Hitler Yasası değişti, Ankara zıplayacak

Alman MAN’ın Neoplan’ları üreteceği Ankara Akyurt’taki fabrikada MAN Yönetim Kurulu Üyesi Heinz Jurgen Löw ile sohbet ediyoruz.

Tanesi 550 bin euro’dan başlayan bu çok özel otobüslerin satılacağı pazar tüm Avrupa. MAN lokasyon olarak satış pazarlarına daha yakın olan Polonya’daki üretim tesisi yerine Ankara’daki tesise bu özel görevi vermeyi tercih etmiş durumda. Her ne kadar Polonyalılar biraz bozulmuşlar ancak Türkiye’nin hakettiğini de düşünüyorlar.

Üretilen otobüslerin buradan Avrupa’ya gidişi adet başına en az 4.500-5 bin euro maliyet yaratıyor ancak MAN yönetimi Ankara için 1 dakika bile düşünmemiş.

Löw neden Polonya değil de Türkiye’deki fabrikanın tercih edildiğini şu sözlerle aktardı:

“Burada başarmaya aç bir toplum görüyorum. Böyle bir uluslararası yatırımda yerel özelliklerle Alman disiplininin iyi yanlarını çok iyi birleştirdik. Burada yetenek var, dinamizm var. Muhteşem bir üretim tesisi var. Bu tesisimizle o kadar gurur duyuyoruz ki dünyanın her yerinden gelen müşterilerimize bayilerimize bu çok özel tesisi göstermek istedik. 1200 kişiyi ve basın mensuplarını bu tesiste ağırladık”

Haberin Devamı

MAN, Volkswagen Grubu bünyesinde faealiyet gösteriyor. Grubun 12 markasından biri de MAN. Neoplan gibi üretimi gerçekten özel yetenek isteyen bir otobüsün Ankara’da yapılıyor olmasının bir gösterge olup olmayacağını soruyorum. Çünkü malum Türkiye WV’den uzun zamandır yatırım bekliyor. Löw biraz politik şu yanıtı veriyor:

“Biz WV’nin bir markasıyız ve bundan gurur duyuyoruz. Dolayısıyla zaten WV Türkiye’de demektir. Neoplan üretimi ile de bu duruşumuzu bir adım öteye taşımış oluyoruz.”

Geçmişe özlem

Löw pazarla ilgili rakamları da paylaşıyor. Ankara’da yaklaşık 2 bin otobüs üretilecek ve başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya dağılacak.

2007 ve 2008 satış rakamlarına gözyaşları içinde gıpta ile baktıklarını şu an 25 bin ile toplam pazarın o rakamların üçte 1 daha altında olduğunu söylüyor. Bir daha öyle rakamlar görülüp görülmeyeceği ile ilgili de endişeleri var.

Özellikle Avrupa’nın 2. Dünya Savaşı sonrası en büyük krizi yaşadığını ifade ederken, Almanya’daki ilginç yasa değişikliğine dikkat çekiyor:

Haberin Devamı

“Hitler döneminde demiryolu taşımacılığını desteklemek amacıyla şehirlerarası otobüsle seyahat yasaklanmıştı. Hitler dönemi kapandı ama aynı amaçla bu yasak devam etti. 2 yıl önce değiştirildi bu yasa. Artık şehirlerarasında seyahat otobüsü firmaları oluşuyor. Wi-fi hizmeti de verildiği için bu hizmet çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Alt gelir grupları, öğrenciler tercih etmeye başladı. Bu trend otobüse olan talebi artıracaktır. Türkiye’deki yatırım da bu karardan olumlu etkilenecektir kuşkusuz.”

Hitler Yasası değişti, Ankara zıplayacak

DİĞER YENİ YAZILAR