Yorgancıoğlu Kardeşler’in ikincisi de ‘A Milli’ adayı

Haberin Devamı

Galip Yorgancıoğlu Mey İçki’nin CEO’su. Ana işi rakı. Milli içkimiz rakı mı ayran mı diye tartışılırken kardeşi Selçuk Yorgancıoğlu’nun yönettiği Abraaj Group da Yörsan’ı satın aldı.

Türkiye bir süredir milli içkisinin ne olduğunu tartışıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çıkıp da “Türkiye’nin milli içkisi ayrandır” diyene kadar milli içkimizin rakı olduğu biliniyordu. Erdoğan’ın tespiti ile pek çok konuda olduğu gibi milli içki konusunda da bir kafa karışıklığı ve bölünme oluştu.

Dün Abraaj Group’un son yaptığı Yörsan satın alma operasyonunu Selçuk Yorgancıoğlu’ndan dinlerken ağabeyi Galip Yorgancıoğlu’nun da Mey İçki’nin yani rakının patronu olduğu aklıma geldi. Yörsan süt ve süt ürünlerinde Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarından biri. Ayran satışı ciroda çok önemli bir yer tutuyor. Ağabeyi Galip Yorgancıoğlu da rakının patronu olunca ister istemez böyle bir muzip kıyaslama yaparak girdim yazıya, her ikisinin de affına sığınıyorum. ‘Ayran tostla, rakı dostla iyi gider’ diyelim işin magazinsel boyutunun ekonomik boyutunun önüne geçmesine izin vermeyerek devam edelim.

Neden Yörsan’ı aldık?

Selçuk Yorgancıoğlu, öncelikle Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile birlikte Abraaj Group’un neden Yörsan’ın çoğunluk hisselerini aldığına açıklık getirdi:

“Türkiye’de Avrupa’nın üçte biri oranında süt ve süt ürünleri tüketimi var. Oysa 29 yaş ortalaması ile Türkiye önemli bir pazar büyümesi vaaediyor. Ayrıca insanlarda sağlıklı doğal gıdalara doğru da bir yöneliş var. Değişen tüketim alışkanlıkları ile birlikte bu alandaki büyümenin GSMH’nin üzerinde olacağını düşünüyoruz. 2008’den bu yana bu alana girmek için kapı kapı dolaşıp şirket aradık. Yörsan pırıl pırıl borcu olmayan, istikrarlı büyüyen reklam yapmadığı halde kalitesi ile bugünlere gelmiş bir şirketti. Aileyi ikna etmemiz 1.5 yılımızı aldı.”

Yörsan’ı yurtiçi ve yurtdışında hızla büyütmek, global bir marka yapmak istediklerini belirten Yorgancıoğlu bunun için Abraaj’ın 33 ülkedeki yatırımlarının sinerjisinden yararlanacaklarına da vurgu yaptı: “Ortadoğu’nun en büyük market zincirlerinden biri olan Spinneys bir Abraaj yatırımı. Filistin’den Mısır’a Ortadoğuda ciddi bir hakimiyeti var. Yörsan’ı buralara taşıyacağız. Kolombiya’nın en önemli discount marketi de Abraaj’ın. Suudi Arabistan’da 300 eczanelik bir zincirimiz var ve orada gıda ürünleri de satılıyor. Bu tip fırsatları değerlendireceğiz.”

Türkiye’nin ilk kayaç gazını Abraaj çıkardı

SELÇUK Yorgancıoğlu, bugüne kadar yatırım yaptıkları 8 şirketle ilgili bilgi verirken ilginç bir ayrıntı da ortaya çıktı. Dünyanın son dönemdeki en popüler enerji faaliyet konusu olan kayaç gazında iki noktada üretim olduğunu, burada Abraaj Group’un servis sağlayıcı olduğunu söyledi. Biri Güneydoğu diğeri Trakya’da iki bölgede kayaç gazı çıkarılıyor ve bu hizmeti yatırımcıya Abraaj, ABD’li TransAtlantic ile yüzde 50’şer ortak olduğu Viking Petrol aracılığıyla servis veriyor. Yorgancıoğlu şu ana kadar yatırım yaptıkları 8 şirketin 4’ünden çıktıklarını oransal olarak yatırımcısına en iyi verimi sağlayan private equity şirketi olduklarını da sözlerine ekledi.

Gezi eylemleri sürerken bile 9 teklif masadaydı

Abraaj Group’un Türkiye ofisi Akaretler’deki Sıraevler’de. Selçuk Yorgancıoğlu’na 17 Aralık’ta başlayan yeni sürecin ve kurdaki aşırı artışın getirdiği olumsuzlukların şirket satın alma ve exit’lerde bir sorun yaratıp yaratmayacağını sordum. Yorgancıoğlu çok rahattı ve şöyle konuştu: “Gezi olaylarının en sıcak yaşandığı yerlerden biri de bizim ofisin önüydü. Dışarıda ortalık toz dumanken biz Acıbadem Sigorta’nın satışı için 9 teklif sahibi ile görüşüyorduk. Teklif sahipleri camdan baksa çok farklı bir Türkiye görüp olumsuz değerlendirme yapabilirdi. Biri bile çekilmeyi düşünmedi. Bu satışı o olaylar sırasında fiyatlandırıp Kasım ayında da sonuçlandırdık. Türkiye 80 milyon nüfusa giden büyük bir ülke. Bizim işlerimiz uzun vadeli işler. İstesek şu an elimizde bulunan 3 yatırımımızdan da istediğimiz fiyatlarla çıkış yapabiliriz.

DİĞER YENİ YAZILAR