Uçakta yaşayıp dünyaya Türk reçetesi yazacak

Haberin Devamı

Serpil Timuray, Türkiye'nin son dönemde iş dünyasında parlayan yıldızı. Çağdaş Türk kadınını temsil eden, rol model olmaya aday iş kadını. Ocak'ta Vodafone'daki yeni görevine başlıyor. Fiji'den Tanzanya'ya, Mozambik'ten Gana'ya gelişen pazarlar ondan sorulacak.

2009 yılı Ocak ayında Vodafone Türkiye'nin CEO'su olduğunda Serpil Timuray'ın işi bir hayli zordu. Telsim döneminin kötü alışkanlıkları, Vodafone satın almasının ilk yıllarında kaybolmamıştı. İngiltere tarafından atanan Macar CEO Attila Vitai de son derece kötü bir performans sergilemişti.

Oysa İngiliz Vodafone sadece satın almasına 4.5 milyar dolar ödediği Telsim'den çok şey bekliyordu. Timuray onlara müthiş bir plan sundu. Hatta o planın Londra'da sunumu yapıldığında yöneticilerin ilk tepkisi , “Konulan hedeflerin yarısı tutsa bile müthiş olur" şeklindeydi.

Timuray ve ekibi vadettiği hedeflerin yarısını değil, tamamını hatta fazlasını yakaladı. Rakamlara bakacak olursak gelir pazar payı yüzde 18'lerden yüzde 30'lara geldi. Eksi EBITDA'da olan bir şirket bilançosu artıya geçti. Faiz amortisman vergi öncesi kârlılık 1 milyar TL seviyesine yaklaştı. Timuray'ın bu hırslı ve başarılı performansı Londra'nın da dikkatinden kaçmadı.

Grubun %70'ini aldı

Vodafone dünyası iki bölgeye ayrılmış vaziyette. Bir tarafta Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya, Hollanda, İrlanda, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Macaristan, Portekiz, Yunanistan, Arnavutluk ve Malta'dan oluşan Avrupa bölgesi var. Başında Philipp Humm adında bir yönetici var. Türkiye, Hindistan, Mısır, Güney Afrika, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Tanzanya, Mozambik, Lesotho, Gana, Katar, Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji ise AMAP Bölgesi olarak tarif ediliyor ve başına da 1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla Serpil Timuray geliyor. Timuray'ın görev alacağı bölge Vodafone'un 2015 stratejisine göre gerçek büyümeyi sağlayacağı alan. Vodafone CEO'su Vittorio Colao'dan sonra icrada en önemli pozisyon Timuray'ın.

Humm'un bölgesinde 13, Timuray'ın bölgesinde 15 ülke var. Timuray'ın bölgesi 281 milyon aboneyi yani grubun toplam abonesinin yüzde 70'ini kapsıyor.

Humm'da 122 milyon abone var ancak gelişmiş pazar olduğu için kuşkusuz gruba katkısı daha fazla. Humm, 122 milyon aboneden 28.7 milyar euro gelir, 8.9 milyar euroluk da EBITDA sağlıyor. 15 ülkeli 281 milyon aboneli AMAP Bölgesi’nin geliri 15.4 milyar euro, EBITDA'sı 4.5 milyar euro.

İşte bu tabloyu değiştirmek ve 15 ülkeli AMAP Bölgesi’nde gelirleri artırmak Timuray'ın görevi olacak. Bu görevi üstlenirken Timuray, Türkiye'de başarıyı getiren reçetesini uygulayacak.

Sosyal yönü de önemli

Muhtar Kent, Ümran Beba gibi Türkiye'nin uluslararası alanda başarılı yöneticileri var. Şimdi bu isimlerin arasına Serpil Timuray da katılıyor. Timuray'ın 10 yaşında bir oğlu var. Annesini zaten çok az görüyordu, şimdi muhtemelen daha da az görecek.

Timuray ,"Merkez ofisiniz nerede olacak?" sorusuna "İstanbul'da da Londra'da da bir ofisim olacak. Ancak bana bağlı ülkeler arasında mekik dokuyacağım için ofisim uçaklar olacak" diyor. Üstlendiği görev son derece önemli ama o mütevaziliği elden bırakmadan işin sosyal boyutuna dikkat çekiyor:

"Evet gururluyum ama bir o kadar da mutluyum. Bu bölge sadece büyüme potansiyeli olan bir bölge değil, ayrıca mobil iletişimin sosyal hayata katacağı değerlere aç da bir bölge. Tanzanya'da doğum sonrası çok sık yakalanan bir komplikasyonda kadınlar ölüyor. Vodafone olarak başlattığımız bir uygulama ile o kadının hastaneye gidebilmesini sağladık. Bu gibi insan hayatına değer katacak nedenlerim olması beni ayrıca motive ediyor."

Uçakta yaşayıp dünyaya  Türk reçetesi yazacak


Öğüt: Sonuçlar farkedilip takdir edildi

Serpil Timuray, AMAP Bölge Başkanı olunca Vodafone Türkiye de yeniden yapılanıyor.

Serpil Timuray'dan boşalan koltuğa 1 Kasım itibarıyla halen genel müdür yardımcısı olarak görev yapan Gökhan Öğüt oturacak.

Gökhan Öğüt, Vodafone’daki yönetim değişikliğini şöyle değerlendirdi:

"Bu Vodafone Türkiye'nin takdir edilmesidir. Ortaya koyduğumuz performansın farkedilmesidir. Serpil Hanım'a Vodafone'un yarıdan fazlası teslim ediliyor. Yerine de yine bir başkası değil ekipten biri tercih ediliyor. Bu da doğru yolda olduğumuzu, takım olarak başarılı işler yaptığımızı gösteriyor.

Şirketin FAVÖK ve operasyonel kârı var. Nakit akışı pozitif. Bütün bu rakamlardan memnunuz ve daha iyi bir noktaya götürmek, sürdürülebilir bir başarı yakalamak istiyoruz."

Uçakta yaşayıp dünyaya  Türk reçetesi yazacak


4G'YE GEÇİŞE HAZIRIZ AMA ZAMANLAMASI ÖNEMLİ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geçen hafta içinde 2014 bitmeden 4G'ye geçileceğini söylemişti. Dün Vodafone Türkiye'de yapılan görev devir teslim töreninde Gökhan Öğüt'e 4G teknolojisi de soruldu.

Gökhan Öğüt, 4G'nin Vodafone'un en önemli yatırım hamlelerinden biri olacağını söyledi ve ekledi:

"3G hızımız çok iyi bir noktada. 4G'nin zamanlamasının ne olacağı çok önemli. Bugüne kadar yapılan yatırımların karşılığı alındı mı, operatörler buna hazır mı, müşteriler cihazlarıyla hazır mı ve fiber ağlara erişim politikasında hangi noktadayız. Tüm bu soruların karşılığının tartışılması gerekiyor."

DİĞER YENİ YAZILAR