Para kazanınca dili açıldı

Vodafone Türkiye’nin tasarladığı ‘Önce Kadın’ programı, mobil teknolojilerin değiştirici gücünü kullanarak kadınların ekonomik hayatta daha çok yer almasını amaçlayan bir sosyal iş modeli olarak başladı. Türkiye Vodafone Vakfı tarafından takip edilen program bugüne kadar 3 milyonun üzerinde kişinin hayatına dokundu.

O kadınlardan biri olan Mersin’in Mezitli ilçesi Kale köyünden Muazzez Özer’in başına gelen güzel şeyler, bu programın ne kadar değerli olduğunu ortaya koyması açısından okunmaya değer.

Muazzez Özer ile Londra’da tanışma fırsatı buldum. Vodafone’un her yıl yayınladığı Connected Women raporu bir zirve ile birlikte dünya kamuoyu ile paylaşılıyor.

Muazzez Özer, o zirveye katıldı ve konuşmacı olarak dünyanın dört bir yanından gelenlere tecrübesini anlattı:

“Dokuma ve elişlerim çok beğeniliyordu. Ancak sergileyecek fırsatım yoktu. Mersin Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu ilçemizi ziyarette işlerimi gördü. Ankara’da büyük bir sergi olduğunu söyledi ve oraya katılmamı sağladı. O büyük sergide Vodafone ile tanıştım. Teknolojiyi kullanarak yaptığım elişlerini milyonların önüne çıkarma fırsatını buldum. Sanki sihirli bir değnek değdi. İşlerim açıldı. Kendim yetişemez oldum. Köyümdeki diğer kadınları da eğittim, onlara da iş verdim.”

Artık hayali fabrika kurmak

Vodafone, sahibinden.com üzerinden Muazzez ve diğer yetenekli kadınların ürünlerini pazarlama imkanı yaratmış. Muazzez Özer’in artık bir hayali var. Fabrika kurmak istiyor. Mezitli dokumasının patentinin alınması konusunda da kamu kuruluşları ile işbirliği halinde. Bu arada teknolojiyi kullanarak ekonomik hayatındaki değişimin kendisini ve yakın çevresini nasıl bir yere taşıdığına dair notları da ilgi çekici:

“Eşim çiftçi. En başından beri bana hiç köstek olmadı. Hep destekledi. İki çocuğum var onlar da hep yanımdaydı. Para kazanınca ilk işim ehliyet almak sonra da bir araba sahibi olmak oldu. Teknolojinin hayatımdaki önemini farkettim, bilgisayar kursuna da yazıldım. 4 kızkardeşim var. İkisinin eşi çok kıskanç. Eşleri çok kıskançtı. Onların da ağzı var dili yok. Tek kelime edemezler. Onlara da iş verdim. Para kazanınca söz hakları da oldu. Bir süre sonra onların da dili açıldı. Kendilerine haksızlık yapıldığında eşlerine itiraz edebiliyorlar artık.”

İşte belki de en önemli kısmı burası. Para kazanınca söz haklarının olması, dillerinin açılması ve haksızlıklara karşı durabilmeleri. Bu hakkın tepeden inme verileceği yok. O halde tek seçenek ekonomik özgürlük. Bu ekonomik özgürlüğün karşılığını da Vodafone Grup Bölge CEO’su Serpil Timuray rakamlarla özetledi.

1 yıl= %0.37 büyüme

Dünya genelinde okuma yazma bilmeyen 796 milyon yetişkinin üçte ikisi kadınlardan oluşuyor. Yine dünya genelinde okul çağındaki 66 milyon kız okula gitmiyor. Kadınlar eğitim aldıklarına, bundan daha iyi bir yaşam sürmek için yararlanıyorlar. Kadın eğitim aldığında haklarını öğreniyor ve o haklara saygı gösterilmesini sağlıyor. Kadınların eğitimi ailelerinin sağlığının da anahtarını oluşturuyor.

Annesi okuma yazma bilmeyen bir çocuğun 5 yaşına gelmeden ölme olasılığı yüzde 50 daha fazla. 50 ülkede yapılan yeni bir çalışma tüm nüfusun ortalamasında okula gidilen her bir yıllık yükselmenin ülkenin ekonomik büyümesini %+0.37 oranında arttırabileceğini gösterdi. Sadece 4 yıllık temel eğitimi tamamlayan çiftçiler, kendilerini yüzde 8.7 oranında daha verimli yapabilecek yeni teknikleri ve teknolojileri daha hızlı öğrenebiliyorlar.

Mobil teknoloji kadının emrinde

Vodafone ve Vodafone Vakfı, mobil teknolojinin yaşamları değiştirmedeki etkisini görerek proje geliştiriyor. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süer, Connected Women raporuna dikkat çekti ve kadınların kişisel gelişimini ve ekonomiye katılımlarını destekleyen mobil destekli programların 2020 yılına kadar 22.3 milyar dolar değerinde bir katkı sağlayabileceğini söyledi. Vodafone Vakfı 27 ülkede eğitim, sağlık, çalışma hayatı, güvenlik ve yalnızlık gibi konularda yaşamı destekleyecek hizmetleri inceliyor. Üretilen mobil hizmetlerle 8.7 milyon kadının hayatına etki etmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı


Vodafone Grup CEO’su Vittorio Colao, Vodafone Grup Bölge CEO’su Serpil Timuray, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Baş. Yrd. Hasan Süel, Londra’da Muazzez Özer’in başarı hikayesini dinledi.

Vodafone’a ulaş e-ticarete başla

Mersinli Muazzez Özer’in de hayatını değiştiren ilan servisinin detaylarını Vodafone Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Çeşitlilik Direktörü Gizem Keçeci aktardı: Para kazanınca dili açıldı“Hedefimiz kadının ekonomiye katılımı. Bunun için ‘önce kadın ilan servisi’ni başlattık. Servis ile girişimci kadınlar ürünlerini herhangi bir aracıya gerek duymadan tek bir SMS ile pazarlama imkanı buluyor. Kadınlar el emeği ürünlerinin fotoğrafını 2488’e ücretsiz gönderiyor. İlanlar Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformlarından biri olan sahibinden.com’daki Vodafone Önce Kadın Mağazası’nda ücretsiz yayınlanarak alıcıyla buluşuyor. Üreten kadına destek olmak isteyenler bu ürünleri online satın alabiliyor.”

DİĞER YENİ YAZILAR