Zorlu’da balık baştan koktu

Haberin Devamı

Zincirlikuyu’da Zorlu Center açılışından önce müthiş havalıydı. Başlangıçta hakikaten tüm mağazalar ve food court alanlar için yatırımcılar birbirini yiyordu. Ahmet Nazif Zorlu gazetecilerin röportajlarına sorularına yetişemiyor, araya hatırlı kişileri sokanların Zorlu AVM’de yer bulmaya çalıştıklarını söylüyordu. Bütün bu rivayetler sayesinde Zorlu AVM’de kiralar da uçtu gitti...

Zorlu AVM açılırken herkesin kafasındaki soru ‘İstinye Park’ın pabucunu dama atacak mı?’ olmuştu. Sorunun yanıtı sanırım “Pabucunu dama atmak bir yana yanına bile yaklaşamadı” olacak.

Ne yazık ki Zorlu AVM’de yatırım yapanlar şu an büyük bir pişmanlık ve şaşkınlık yaşıyorlar. Pişmanlık istenen o kadar yüksek kiralara itiraz etmemekten. Şaşkınlık ise ziyaretçi sayısındaki düşüklük. Jamie’s, Tom’s Kitchen ve lüks mağazaların olduğu bölümde sıkıntı yok gibi. Ancak AVM bölümü problemli.

Bu duygular arasında gidip gelinirken ilk havlu da atıldı. City’s başta olmak üzere pek çok AVM’de şubesi olan Balık Evi ilk kapanan işletme oldu. Özellikle food court alanında kiraladığı alanı hemen devretmeye hazır başka yatırımcılar olduğunu da biliyorum. Kapanmamak için direnen bir yatırımcının sözlerini aktarmak istiyorum: “İstinye Park’daki ciromuzu 100 kabul edersek, buradaki ciromuz 25 bile değil. Hafta içi sadece öğlen 1 saatlik dilim içinde satış yapabilirsek yapıyoruz. Hafta içi akşam çok sönük geçiyor. Akşam hareketi sadece hafta sonları oluyor. Prestij diyerek gitmeyeceğiz ancak para kazanamıyoruz. “

Balık Evi yetkilileri, “Umduğumuz gibi gitmedi” demekle yetiniyor. Ancak konuştuğum diğer yatırımcılar Zorlu AVM’nin neden ‘Başarısız’ olduğuna dair pek çok gerekçe sıralıyor. ‘Başarısız’ kelimesini tırnak içinde yazıyorum zira, yatırımı toparlamak da mümkün. Bu anlamda AVM yönetiminin ve Zorlu’nun ve hatta mimar Emre Arolat’ın yatırımcılardan gelen taleplere yanıt vermeleri gerekecek.

Peki bu başarısızlığın nedenleri ne? Kiracılar şu gerekçeleri ortaya koyuyor...

*Metrekare için istenen 250-270 euro’luk kira çok fazla.

*Çok popüler olacak diye bir beklenti yaratıldı ve bu yüzden kiranın cirodan pay şeklinde alınmasına sıcak bakılmadı. Yatırımcılar da fazla sorgulamadı, zira herkes yeterki bir yer bulalım çok para kazanacağız şeklinde bir algıya kapıldı.

*Belki de ilk yıl kira, cirodan pay şeklinde alınmalıydı. Ancak o kadar büyük ilgi vardı ki yatırımcı da buna yanaşmadı.

*Bu yapıda tavanlar çok alçak. Tavanların alçaklığının dışında bir de mimari bazı ayrıntılar food court alanını olduğundan daha dar gösteriyor. Bu konuda Mimar Emre Arolat’tan biraz esneme bekleniyor.

Durum böyle. İstinye Park’taki ferahlık genişlik duygusu Zorlu AVM’de yok. Metro bağlantısı var ancak ulaşım yine de sıkıntılı.

‘Zorlu AVM çok karışık bir dönemde açıldı, Türkiye’nin içinde bulunduğu konjonktür, tüketici güvenindeki kayıp belki bu durumu yarattı’ diyeceğim ancak hemen hemen aynı dönemde açılan Akasya AVM’de bu sorunlar yaşanmıyor. Akasya daha şimdiden Anadolu Yakası’nın İstinye Park’ı olarak büyük popülerite kazandı.

Demek ki sorun konjonktürel değil, daha derinde...

DİĞER YENİ YAZILAR