Bilecik’ten binersen biraz hızlı tren

Yüksek hızlı trenin test çalışmaları devam ederken ortaya çıkan mesafe katetme süreleri kimseyi tatmin etmemiş olacak ki, fiyakalı açılış sürekli erteleniyor.

Zira o fiyakalı açılışın fiyaskoya dönme, ti’ye alınma ihtimali çok yüksek.

Açılışın gecikmesinin en önemli sebebi 3 saatlik süredeki büyük sıkıntı. Deneme seferleri gösteriyor ki Ankara’dan İstanbul’a 3 saatte gitmek mümkün değil. Hatta bırakın 3 saati, mevcut yol şartlarında 4 saat bile yakalanamıyor. En iyi tahminle 4 saat 12 dakikayı buluyor.

Mevcut trenden pek bir farkı yok yani.

Şu haliyle hızlı değil, yine hızlandırılmış tren.

Peki niye böyle oldu?

Daha önce de yazdığım gibi temel problem İnönü-Vezirhan arasındaki 26 numaralı tünel. Zeminden kaynaklı sorunlar nedeniyle o tünel bir türlü delinemedi. Cengiz İnşaat tüneli açamadı, yeniden ihaleye çıkıldı. Maliyet de katlandı. (Bu yıl YHT için ayrılan yatırım ödeneğinin yüzde 30’a yakın kısmı bu tünele gidecek)

26 nolu tünel açılamadığı için, 27, 28 ve 29 nolu tünellerle bağlantısı yapılan hat da kullanılamıyor. Bu tünel bitene kadar hattın o bölümü varyant yolla by-pass edilerek geçilecek.

Yani tren düz hatta yüksek hızla gidemeyecek. Virajlara girecek ve viraj olunca hız kesmekten başka çare yok.

Bilecik-Eskişehir arasında Vezirhan bölgesinde trenin hızı yer yer 70-80 km’lere kadar düşecek.

Trenin hızlanması ancak Bilecik’ten sonra mümkün olacak.

Bilecik’ten sonra trenin 250 kilometrelik sürati yakaladığı yerler çoğalacak.

Bu aslında şu demek. Trene Ankara’dan binen biri Bilecik’e kadar yüksek hızlı bir trenle yolculuk ettiğini farketmeyecek. Bilecik’ten binenler ise daha iyi süreleri yakalayabilecekler.

Ancak orada da tüm parkurun 250 kilometre hızla alınmayacağını belirtmek lazım. Bilecik’ten sonraki bölümde de hattın bazı noktalarında sıkıntı var. Arifiye-Pamukova ile Köseköy-Gebze arasındaki ray hattında hâlâ iyileştirme çalışmaları devam ediyor.

Durak lobisi işbaşında

Yüksek hızlı trenin bir de durak problemi var. Trenin hızına altyapı ve üstyapı yatırımlarının yanısıra bir de durak sayısı etki eder. Durak sayısı ne kadar çok olursa trenin nihai hedefine ulaşması da haliyle gecikir.

Zira tren bir istasyona yaklaşırken hız keser, istasyondan hareket ettikten sonra da maksimum hızına çıkması yine zaman alır.

Nihai kalkış ve varış noktalarını saymazsak yüksek hızlı trenin İstanbul-Ankara arasında 7 noktada durması planlanmıştı. İlk açıklamalarda nihai kalkış ve varış noktaları ile birlikte 9 istasyonun adı telaffuz ediliyordu.

Şimdi o sayı 12’ye çıktı. Ara istasyon sayısı 3 artmış ve 7’den 10’a çıkmış görünüyor. Sadece bu durum bile 25 dakikalık ekstra bir süre demek.

Sincan, Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, Pamukova, Arifiye, Sapanca, İzmit ve Gebze şu an YHT’nin durması planlanan noktaları.

Haberin Devamı



Artar mı, azalır mı bekleyip göreceğiz.

DİĞER YENİ YAZILAR