Damat yoksa evde mi kalınacak?

Haberin Devamı

Deloitte’un araştırmasına göre 2014, şirket birleşme ve satın almaları için zorlu geçecek. Çünkü siyasi ortamda belirsizlikler aldı başını gidiyor. Algı bozulunca toparlamak kolay olmuyor. Kurdaki artış ise cabası.

Algının bozulması, kurdaki artış, şirket değerlerinin düşmesi aslında bir taraftan da fırsat demek. Portföyünü iyi yöneten, giriş ya da çıkış için zamanlamayı iyi yapanlara fırsat hep var.

İş Girişim Sermayesi bu konuda inanılmaz başarılı işler yaptı. Şu ana kadar 15 şirkete yatırım yaptı 11’inde çıkış işlemini gerçekleştirdi.

Damat yoksa evde mi kalınacak

İş Girişim Sermayesi Genel Müdürü Murat Özgen ile bir yemekte buluştuk. Şirketin performansı ile ilgili şu bilgileri verdi:

“İş Girişim Sermayesi, 2002’den bugüne toplamda 110 milyon ABD Doları yatırdığı 15 ortaklık gerçekleştirdi. Bu ortaklıklardan 11’inden ortalama 4 yıl içinde çıkış yaptı ve ABD Doları bazlı yıllık yaklaşık yüzde 26.46 bileşik getiri sağladı. Bu getiri oranı Cambridge Associates’ın verilerine göre Mart 2013 itibarıyla gelişmekte olan pazarlardaki 5 yıllık ortalama bileşik getiri oranı olan yüzde 7’nin yaklaşık yüzde 278, Preqin’in verilerine göre Mart 2013 itibarıyla dünyadaki 5 yıllık ortalama bileşik getiri oranı olan yüzde 8.4’ün yaklaşık yüzde 215 üzerinde.”

Aras Kargo başarısı

İş Girişim’in karnesi hakikaten pekiyi’lerle dolu. Ancak bir giriş çıkış var ki müthiş bir başarı öyküsü.

İş Girişim Sermayesi, Kasım 2011’de 17.5 milyon TL karşılığında yüzde 20 pay aldığı Aras Kargo’daki tüm paylarını Temmuz 2013’de Austria Post’a 100 milyon TL karşılığında sattı. 20 aylık bir süre zarfında koyduğu her 1 lirayı 5.7 lira olarak geri aldı.

Bu getiri oranı ile Aras Kargo’daki hisse satışı dünyadaki en iyi performansı gösteren ilk 3 işlem arasına girdi.

Murat Özgen ile buluşma sebebim aslında bu başarı öyküsünü ilk ağızdan dinleme isteğiydi. 20 ayda bu performans nasıl gösterilmişti merak ediyordum.

Kurumsal yönetim, finansal ve operasyonel verimlilik konusundaki destek sayesinde cironun yüzde 50, operasyonel karlılığın ise 3 kat arttığını söyledi.

Zaten bu başarıdan sonra Austria Post’un ilgisini çekmeleri çok zor olmamış.

Demem o ki madem 2014 zor geçecek, ayakta kalmak istiyorlarsa Türk şirketlerinin alternatif sermaye girişi arayışına girmesinin zamanı geldi de geçiyor.

Şirketini allayıp pullamak isteyenler ise İş Girişim gibi bir sihirli değneğe ihtiyaç duyabilir.

Aras Kargo’nun kurucu ortağı Evrim Aras ile de bir başka yemekte biraraya gelmiştik.

Bir şirkete sihirli değnek değince neler oluyor, bir şirketin ufku nasıl açılıyor onu da yarın yazacağım.

DİĞER YENİ YAZILAR