‘En az 1.5 puan’ mesajı gitti mi?

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dün gece rahat uyuyabildi mi bilinmez ancak bugün kariyeri açısından çok ama çok zor bir gün olacağı kesin.

Hükümet’in ağır baskısı altında olan Merkez Bankası, bugün faiz politikasına yönelik kararını açıklayacak. Aslında mevcut şartlar kolay kolay bir faiz indirimine imkan vermediği halde, ekip olarak tam saha pres altında oldukları için mecburen faiz indirimine gidecekler.

Gidecekler de bunun ölçüsü ne olacak?

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un Merkez Bankası bağımsızlığını askeri vesayetle bir tutması akıl alacak gibi değil. Dün sabah Kurtulmuş’un sözlerini okuyanların gözleri faltaşı gibi açıldı, dolar da kendini 2.15 TL sınırında buldu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi bu tam saha prese “Faizi 29 Ocak öncesindeki seviyede görmek istiyoruz” diyerek destek verdi. Zeybekçi’nin temennisi yüzde 4.50’lik bir faizi ifade ediyor ki şu ortamda mümkün değil.

Bundan 2 hafta kadar önce de Başbakan’ın ekonomi danışmanı Yiğit Bulut “Merkez’in 1.5 puanlık indirim yapma imkanı varken sadece 0.50 puanlık indirim yaptı. Türkiye’ye son kararından bugüne en az 1 puanlık fazla yük yükledi” demişti.

Haberin Devamı

Yüzde 8’e çeker mi?

MB Başkanı Erdem Başçı’nın Konya’dan verdiği ‘Ölçülü’ indirim mesajı ise en fazla 0.75 puanlık bir indirimi ifade ediyordu. Ölçülü indirimden anlaşılması gerekenin 0.25 ile 0.75 puan arasında bir seviye olduğunu üstüne basa basa vurgulamıştı.

Ancak dün Ankara’da enteresan bir telefon trafiği döndüğünden sözediliyor.

Bugün Merkez Bankası’nın faiz indirimini 0.75 puan olarak açıklaması halinde (Ki aslında MB’nin isteği 0.50 puan indirmek, enflasyondaki gelişmelere paralel Temmuz’da bir indirim daha yapmak) dahi Başbakan Erdoğan’ın tatmin olmayacağı mesajının MB’ye iletildiği konuşuluyor.

Hatta gönüllerden geçen rakam da deklare edilmiş durumda.

Bağımsızlığı sorgulanır

“FAİZİ 150 BAZ PUAN İNDİR. % 8’E ÇEK.

Yüzde 8, şu an gösterge olan 1 haftalık repo faizinde Hükümet’in görmek istediği rakam.

Anlaşılan Merkez’in faiz indiriminde piyasanın da önüne geçmesini istiyorlar.

Haberin Devamı

Zaten faiz sebep, enflasyon sonuç! olduğu için bu normal bir talep...

Merkez’in tüm baskıya rağmen 1.5 puanlık indirime gideceğini sanmıyorum. Çılgınlık olur.

1 puanlık indirim dahi Merkez Bankası’nın bağımsızlığının sorgulanmasına, kurlarda da dalgalanmaya neden olur.

Döviz piyasası da hisse senedi piyasası da dün kilitlenip kaldı, işlem hacmi yok denecek kadar düşüktü.

Zira kimse MB’nin pozisyonunu kestiremiyor. Doğru bildiğini mi yapacak isteneni mi yapacak?

Bugün hakikaten kritik bir gün.

DİĞER YENİ YAZILAR