SIFIR rezervasyon!

Şubat’ın ortasına geldik. Rusya’dan tek bir rezervasyon yok. Batı ile çalışan tur operatörleri de bunu fırsat bilip indirim istedi. Mecburiyetten % 25 hatta % 40 indirim yapan tesisler var.

Rusya önce Batı’nın ambargosu ile sarsıldı, ardından 50 doların altına inen petrol fiyatı ile ekonomik olarak çöktü. Rublenin inanılmaz değer kaybı ile Ruslar için yurtdışına çıkış da ekstra maliyetli hale geldi. Geçen yıl 35 rublesi 1 dolar eden Ruslar’ın bugün 1 dolar alabilmesi için 66 rubleye ihtiyacı var. Rusya böyle zor günler geçirirken, Rus turistin en çok tercih ettiği Antalya’daki turistik tesislerde endişeli bir bekleyiş var.

SIFIR rezervasyon

Rezervasyon yok

Gürallar olarak cam sektörü ve turizmde devreye alacakları yeni yatırımları konuşmak üzere biraraya geldiğimiz Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, tehlikeye dikkat çekti:

“Şubat ayını yarıladık ve Rusya’dan hiç rezervasyon yok. Geçen yıl bu dönemde 1 milyon euroluk satış yapmış olurduk, şu an rakamlar sıfır. Benzer bir trendi cam şirketimizde de görüyoruz. Rusya önemli bir ihracat pazarımız ancak Nisan ayına kadar tek bir sipariş görünmüyor. Turizmdeki tehlike büyük. İki boyutu var. Rus turist gelmediği gibi, Batı Avrupa pazarlarında da tur operatörleri durumu aleyhimize kullanmak istiyor. Operatörler ellerinde rezervasyonlar olduğu halde ‘hiç rezervasyon yok’ baskısıyla işletmelerden ciddi iskontolar istiyor. Buna dayanamayanlar şimdiden yüzde 25 hatta yüzde 40’a varan indirimleri mecburen yaptı. Yine mecburiyetten erken rezervasyon dönemi de uzadı.”

Haberin Devamı

İstikrar kaybolur

Alibey Hotels&Resorts markası ile Antalya bölgesinde 3 tesis işleten Gürallar’ın fiyat rekabetine girmeyeceğinin altını çizen Argat, şöyle devam etti: “Fiyat kırarsak yıllar içinde elde ettiğimiz istikrar bir anda elimizden kayar gider. Ancak her işletmenin finansal gücü buna müsaade etmeyebilir. Bu yıl turist sayısında olmasa da turizm gelirinde yüzde 25 düşüş olabilir.”

Cam ambalaja giriyor Maldivler’e gidiyor

‘YATIRIM yapmadan geçen bir senemiz yok’ diyen Gürallar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, yeni yatırım planlarını paylaştı. Ailenin bölünmesinden ve porselen tarafının diğer kardeşlerde kalmasından sonra başta turizm ve cam sektöründe faaliyete devam eden Gürallar bu yıldan itibaren cam ambalaj, maden suyu ve yol restoranı işine ilk kez girecek.

Haberin Devamı

SIFIR rezervasyon

Gürallar Grubu’nun sofra camı markası Lav’ın bir dünya markası olma yolunda hızla ilerlediğini kaydeden Argat, “Dünyanın sofra camı alanında en büyük 6.üreticisiyiz. Aynı zamanda dünyadaki en genç cam üreticisiyiz. Daha önce Artcraft markası ile büyürken son 2 senedir Lav markasını ön plana çıkardık ve yüzde 10 büyüdük” dedi.

Sofra camı tecrübesini cam ambalaja taşıyacaklarını, yıllık 110 bin ton üretim kapasiteli cam ambalaj tesisinin startını verdiklerini ifade eden Argat “Fabrikamızda 200 cc’den 1.500 cc’ye kadar farklı ebatlarda ambalaj üreteceğiz. Tüm fazlar bittiğinde yatırım tutarı 750 milyon lirayı bulacak. 1.000 kişiye istihdam sağlanacak” diye konuştu.

Madensuyu yatırımı

Esin Güral Argat, bir diğer önemli yatırımın ise turizmde olacağını belirtti. Antalya’da Alibey Hotels and Resorts ismi altında 3 tesisi bulunan grup Maldivler’de yatırıma gidiyor. Argat “Bir adanın üst kullanım hakkını aldık. 2017 Mayıs’ta da otelin açılmasını planlıyoruz. Maldivler’deki otellerin ilk yatırım tutarının yaklaşık 150 milyon TL olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

45 milyon liralık yatırımla madensuyu yatırımına da start verdiklerini kaydeden Argat, şöyle devam etti:

“Magnezyum oranı çok yüksek, Burdur’daki bir kaynaktan şişeleyeceğimiz madensuyu ile hızlı tüketimde önemli bir oyuncu olmak istiyoruz. Nisan ayında yatırıma başlıyoruz. Türkiye’de yılda 4 milyar şişe madensuyu tüketiliyor. Bizim yatırımımız ilk etapta 350 milyon şişelik olacak.”

Esin Güral Argat babalarının isteği ile yol restoranı işine de girdiklerini belirterek “İlk restoranımızı Kütahya Afyon yolu üzerinde açacağız. Anahatun markası ile zincir olmak ve karayollarında nitelikli yeme içme alanında bir boşluğu doldurmak istiyoruz. Sonuçta bu alan otellerimizden dolayı bizim çok iyi bildiğimiz bir alan” diye konuştu.

DİĞER YENİ YAZILAR