Dolardan sonra enflasyon mesajları da tartışmalı

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Başçı dolar için ‘Yılsonu 1.92 olursa şaşırmayın’ tahmini yapmış yanılınca da ‘Büyük mesaj vermemeyi öğrendim’ demişti. Ancak Başçı’nın enflasyon öngörüsü de tutarsızlık dolu.

Yer Kayseri Sanayi Odası’ydı, tarihler 7 Nisan 2014’ü gösteriyordu, Merkez Bankası Başkanı Başçı bir sunum yapıyordu.

Dün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın enflasyonla ilgili yeni öngörülerini okuyunca Kayseri’de yaptığı o konuşma aklıma geldi. Çünkü o kadar tazeydi ve henüz mürekkebi kurumamıştı ki...

Başçı, 8 Nisan’da gazete sayfalarına Başbakan’ın faiz indirim isteğine 1994 krizine atıfta bulunarak verdiği üstü kapalı cevap ile haber olurken, bakın enflasyonla ilgili de nasıl bir mesaj vermişti: “Alınan tedbirlerin sonucunu vermesini ve özellikle Haziran ayı sonundan itibaren enflasyonun düşmeye başlamasını bekliyoruz. Yılsonu için yüzde 5’lik enflasyondan eminiz.”

Başçı dün ne dedi?

Dün Merkez Bankası’nın Genel Kurulu vardı ve Erdem Başçı ekonomik görünümle ilgili bir konuşma yaptı. Kayseri’deki konuşmasından sadece 9 gün sonra...

Konuşmanın enflasyonla ilgili kısmı şöyle: “Enflasyon Mayıs ayında tepe noktasını görecek. Haziran’dan sonra aşağı yönlü bir trend izleyecek ancak yıl ise yüzde 5 olan hedefin oldukça üzerinde tamamlanacak. Enflasyonda yüzde 5’e 2015’in yaz aylarında yaklaşılacak.”

Bir Merkez Bankası Başkanı’nın mesajlarının 9 gün arayla böyle tutarsızlık göstermesini nasıl izah edeceğiz? Kayseri’de 2014 sonunda yüzde 5’ten emin olan Başçı, 10 gün bile geçmeden yüzde 5’in oldukça üzerinde bir rakamdan sözediyor. Söz ettiği rakam da muhtemelen yüzde 8-9 aralığına yakın bir rakam.

Dolardan farkı ne?

Başçı’nın 2013 yılının Ağustos ayı sonunda yaptığı “Doları yılsonunda 1.92’de görürsek şaşırmayın” tahmini hâlâ zihinlerde. Kendisi o tahminle ilgili olarak, “Bu bana ders olsun. Bir daha büyük mesajlar vermeyeceğim” demişti. Bence Başçı’nın enflasyonla ilgili tahminlerini de piyasanın kafasını karıştırmamak adına iyice bir süzgeçten geçirmesinde fayda var. Tabii bir kurnazlık yapıp kendisine faiz indirimi için baskı yapan siyasilere “Enflasyon riski var” diyerek ince bir mesaj göndermiyorsa...

Diğer tahminleri

Dünkü konuşmasında Başçı’nın diğer tahminleri ise şöyle oldu: “Büyümenin hedef yüzde 4’ün hafif altında olacağını gösteren işaretler alıyoruz. Ancak büyümede aşağı yönlü revizyon için bir gerekçe görmüyoruz. Cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesini ve yıl sonunda milli gelirin yüzde 5-6’sı arasında gerçekleşmesini bekliyoruz.”

DİĞER YENİ YAZILAR