500 yıllık bilgi tecrübeye üste para alıp ulaştık

Haberin Devamı

Türk patronlarda hâlâ ‘Şirketim küçük olsun ama benim olsun’ mantığı hakimiyetini koruyor. Oysa kendi kulvarında büyük oyuncularla işbirliği yapanlar ufkunu genişletiyor, geleceğe daha güvenle bakıyor. Dünkü yazıda dedik ki 2014 zorlu geçecek. Siyasi risk algısı arttığı için yabancı ilgisi de geçmiş yıllara göre azalacak. Ancak şirketlerin evlilik için kendilerine çeki düzen vereceği bir dönem de olabilir 2014.
500 yıllık bilgi tecrübeye üste para alıp ulaştık
Dün İş Girişim’in 17.5 milyon TL yatırdığı Aras Kargo’daki hisselerini sadece 20 ayda 100 milyon TL karşılığında Austrian Post’a satışının öyküsünü aktarmıştım. Yabancı damat almanın bir şirkete neler katacağını, ufkunu nasıl genişlettiğini de Aras Kargo’nun CEO’su Evrim Aras’dan dinledim, yine aktarmak isterim. Austrian Post 2013’ün son çeyreğinde 125 milyon TL vererek Aras Kargo’nun yüzde 25’ini satın aldı. Yüzde 20’lik kısmı İş Girişim’den yüzde 5’lik kısmı ise Aras ailesinden aldı.

Evrim Aras, 500 yıllık geçmişe sahip Austrian Post’un ortaklığını şöyle değerlendirdi: “İyi, işini layıkıyla yapan bir şirkettik ancak kargo taşımacılığını deyim yerindeyse el yordamı ile öğrenmiştik. Günün şartlarına göre o günü kotarmaya odaklı bir yapımız vardı. Şimdi teknolojiyi entegre edeceğiz. 500 yıllık bir şirketin bilgi ve deneyiminden yararlanacağız. Çok uzun sürede öğrenebileceğimiz bir kurumsal yapıya, üstüne para alarak kısa zamanda geçme fırsatı yakaladık. Artık Aras Kargo 100 yıllık bir şirket olacak diyebiliyorum.”

Peki bu ortaklık Aras Kargo’da neleri değiştirecek? Ekipler birbirini tanımış yeni bir iş planı yapılmış ve strateji kurgulanmış. Evrim Aras, devam etti: “30 farklı iş planı çıktı. Hangi alanda büyüyüp daralacağımızı kararlaştırdık. İlk etapta 100 milyon liralık bir yatırım yapacağız. 3 bin civarı aracımız vardı, 600 yeni araç alacağız. Eskileri filodan çıkaracağız. En önemlisi aktarma merkezlerinde otomasyonu güçlendireceğiz. Bu bize hız ve zaman kazandıracak. 600 milyon liralık ciromuzu yüzde 16’lık büyüme hızının daha da üzerine çıkarak büyüteceğiz.”

15 farklı el değiyor

Evrim Aras şu anki yapıda bir pakete, tesliminden ulaşacağı adrese gidene kadar 15 farklı elin değdiğine de işaret ederek bunu pratik hale getireceklerini söyledi. Türkiye’de şu an kargo taşımacılığın pazar büyüklüğü 2 milyar TL civarında. Ancak kısa sürede 5 milyar TL’ye çıkması bekleniyor. Austria Post gibi kulvarında ehil, deneyimli bir şirketi yanına alan Aras Kargo, geleceğe daha güvenle bakıyor. Orta kıvam Türk şirketlerinin ayakta kalabilmek için öncelikle Austrian Post gibi kurumsallığa önem veren bir şirketin ilgisini çekebilecek şeffaflık ve hesap verebilirlik koşullarına ulaşması, ardından arenaya çıkıp partner bulması gerekiyor.

Yoksa pabuç pahalı ve önümüzdeki dönemde daha da pahalanacak.

DİĞER YENİ YAZILAR