Japon devini ‘Kartaca’ inadı ile ikna etti

Haberin Devamı

Japon lastik devi Bridgestone’un Aksaray’da yapacağı fabrika yatırımı “Sakıp Ağa’nın hayali gerçek oluyor” başlıklarıyla yansıdı gazete sütunlarına.

Ancak o dev yatırımın arkasında nasıl zorlu bir ikna süreci yaşandığını sanırım çok az kişi biliyor.

Japonlar ilginç insanlardır. Sabırlıdırlar. İkna olmaları zordur. Kılı kırk yararlar, uzun süreçlerle konuyu enine boyuna inceler, tek kör nokta kalmadıktan sonra düğmeye basarlar...

Güler Sabancı’nın yakın çevresinden dinledim. Japonlar’ın Aksaray’daki yatırıma karar vermeleri de hiç kolay olmamış. Ancak Güler Hanım yıllar içinde öyle ısrarla takip etmiş ki bu yatırımı...

Bu öyle bir ısrar ki; Romalı Senatör Porcius Cato’nun inadını çağrıştıracak cinsten. Porcius Cato eski Roma’da her kürsüye çıktığında o günün gündemi ne olursa olsun kürsüden inmeden önce sözlerini hep ‘Kartaca mutlaka fethedilmeli’ diye bitirirmiş.

Güler Hanım da son yıllarda Japonya’da yapılan tüm yönetim kurulu toplantılarında Türkiye’de yeni yatırım konusunu sürekli gündeme getirmiş. Sermaye artırım toplantısı mı Güler Hanım yine son sözü yatırımla bitirmiş. Temettü’ye mi karar verilecek, sonunda Güler Hanım’ın kapanış sözleri belli...

Bu konuyu sürekli sıcak tutup Türkiye’deki yatırımları büyütmenin stratejik önemini ve sağlayacağı faydaları ortaya koymuş bıkmadan üşenmeden.

Yatırım için nihayet düğmeye basıldı. Güler Hanım’ın karar sonrası sevincini tahmin edebiliyorum. Yakın çevresine “Bu iş hiç kolay olmadı. Japon ortaklarla kaç yılda kaç toplantı yaptım, bu konuyu kaç kez konuştum artık hatırlamıyorum. Uzun ve yorucu bir süreçti ama sonu iyi bitti” dediğini duydum.
Japon devini ‘Kartaca’ inadı ile ikna etti
Sakıp Ağa’yı kaybettiğimizde müthiş bir gazete başlığı atılmıştı. Hala aklımda.

Türkiye’ye Sabancı Grubu’nun kazandırdığı fabrikalara, öğretmenevlerine, okullara, sağlık kurumlarına, öğrenci yurtlarına dikkat çekiyor ve “Kalan Sa’lar bizimdir” diyordu.

Bir ‘Sa’ daha çıktı ortaya. 2018’de üretime geçecek fabrikada 4.2 milyon adet lastik üretilecek. Hem iç piyasa ihtiyacını karşılayacak hem de ihracat yapılacak. Güler Hanım’ın ısrarlı takipçiliği bu büyük yatırımı başka bir ülkeye değil de Türkiye’ye kazandırdı. Güler Hanım’ın tüm yorgunluğuna değdi.

DİĞER YENİ YAZILAR