 13.22’lik hisseyi de isteyecek. Karamehmet yüzde 13.8’lik rehinli hisseyi aldıktan sonra vakit geçirmeden ikinci hamlesine de start verecek. Rus Altimo aleyhine dava açacak.

O davada Ruslar’ın 2005 tarihli anlaşmaya uymadığını, şirkette anlaşmada yazdığı gibi kendileri ile değil, TeliaSonera ile işbirliği yaptığını ve anlaşma şartlarına uymadığını savunacak. Mahkeme bu iddiayı kabul ederse Ruslar’ın elinde kalan yüzde 13.22’lik hisseyi de geri isteyecek. O hisseleri de aldığında Turkcell’de yine hakim ortak olarak durumunu sağlamlaştıracak. Ruslar’ın ayrılması demek, Turkcell İletişim’in yüzde 51’ini kontrol eden Turkcell Holding’de Karamehmet hakimiyetinin yeniden kurulması anlamına gelecek. Bu da Turkcell’deki kilidi çözecek.

Haberin Devamı

İşte o hamle geldi

Çukurova Grubu, Temmuz’da yazdığım gibi ve tam da o gerekçelerle Alfa Telekom’un hisselerini satın almak için İngiltere’de bulunan Tahkim Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Turkcell Holding AŞ’de kontrol sahibi şirket olan Çukurova Telekom Holdings’in (CTH) iki ortağından biri olan Çukurova (yüzde 51), yıllardır çeşitli sebeplerle davalık olduğu Alfa Telecom Turkey’nin (yüzde 49) ortaklık sözleşmesini ihlal ettiğini kendisini şirketten dışlamak amacıyla diğer ortak TeliaSonera ile işbirliği yaptığını vurguladı ve Londra’daki Tahkim Mahkemesi’nden hisselerin kendisine devredilmesini istedi.

Haberin Devamı

CTH şirketinde Rus ortağın ortaklık anlaşmalarını ihlal edip, Telia Sonera - Çukurova ihtilafında, Telia Sonra ile dayanışmasını önemli bir temerrüt unsuru olarak göstereceğini bekliyorduk, o hamle geldi.

Satın alma değil satma teklifi bu

Ne tesadüf ki bu hamle tam da Alfa Telecom’un hisseleri geri almak için yaptığı teklifle çakıştı. Alfa Telecom, Çukurova hisselerini almak için geçen günlerde 2,8 milyar dolarlık teklifte bulunmuştu. Ben de bu teklifin aslında bir satın alma değil, satma bedeli teklifi olduğunu yazmıştım. Zira Turkcell’i Ruslar’a ver-mez-mler. Ruslar’ın 2.8 milyar doları telaffuz etmeleri bir stratejiydi. ‘Bu parayı getirirsen hisseleri veririm’ demekti aslında. Ancak Çukurova ise Ruslar’ın elindeki hisseleri yaklaşık 2 milyar dolar karşılığında bir bedelle almanın hesabını yapıyor. Yine kıran kırana bir mücadele yaşanacak gibi görünüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR