Korsan 3’te 1 azalsın bir Demba Ba bizden

Kulübünü, gönül verdiği renklere aşık olduğunu iddia edip, işportadan lisanssız ürün almak müthiş bir ironi... Kartal Yuvaları Genel Müdürü Cemil Kent, “Korsan ürün alanın çok değil sadece üçte biri lisanslı ürüne yönelse, her yıl bir Demba Ba kalitesinde oyuncu alabilecek katkı sağlarız” dedi.

Beşiktaş’ta FEDA tişörtü çıkarıldığında amaç kulübe gelir yaratmaktı. Ne yazık ki o FEDA tişörtünün bile korsanını yaptılar ve daha acısı satabildiler. Takımını çok sevdiğini iddia edip, tribünde 132 desibel ses çıkarmakla övünen Beşiktaşlı... Bari FEDA tişörtünü lisanslı ürün olarak Kartal Yuvası mağazasından alsaydın da ‘Sağ beke, sol beke adam alın’ diye bağırırken haklı bir sebebin olsaydı.

Ben de bir Beşiktaşlıyım ve tribünde üzerinde korsan ürün olan taraftar görünce üzülüyorum. Ne Galatasaray ne de Fenerbahçe’nin stadının çevresinde İnönü’nün çevresindeki kadar işporta tezgah göremezsiniz. Çünkü taraftarı itibar etmiyor. İşporta tezgahından alacağı bir formanın, boynuna asacağı atkının kulübe 1 kuruş bile katkısının olmadığını biliyor.

Haberin Devamı

Korsan 3’te 1 azalsın bir Demba Ba bizden

40 milyon TL ciro hedefliyor

Kartal Yuvası Genel Müdürü Cemil Kent ile hafta içinde sohbet ettik. Bu yıl 250 bin civarında forma satışı olduğunu, cirolarının Mayıs sonu itibarıyla 40 milyon TL seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini belirtti. Korsan üründen şikayet eden Kent’in tüm Beşiktaşlı taraftarların kulağına küpe olması gereken bir mesajı var: “Çok ciddi bir ekip kurduk. Nerede lisanssız ürün satılıyorsa baskınlar yaparak önüne geçmeye çalışıyoruz. Ancak korsanı tamamen yok etmemiz mümkün değil. Burada iş aslında taraftarımıza düşüyor. Taraftarımız bilinçlenmeli ve korsan ürün alırken bunun kulübüne bir katkısı olmadığını düşünmeli. Talep etmediği takdirde bir süre sonra zaten korsan ürün yapanlar kendiliğinden bu işten vazgeçer. Şu an korsanın çok önemli bir büyüklüğü var. Tamamı değil korsan ürüne yönelen taraftarlarımızın sadece üçte biri lisanslı ürünü tercih etse, söz veriyorum her yıl kulübe bir Demba Ba kalitesinde oyuncuyu ben verebilirim.”

Haberin Devamı

Kırmızı forma seneye yok
Cemil Kent iyi bir Beşiktaşlı olmakla birlikte perakende sektörünün içinden gelmiş iyi bir de perakendeci. Uzun yıllar YKM ve Boyner Mağazacılık’da üst düzey yönetici olarak çalışan Cemil Kent, bugünlerde bir yandan siparişleri organize ediyor bir yandan da yeni ürün gamını. Adidas Global ile çalışıldığı için sadece önümüzdeki yılın değil 2016-2017 sezonunun forma dizaynlarını da gördüklerini belirtiyor. Bu arada forma dışındaki ürünlerde grinin yanısıra bordo renk atılarak çalışılan örnekler olduğunu söyledi. Beşiktaş’ın önümüzdeki sezon giyeceği formalar henüz ortaya çıkmadı. Ancak Kent küçük ipuçları verdi: “Sade beyaz ve sade siyah forma, bir de klasik çubuklu forma olacak. Kırmızı forma seneye kullanılmayacak.”
Peşin siparişlerle stok maliyeti bitti
Yaklaşık 65 tane Kartal Yuvası mağazası var. Bunların 50’si franchise. Yani kulübün malı değil, bu işi ticari amaçla yapanların. Geçtiğimiz yıllarda Kartal Yuvası mağazası olanların siparişlerini verdiğini, satamadığı ürünü ise kulübe geri iade ettiğini belirten Cemil Kent sistemi değiştirdiklerini ve stok maliyetini önemli ölçüde azalttıklarını ifade etti. Kent yeni sistemin öncelikle mağaza sahiplerinin hoşuna gitmediğini belirtirken “Başkanımız ve yönetim arkamda durmasaydı bu sistemi oturtamazdım. Ben de burada olamazdım” diyerek şunları söyledi:
“Geçen yılın başında mağaza sahipleri ile toplantı yaptık. Ne kadar ürün siparişi vermek istediklerini sorduk. Siparişlerine karşılık gelen çekleri istedik. İlk kez böyle bir durumla karşılaşıyorlardı şaşırdılar. Elbette önce mırın kırın ettiler. Beni şikayet de ettiler. Başkan sağolsun “Onlar mutsuzsa kulüp mutlu demektir” dedi. Bakın dedim. Şimdi sipariş verdiğinizde kar marjınız daha yüksek. Sezon ortasında ürününüz bittiğinde ve yeni talepte bulunduğunuzda bu kar marjları ile benden ürün alamazsınız. İstedikleri kadar ürün çekip, satamadıklarını arabaya yükleyip geri veriyorlarmış. Bu kez taşın altına ellerini koydular. 120-150 gün vadeli çekleri yazıp siparişlerini verdiler. Aynı sistem bu yıl da geçerli. Şubat’ın 19’una kadar 2015-2016 sezonuna ait siparişlerini veriyorlar. Tabii sipariş ettikleri ürünün karşılığı olan çekleri de. Geçen yıl biraz ürkek davrandılar ve siparişleri düşük tuttular. Bu yıl tahmin ediyorum 25 milyon liralık bir sipariş rakamına ulaşırız.” Bu yöntemle hem peşin satış yapıldığını, hem de Adidas’a ne kadar ürün siparişi vermeleri gerektiğini gördüklerini kaydeden Kent, stok maliyetinin karlılığı eriten en önemli sorun olduğunun altını çizdi. Fenerium ve GSStore’larda stok sorununun çözülemediğini söyleyen Cemil Kent, bu yöntem sayesinde Kartal Yuvası’nın cirosunun daha düşük olmasına rağmen karlılıkta rakipleri ile başa başa geldiğini savundu.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR