Digiturk’te ibre kimi gösteriyor?

Haberin Devamı

Krea İçerik Hizmetleri ve Prodüksiyon A.Ş yani Digiturk, TMSF’ye geçtikten sonra, onu elde etmek isteyenler arasında çok ciddi bir yarış olacağını düşünmüştüm. Yaptığım sondajlarda da piyasa değeri için ‘2 milyar dolar etmeli. Bu değer üzerinden yüzde 53 için fiyat verilmeli’ diyenler ağırlıktaydı.

Bu değerlemeyi ekonomik endikatörleri masaya koyarak bilimsel kriterlere dayanarak yaptıklarını sanmıyorum. Zira Digiturk ile ilgilenenlerden duyduğum şirketin içi değerleme yapabilmeye imkan verecek şeffaflıkta değil.

Tam olarak kaç Digiturk abonesi var, bunların ne kadarı Lig TV abonesi, tam bilememekten fotoğrafı net görememekten şikayetçiler. Verilerde tutarsızlık olduğu, rakamların birbirini tutmadığı söyleniyor.

Abone sayısı ile ilgili net rakamları göremiyorsanız ya da farklı kanallardan farklı rakamlar geliyorsa, ileriye dönük projeksiyon yapmanız da bir fiyat biçmeniz de kolay olmuyor.

Nitekim günün sonunda talipli sayısından ve ortaya çıkan rakamlardan da fiyatlama konusunda ciddi bir tereddüt olduğu anlaşılıyor.

İki teklif arası yüzde 40

Türk Telekom yıllardır Digiturk ile ilgilenir. Daha doğrusu Süper Lig yayın hakları ile ilgilenir.

D Smart da tam anlamı ile büyümeyi, gerçek patlamayı maç yayınlarını almadan yapamayacağını, bu haliyle hep Digiturk’ün gölgesinde kalacağını bilir.

Bu kuruluşlardan Türk Telekom yüzde 53 Çukurova payı için 530 milyon dolar ödemeyi önerdi. D Smart’ın fiyatı ise Türk Telekom’a göre yüzde 40 daha fazlaydı. D-Smart yüzde 53 hisse için 742 milyon dolar teklif etti.

Türk Telekom’un fiyatına göre Digiturk’un toplam ederi 1 milyar dolara, D-Smart’ın teklifine göre ise 1.4 milyar dolara geliyor. Yani ikisi de 2 milyar dolar tahmininden çok uzak.

Bu iki rakamın da Karamehmet’i tatmin etmediği konuşuluyor.

Bu arada Digiturk’ün halen yüzde 47’sini elinde bulunduran Providence Equity Partners’ın da kalan hisseleri almaya yakın olduğu konuşuldu.

Fon kazanıp çıkmak ister

Ancak onlar 2005 yılında bu şirkete yatırım yaptıklarında bir süre sonra paralarını çoğaltıp çıkmayı hedeflemişti.

Bunun tam aksi bir hareketle bu kez yüzde 100’üne sahip olma konusunda tereddüt yaşadıklarını duyuyorum.

Digiturk’un satış sürecini takip edenlerden duyduğum kadarı ile sürpriz bir alıcı çıkmış ortaya.

Katar Ulusal Varlık Fonu’nun Digiturk’ün yüzde 53’ü için 925 milyon dolara kadar fiyatı yükselttiği konuşuluyor.

Katarlılar’ın teklifine göre toplam değer 1 milyar 750 milyon doları geçiyor.

175 milyar dolarlık varlık yöneten fon biraz daha yükselebilir.

Bu rakam mevcut alıcıları kızıştırmak için ortaya atılmış bir dedikodudan ibaret de olabilir.

Her ihtimali gözönünde bulundurmak lazım. Nihayetinde Karamehmet’in burada yapılacak satıştan gelecek paraya ihtiyacı var. (Tabii TMSF kendisine kabarık bir fatura çıkarmaz ve parayı bölüşmede insaflı davranırsa)

Ancak şu bir gerçek ki Rekabet Kurumu’nun geçtiğimiz günlerde verdiği karar Digiturk’ün 3 hafta önceki fiyatını değiştirmiş vaziyettte.

Rekabet Kurumu, Süper Lig için Paket A Yayın Hakları Sözleşmesi kapsamında yayın haklarının 2015-2016 ve 2016-2017 futbol sezonlarını da içerecek şekilde devrini düzenleyen sözleşmeyi inceledi ve Futbol Federasyonu’nun bireysel muafiyet tanıyan kararını geçerli kabul etti.

Yani uzun bir süre daha Digiturk en değerli varlığı olan yayın haklarını elinde tutacak.

Fiyatlamaların yeniden gözden geçirilmesi bu gelişmedendir...

DİĞER YENİ YAZILAR