İngiltere’de ‘Great’ yatırım fırsatları var

Haberin Devamı

Birleşik Krallık hükümeti tarafından bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük tanıtım hamlesi niteliğindeki GREAT kampanyası çerçevesinde tasarlanan ‘GREAT Yaratıcılık Festivali’ bugün İstanbul’da başlıyor.

Birleşik Krallık Sağlık Bakanlığı Kaliteden Sorumlu Bakan Yardımcısı Lord Howe’un başkanlığındaki GREAT Yaratıcılık Festivali Ticaret Delegasyonu bugüne kadar Türkiye’ye gelen en büyük Birleşik Krallık ticaret heyetlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Başta sağlık olmak üzere farklı sektörlerden 40’ı aşkın şirket Türkiye’de Türk yatırımcılarla işbirliği fırsatlarını konuşacaklar. Kamyanya öncesi İngiltere’nin Başkonsolos Yardımcısı Rafe Courage ile biraraya gelerek bu kampanyanın Türk iş dünyasına sunabileceği imkanları masaya yatırdık. İngiltere, Türkiye’den bakınca uzak ve erişilmez görünüyor ancak çok ciddi iş fırsatlarını içinde barındırıyor.

Rafe karşılıklı olarak İngiliz yatırımcıların Türkiye’de, Türk yatırımcıların da Birleşik Krallık’da önemli iş fırsatları yakalayabileceğine inanıyor.

Mersinli HDM şirketinin Galler bölgesinde yaptığı yatırımdan daha önce söz etmiştim. Belli ki hallerinden memnunlar. Rafe, İngiltere’den işçiliğin daha ucuz olduğu Hindistan başta olmak üzere başka diyarlara giden otomotiv ve mobilya üreticilerinin yeniden İngiltere’ye döndüklerine ve üretimi ülkeye geri taşıdıklarına dikkat çekerek “Otomotiv ana sektörü gidince, otomotiv yan sanayii de yok olmuştu. Türkiye’de çok ciddi bir otomotiv yan sanayi olduğunu gözlemliyoruz. Mesela bu alanda ciddi iş fırsatları olabilir. Mobilya alanında da benzer bir hareket var” diyor. İngiliz yatırımcıların Türkiye’de odaklanacağı ana alan ise sağlık yatırımları olacak gibi görünüyor.

Rafe, Birleşik Krallık’ın böyle bir festivale ilk kez Türkiye’den start vermesinin Türkiye ve Türk şirketleri ile işbirliği olanaklarına ne kadar çok önem verdiğinin ve büyük bir potansiyel olarak değerlendirdiğinin göstergesi olduğuna işaret ediyor.

Kampanya Türkiye’den sonra 2014 yılı içinde Hong Kong, 2015 yılında ise Şanghay’da tekrar edilecek.

O yüzden yeni alan arayan iş dünyasının bugün başlayacak festivalde neler olup bittiğine bakmalarında, orada bulunup kontak kurmalarında fayda var.

Peki bu festivalde neler olacak?

Festival, yaratıcılığın ön planda olduğu moda, tekstil, tasarım, mimarlık, lüks, teknoloji ve inovasyon, yiyecek ve içecek, eğitim ve sağlık gibi sektörlerde Birleşik Krallık’ın en girişimci, ilham verici ve en etkileyici projelerini ve alanlarında dünyaca ünlü isimlerini İstanbul The Seed’de bir araya getirecek.

Düzenlenecek panel ve oturumlarda konuklar dünyaca ünlü konuşmacıları izleme, masterclass çalışmalarına katılma ve Founders Forum, London Design Festival ve British Fashion Council gibi kurumlar tarafından düzenlenen networking seanslarında yer alma fırsatı bulacaklar.

Yenilikçilik ve yaratıcılığın şirketlere ve sektörlere sağladığı katma değere ve Birleşik Krallık’ın yaratıcı çözümlerine örnek oluşturan pek çok proje ve tasarım tanıtılacak.

Ünlü İngiliz modacı Mary Katrantzou ve BBC Küresel CEO’su Tim Davie de konuklar arasında.

Sağlık alanında DeMontfort Üniversitesi’nden Joan Taylor’un liderlik edeceği masterclass çalışmasında suni pankreas ve hastalıkların tedavisindeki rolü ele alınacak.

Festivalde ayrıca, Central St Martins Üniversitesi’nden Carole Collet liderliğinde gerçekleştirilecek bir çalışmada tekstilde inovasyon, tekstilin geleceği, suyu temizleyen enzimler, giyilebilir teknoloji gibi konulara odaklanan “Tekstil’in Geleceği” başlıklı bir panel de gerçekleştirilecek.

DİĞER YENİ YAZILAR