Altımıza kaçırmada üstümüze yok

Haberin Devamı

İnkontinans yani idrar kaçırma sorununun Türkiye’de çok yaygın olduğunu önceki güne kadar ne yalan söyleyeyim bilmiyordum.

Şaka gibi gelecek ancak Türkiye’de her 10 kişiden biri idrar kaçırma sorunu yaşıyor. Bu oran ile Türkiye, dünyada idrar kaçırma sorununun en fazla yaşandığı ülkelerin başında geliyor.

İdrar kaçırma olayının daha çok yaşlılığa bağlı bir sorun olduğunu düşünürdüm. Bizden daha yaşlı nüfusa sahip pek çok ülke olduğundan oranın da bu kadar yüksek çıkmayacağını tahmin edebilirdim.

Ancak yine şaşırtan bir sonuç şu ki idrar kaçırma sorununu yaşlılardan daha çok 30 ile 40 yaş arasındaki kadınlar yaşıyor.

Bunun da temel sebebi Türkiye’de doğurganlığın yüksek seviyede olması. Çocuk doğuran kadınlarda idrar kaçırma sorunu çok sık görülüyor. Obezite de idrar kaçırmanın diğer önemli sebepleri arasında yer alıyor.

Türkiye’de yaklaşık 7.2 milyon insanın idrar kaçırma sorunu yaşadığı, bunun sadece yüzde 5’inin yaşlılardan oluştuğu da yine bana ilginç gelen bir ayrıntı. Yatağa bağlı yaşayan şu an Türkiye’de kayıtlı 150 bin hasta var. Ancak pek çok yerde yatalak hastaların kayıtlara girmediğini de unutmayalım.

Tabi oranlar böyle yüksek olunca idrar kaçırmaya yönelik ürünlerle ilgili pazar da önemli bir hacim oluşturuyor. 70 milyon liralık pazar hatırı sayılır bir pazar.

İlle de beyaz kağıt

Önceki gün İpek Kağıt’ın yeni yatırımları ile ilgili toplantının sohbet bölümünde aldık bu bilgileri. Bir başka konu daha gündeme geldi. Türkiye’de ne yazık ki hala tuvalet kağıdı kullanma alışkanlığı çok düşük. 10 hanenin 4’üne tuvalet kağıdı 5’ine havlu kağıt girmiyor. Avrupa’da tüketim kişi başı 15.6 kg iken Türkiye’de 4.3 kg seviyesinde.

Gerek tuvalet kağıdı gerekse havlu kağıdı çok az tüketiyoruz ancak tüketen kesim de illa ki beyaz olsun istiyor. Bu da tuhaf çelişkili bir durum.

Yani toplum olarak genel bir hijyen sorunumuz var ancak, bu işe değer verenler de illa beyaz kağıt istiyor.

Türkiye çöp karıştıran toplayıcılar sayesinde çok ciddi bir hurda kağıt geri dönüşümüne sahip. Bu kağıdın tekrar üretime dönüşmesinde hijyen açısından en ufak bir sorun yok. Ancak beyaz kağıt talebi, hurda kağıdın kullanımını engelliyor. Halbuki hurda kağıtla tüketicinin fiyat avantajı olacak ancak Türkler beyaz kağıt istiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR