Satıyorum, satıyorum saaat...mam!

Haberin Devamı

Türkiye’de son 10 yılda onlarca banka satıldı, bir tek Tekstilbank yıllardır satış tezgahında olmasına rağmen alıcı bulamadı. Piyasa artık bunun nedenini merak ediyor.

Türkiye’de bankacılık sektörü yabancı sermaye açısından son 10 yılın en gözde sektörüydü. Hangi banka satışa çıksa alıcı buldu. Hatta bazıları ikişer kere satıldı. Kafasında satış olmayan banka patronları bile gelen cazip teklifler karşısında aklı çelinip satışa razı edildi. Ancak bir banka var ki yıllardır satış listesinde olmasına rağmen bir türlü satılamıyor, ya da satılmıyor.

Bu banka Türkiye’de 2 dönem Başbakanlık yapmış ayrıca çeşitli bakanlıklarda bulunmuş Mesut Yılmaz’ın ağabeyi Turgut Yılmaz’ın ana hissedarı olduğu Tekstilbank.

Dün Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’nda yine bir haber vardı. Borsa’da Tekstilbank ve ana hissedarı GSD Holding’de olağandışı fiyat ve miktar hareketleri yaşanınca yönetim kurulu bir açıklama yapma ihtiyacı duymuştu.

Açıklamada 13 Aralık 2013’te satış için yetki verilen Merrill Lynch London’un potansiyel alıcılarla görüştüğü ancak açıklamayı gerektirecek bir gelişmenin olmadığı belirtiliyordu.

Merak ettim, KAP’ta geçmiş yıllara doğru giderek bu ve buna benzer açıklamaları bulmaya çalıştım. O kadar çok var ki...

Merrill Lynch ile anlaşılmadan önce BNP Paribas London ile benzer bir danışmanlık anlaşması yapılmış. Daha önce de JP Morgan PLC ile...

Ancak hiçbiri Tekstilbank’a ya müşteri bulamamış ya da bulunan müşterileri bankanın ortaklarına beğendirememiş. Danışman firmalar da artık Yılmaz’ın ‘Sahici satıcı’ olduğuna inanmıyor. Bankacılık sektöründe de aynı inanış var.

Ancak Google’a girip bir de ‘Tekstilbank-satış’ yazın karşınıza onlarca, ne onlarcası yüzlerce ‘Tekstilbank satılıyor’ haberi çıkıyor. Bazılarına Vatan olarak biz de imza atmışız. Kimlere satılmamış ki bu banka...

The Industrial and Commercial Bank of China, Rabobank, Intesa, Bank Audi, Kuveytliler, Katarlılar, Dubaililer... Hepsi için Tekstilbank’ı alıyor diye haberler çıkmış, ancak 2004’ten bu yana yazılanların çizilenlerin hepsi fos çıkıyor.

Borsa’nın belalısı

‘Tekstilbank satılır veya satılmaz derdi sana mı düştü?’ diyebilirsiniz. Ancak yıllardır satış tezgahında olup da bir türlü satılmayan Tekstilbank, Borsa’da onlarca, yüzlerce kez satılarak yatırımcılara epey bir acı çektirmiş, kafa karışıklığı yaratmışsa ve yaratmaya da devam ediyorsa, haber olmayı hakediyor demektir.

2009’da Radikal’de çıkan bir haber. “İsimler havada uçuştu, Tekstilbank Borsa’da coştu” diyor. Bunun gibi sayısız haber var. Dedikodu çıkıyor, Tekstilbank ve ana hissedarı GSD Holding Borsa’da coşuyor, yalanlama geliyor, çakılıyor.

Tekstilbank için Borsa’nın en çok zigzag çizen, keskin çıkıp keskin düşen, üzerine en çok dedikodu üretilen hissesi diyebiliriz. Bankanın patronu Turgut Yılmaz da ortalarda görünmeyen bir patron. Ne düşünüyor, ne planlıyor anlamak mümkün değil. Aradığınızda kapı duvar.

Ne bir basın yemeği, ne bir kamuoyu bilgilendirme, yıllık değerlendirme toplantısı...

Allah rızası için biri ortaya çıksa da kamuoyu gerçek niyeti anlasa. Amaç bankayı mı satmak, yoksa hikayeyi Borsa’da ısıtıp ısıtıp yatırımcının önüne mi koymak...

DİĞER YENİ YAZILAR