İngiltere çıksın Türkiye girsin

Haberin Devamı

Komşularla değil belki ama İngiltere ile sıfıra yakın sorun yaşıyoruz. Dilimizi ısıralım, iyi bir siyasi ilişki seviyemiz var. Bu ilişkileri ekonomik platformda daha da geliştirmek amacıyla 3 yıl önce kurulan Türk-İngiliz Tatlı Dil Platformu üçüncü toplantısını İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in İskoçya Edinburg’daki Holyrood Sarayı’nda yapmaya hazırlanıyor. 1-3 Kasım tarihleri arasında yapılacak toplantıya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İngiliz Kraliyet Ailesi’nden Prens Andrew’nun da katılması bekleniyor. Bu toplantıya iki ülkeden sadece 60 siyasetçi, işadamı, akademisyen, sanatçı ve medya mensubu davet edildi. Güvenlik açısından katılımcıların ismi şimdilik gizli tutuluyor.

3 günlük etkinlik boyunca iki ülke ilişkilerinin yanı sıra ‘İngiltere çıksın Türkiye girsin’ başlıklı oturumda İngiltere ve Türkiye’nin Avrupa Birligi (AB) ile ilişkileri ele alınacak.

Etkinligin İngiltere tarafındaki çalışmalarını ülkenin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw yürütüyor. Straw “Bu sorunun aslında net bir cevabı yok. Ancak her iki ülke hem de AB otoriteleri bu konuyu ciddiyetle ele almalı” diye konuştu.

Tatlı Dil Platformu’nun isim babası halen Türkiye’nin İngiltere Büyükelçiliği görevini yapan Ünal Çeviköz. Toplantılar ciddi ekonomik fayda sağlıyor. Jack Straw, bir önceki yılki toplantıyı hatırlatıyor ve “Büyük bir İngiliz şirketin başkanı bana gelip ‘2 günlük toplantıda Türkiye hakkında 2 yılda elde edemeyeceğim bilgiye ulaştım. İlişkiler kurdum. Şimdi yerel bir ortakla Türkiye’de yatırım fırsatlarını araştırıyorum’ dedi.

İşte bu tam da bizim amacımızı özetliyor. Hedefimiz hemen iki günde sonuç almak değil. Uzun vadeli, önce birbirini tanıma anlama ve ondan sonra harekete geçmeye yönelik adımlar attırmak” diye konuştu.

Davutoğlu’na eleştiri

Tatli Dil Platformu’nun Türk iş dünyasıyla koordinasyonunu ilk etapta gerçekleştiren Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, bu görevini Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’a devretmiş durumda. Hamdi Akın’ın Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi kızı Pelin Akın ile birlikte yürüttükleri çalışmalara Türkiye tarafında Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış ve Ak Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu destek veriyor.

Straw bir diğer önemli oturumun komşu ülkelerle ilişkiler olacağına işaret ediyor. Konu dış siyasete gelince ve yanımda da iki eski Dışişleri Bakanı olunca sormadan edemiyoruz. Straw bu coğrafyada Türkiye’nin yanıbaşındaki gelişmelere kayıtsız kalamayacağını söylüyor ve politik cevap veriyor.

Yaşar Yakış ise çok sert. İzlenen politikaların yanlış olduğunu Suriye’de mevcut rejime tamamen sırt çeviren politikanın tehlikeli olduğunu belirtiyor. Yakış bunu Ahmet Davutoğlu ile konuşmaya çalıştığını da belirtti ve “Ancak kendisi o kadar kendinden emin ve kimseyi dinlemez bir tavır gösteriyor ki, bu çok daha tehlikeli bir durum arzediyor” diye konuştu.

Otobüse metroya binen bakan

İngiliz kabinesinde İçişleri, Adalet ve Dışişleri Bakanı olarak uzun yıllar görev alan, Avam Kamarası’na da başkanlık eden İşçi Partili Jack Straw ile Hamdi Akın’ın Levent Loft’taki evinde sohbet etme imkanı bulduk. İstanbul’a ilk yağmur yağmıştı ve trafik tüm gün boyunca felçti. Ofisimin ne kadar uzakta olduğunu ve ne kadar sürede geldiğimi sordu. “Özel aracımla gelmedim. Gelmeye kalksam Çağlayan’dan Levent’e 3-4 kilometrelik yolu 1.5 saatte alamazdım. Metroyu kullandım” dedim. O da bana Londra’da tüm toplu taşıma araçlarına bedava binmesini sağlayan kartını gururla göstererek “Ben de Londra’da hiçbir yere özel araçla gitmiyorum. Trafik berbat. Hem 65 yaşımı da geçince bu bedava kartı almaya hak kazandım. Bu yüzden hep metro ya da otobüsü kullanıyorum” dedi.

10 bin nüfuslu beldesinin belediye başkanının bile 3 eskortsuz yola çıkmadığı bir ülkenin vatandaşı olarak, 11 Eylül 2001 sonrasında dünya siyasetine yön veren bir kişiliğin bu mütevaziliğine hem çok şaşırdım hem de kendisini çok takdir ettim.

İngiltere çıksın Türkiye girsin

DİĞER YENİ YAZILAR