Fırında % 5 iyileşme olsa, parası çıkıyor

Şişecam, Türkiye’nin en büyük doğalgaz tüketicilerinden biri. Çayırova’da devreye giren ArTeGe merkezinde fırın iyileştirme deneyleri yapılıyor. 40 milyon liraya kurulan tesisin, enerjide yüzde 5 iyileşme sağlayacak teknoloji geliştirmesi bile 30 milyon dolar tasarruf anlamına geliyor.

Türkiye’nin toplam doğalgaz tüketimi 45 milyar metreküp civarında. Sadece Şişecam’ın cam erittiği dev fırınlarında kullandığı doğalgaz miktarı ise 1.5 milyar metreküp. Yani Türkiye tüketiminin yüzde 3.3’ünü Şişecam tek başına yapıyor. Ayrıca 1 milyar kilowatsaat de elektrik tüketiyor. Cam üretimi enerji yoğun bir sanayii. Düz camın maliyetinin yüzde 45’ini enerji gideri oluşturuyor. Oran, ambalaj camında yüzde 25, züccaciyede yüzde 35 seviyesinde.

Şişecam yaklaşık 40 milyon lira yatırımla Gebze Çayırova’da Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi’ni kurdu. Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, dünya çapındaki bu ArTeGe (Araştırma ve Teknolojik Geliştirme) Merkezi’nin Başkanı Prof Dr. Şener Oktik ile birlikte tanıtırken bir konuya dikkat çekti:

İyileştirme çalışmaları

“1980’lerden bugüne fırın teknolojisini geliştirerek yüzde 40’lar civarında iyileşmeler yapıldı. Mesela Polatlı’da kurduğumuz yeni fırın verimlilikte dünyanın sayılı fırınları arasında. Ancak daha gidilebilecek çok yol var. Yıllık 1.5 milyar metreküp tüketimimiz olduğunu düşünürsek, buradaki iyileştirme çalışmaları bizim için çok değerli.”

Haberin Devamı

Kuşkusuz bu iyileşme doğalgazı dışarıdan ithal eden ve bin metreküpüne yaklaşık 400 dolar ödeyen Türkiye ekonomisi için de çok önemli. Aynı miktarda cam imalatını 1.5 milyar metreküp doğalgaz yerine yüzde 5 iyileşme ile 75 milyon metreküp daha az doğalgazla yapmak bile çok stratejik. 75 milyon metreküp gaz demek 30 milyon dolar anlamına geliyor. Zaten bu iyileşme bile tek başına Ar-ge merkezine yapılan yatırımı karşılamaya yeterli.

Katma değerli ürünler

Ancak teknoloji merkezinde başka ilginç araştırmalar da yapılıyor. Prof. Dr. Ahmet Kırman, Türk cam sanayinde en fazla Ar-Ge yatırımı yapan şirket konumundaki Şişecam’ın inovatif teknolojiler ve katma değeri yüksek ürünlerle global pazarda rekabet gücünü daha da artırmayı hedeflediğini söyledi.

Şişecam’ın katma değerli ileri teknoloji üretiminin, yeni ürünlerle portföyü zenginleştirmeyi ve verimlilik artırıcı ürünlere yatırım yapmayı sağladığını ifade eden Ahmet Kırman, bu kapsamda yürütülen ArTeGe projeleri hakkında da şu bilgileri verdi: “Düzcamda bina ve otomobillerde en yüksek kalitede termal, optik ve akustik konforu ve ekonomiyi sunan üretim ve kaplamayı hedefliyoruz. Cam ambalajda kullanılan camı inceltip hafifletme ve mekanik mukavemeti artırmaya yönelik çalışmalarımız var. Cam ev eşyasında inovasyonla estetiği buluşturan ürünler, cam elyafta dokumaya uygun ürünler ve kimyasallarda ise yeni soda ve krom bileşikleri konularına yoğunlaşmış durumdayız.”

Haberin Devamı

Fırında % 5 iyileşme olsa, parası çıkıyor

Fransız sanayisine sahip çıktı, ARC’ı göstermedi

AHMET Kırman, cam üretiminde ilk 3’te olduklarını belirtirken, Fransız cam devi ARC’a talip olma hikayesini de anlattı: “Bağlı ortaklığımız Paşabahçe Cam ile Fransız ARC-International’a satın alma teklifinde bulunduk. Ancak görüşmeler, teklif sunulmadan nihayetlendirildi. Stratejik finansal bilgileri bizle paylaşmadılar. İş planlarını ve know how’larını da operasyonel rakip olduğumuz gerekçesiyle bizimle paylaşmak istemediler. Cam sanayiinde her bir üreticinin yıllar içinde geliştirdiği know how çok değerli. Bunu kimse kimseye vermez. Nitekim, sonuçta Fransız Hükümeti çıktı ve ARC’ın kurtarılması için her türlü desteği verdi.”

Haberin Devamı

Kırılmayan şişe, perdeye ihtiyaç duymayan cam

GEBZE Çayırova’da 15 bin metrekare alana kurulu Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Merkezi’nde yapılan diğer araştırmalarla ilgili de Prof. Dr. Şener Oktik bilgi verdi: “Elektrokromik camlar üzerinde çalışma var. Bu camlar gündüz aydınlık verirken gece ise kendiliğinden kararıyor. Perdeye ihtiyaç duymadan evlerin pencerelerini bu camlarla kaplayabilirsiniz. Kırılmayan cam teknolojisi de önemli araştırma konularından biri. Gıda ömrünü uzatan cam ambalajlar da önemli bir konu. Günlük sütlerin ömrüne 5-6 gün daha ekleyen antibakteriyel camlar üzerinde çalışıyoruz. Bir de bulaşık makinasına atılan camların bulutlanma meselesi var. Bulutlanmama özelliğini 2 bin yıkamaya çıkardık. Burada şu an 45 proje yürüyor. 225 kişiyiz.”

Haberin Devamı

Cam disc geliyor

CAM dünyanın hiç ölmeyen nadide bir ürünü. Eritip eritip çevreyi kirletmeden defalarca kullanabiliyorsunuz. Kullanım alanları genişliyor, standart camdan katma değerli ürünlere doğru geçiliyor. Bunların içinde belki de en ilginci Kuvartz cam disc’ler olacak. Normal bir CD’de 850 megabyte, DVD’de 4 bin 750 megabyte bilgi saklayabilirken cam disc’lerde 360 milyon megabyte bilgi saklamak mümkün olacak. Üstelik yanma riski de yok. Böylece verileri de kaybetme ihtimali neredeyse kayboluyor.

Hitachi’nin bu disc’lerin ilk versiyonlarını bu yıl içinde çıkarması bekleniyor.

DİĞER YENİ YAZILAR