Kavga, 7.4 milyar TL’den daha tatlı olabilir mi?

Turkcell’de 3 ana ortak Çukurova, Altimo ve TeliaSonera kavga etmekten 4 yıldır biriken 7.4 milyar liralık net kârı bölüşmüyor.

Turkcell’in 2010 yılı net kârı 1 milyar 800 milyon liraydı. 2011 yılı net karı ise Belarus’daki devalüasyonun yarattığı kur etkisiyle 1 milyar 180 milyon TL olarak gerçekleşmişti.

Kârlılıkla ilgili bir sıkıntısı olmayan Turkcell 2012’de 2 milyar 100 milyon TL, 2013 yılında 2 milyar 330 milyon TL net kâr elde etti.

Alt alta koyunca tam 7 milyar 410 milyon liralık inanılmaz bir rakamdan sözediyoruz.

İnattan almıyorlar

Turkcell’in olağan genel kurulu, şirketin hissedarları arasında devam eden dava sürecinden dolayı, ana hissedarları temsil eden yüzde 51 paya sahip Turkcell Holding temsilcisinin toplantıya katılmaması nedeniyle dün bir kez daha gerçekleştirilemedi. Genel kurul gerçekleşmeyince Turkcell’de 2013 ve geçmiş yıl kazancından ortaklara verilecek temettü ile ilgili karar da yine bir başka bahara kaldı.

Turkcell’de 2013 ile birlikte tam 4 mali yılın kazancı ortaklar arasındaki kavga yüzünden dağıtılamıyor. Bu kavga yüzünden 3 ana ortak Çukurova, Altimo ve TeliaSonera ile birlikte Borsa’da Turkcell hissesi almış küçük yatırımcılar da temettü alamıyor. Bu kilitlenme şirketin piyasa değeri üzerinde de önemli bir baskı yaratıyor. 4 mali yılın sonunda yedek akçeler ayrıldıktan sonra Turkcell’de en az 4.5 milyar TL yani 2 milyar doların üzerinde bir dağıtılabilir kâr biriktiği tahmini yapılıyor. Ancak kavga tatlı gelmiş olacak ki ya da paraya ihtiyaçları yok ki bu paranın kasada kalması sorun edilmiyor. Bu arada Turkcell’de yönetim kurulu üyelerinin değişmesi ile bir kamu hakimiyetinin ve baskısının oluşması da cabası...

Mahkeme bekleniyor yeni çağrı yapılabilir

Genel kurul toplantılarında dört yıldır devam eden kilitlenmenin çözülmesi için Çukurova Holding’in, diğer hissedar Altimo ile dava konusu olan yüzde 13.8 payını Nisan sonunda başlayan 60 günlük süre içinde geri almak için atacağı adımlar belirleyici olacak.

Bu davanın nihai olarak sonuçlanması ile yeni bir genel kurul toplantı çağrısı yapılabilecek. Turkcell’in Genel Kurul toplantısının yapılabilmesi için yüzde 51 payla ana hissedar olan Turkcell Holding temsilcisinin toplantıya katılması gerekiyor. Ancak, hissedarlar Çukurova Grubu ve Altimo arasında henüz sonuçlanmayan dava süreci nedeniyle temsilci belirlenemiyor. Turkcell; 2010, 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin genel kurul toplantılarını ve temettü dağıtımını gerçekleştiremezken, 2013 yılı olağan genel kurulu için 29 Mayıs tarihini belirlemişti. Toplantı gündeminde son dört yıla ilişkin kâr dağıtımı, faaliyet raporlarının okunması, yönetim kurulu üyelerinin ibra edilmesi ve Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu’nun gerektirdiği diğer sözleşme değişiklikleri gibi geniş bir ajanda bulunuyordu.

Turkcell hisseleri yerinde saydı

Turkcell’in olağan genel kurulunun bir kez daha gerçekleştirilememesi hisseler üzerinde fazla etkili olmadı. Güne 12.35 TL’den başlayan Turkcell hisseleri genel kurulun gerçekleşmemesi üzerinde 12.25 TL’ye kadar indi. Ancak bu seviyeden gelen alımlarla hisseler kayıplarını geri aldı ve günü yüzde 0.40’lık artışla 12.40 TL’den tamamladı.

Haberin Devamı


* Turkcell Holding’in yüzde 47.1’i Sonera’ya yüzde 52.9’u Çukurova ve Rus Alfa’nın kurduğu Çukurova Telecom Holding’e ait. Bu hisseler dikkate alındığında Turkcell İletişim’de doğrudan pay dağılımının yüzde 37.09 Sonera, yüzde 13.81 Çukurova ve yüzde 13.22 Altimo şeklinde olduğu görülüyor. Şirket 2000 yılının başından bu yana New York Borsası’nda da işlem görüyor ve halka açık yüzde 35’lik kısım içinde Türk küçük yatırımcıların yanısıra uluslararası yabancı yatırımcılara da sahip.

DİĞER YENİ YAZILAR