Kansere çare olan banka 8’inci hayatı kurtardı

Haberin Devamı

Demsa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, babasını kanserden kaybedince, başka hayatları kurtarmak için kordon kanı bankası Onkim’i kurdu. Onkim,

bir bebeğin hayatını kurtararak, Türkiye’de bir ilke imza attı. Dünyada 8’inci vaka oldu.

DEMSA Holding, lüks perakendeden gemiciliğe, turizmden inşaata kadar birçok farklı alanda faaliyet gösteriyor. Ancak grubun herkesin pek fazla bilmediği sağlıkta da önemli yatırımları bulunuyor. Demsa Holding, 2000’de kordon kanı bankası Onkim’i kurdu. Onkim’in kuruluşunun öyküsü ilginç. Abisi Ömer Sabancı ile ortak olduğu Densa Denizcilik’in 106 bin tonluk yeni tankerinin denize indirildiği Güney Kore’de sohbetimizde Demsa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Onkim fikrinin nasıl ortaya çıktığını paylaştı.

Türkiye’de ilk oldu

Babası Hacı Sabancı’yı kanserden kaybettiklerini söyleyen Çetindoğan, “O dönemde kordon kanı bankası ve kök hücre olayı üzerinde çok durdum. Kök hücre ve kordon bankası işine de kansere bir çare olabilir miyiz diye girdik” dedi. Kordon kanının saklanması sayesinde bir bebeğin hayatının kurtulduğunu ve bunun dünya sağlık literatürüne girdiğini söyleyen Demet Sabancı Çetindoğan, öyküyü şöyle özetledi:

“2.5 yaşındaki Süleyman Cengiz Eminoğlu’na çocukluk kanseri olarak tanımlanan nöroblastoma hastalığı teşhisi konulmuş, kemoterapiyle küçültülen kist, ameliyatla alınmıştı. Doktorları, sorunun tümüyle çözümü için ‘kök hücre tedavisi’ önermişlerdi. Söz konusu ‘kök hücre’, Süleyman Cengiz Eminoğlu’nun kordon bankasında saklanan kordonundan sağlanmıştı. Süleyman Cengiz Eminoğlu’nun kordonu, Demsa Holding çatısı altındaki Onkim adlı kordon bankamızda saklanıyordu. Bu yöntemle tedavi Türkiye’de ilk kez gerçekleşmiş oldu. Dünyada 8’inci vaka olarak kayıtlara geçti.”

Dünyada ve Türkiye’de kordon kanının saklanmasının hâlâ tartışıldığına dikkat çeken Demet Sabancı Çetindoğan, “Bu son operasyon bebeklerin doğumdan sonra saklanan kordon kanının, daha sonra hayat kurtarabildiğini ortaya koydu” dedi.

Göbek bağını toprağa gömmeyin

Bebeklerin göbek bağının doğumdan sonra çoğunlukla toprağa gömüldüğünü söyleyen Demet Sabancı Çetindoğan, “Kordon inanılmaz bir değer taşıyor. Lütfen atmayın. Götürün, bir kordon bankasında saklayın” dedi.

3 bin 700 kişinin kordon kanı var

Onkim’de 3 bin 700 kişinin kordon kanını sakladıklarını belirten Demet Sabancı Çetindoğan, şu bilgileri verdi: “İlk giriş ücreti olarak 2 bin 500 lira alıyoruz. Sonra her yıl için 100 euro bedeli istiyoruz.”

TV’den ürün satışından 40 milyon $

DEMSA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Türkiye’de ortaklık kurduğu CJ O Shopping’le televizyon kanalından alışverişte 2013’te 10 milyon dolarlık ciroya ulaşacaklarını söyledi. Çetindoğan, “Birkaç yılda 30-40 milyon dolara çıkar. Bu işin daha da büyüyeceğine inanıyoruz. Gençler internetten alışverişi seviyor ama orta yaş ve üzeri televizyonu tercih ediyor” dedi. Demet Sabancı Çetindoğan, Güney Kore’de tek ürün tanıtımının 1 saati bulduğuna da dikkat çekip ekledi: “Türkiye’de insanlar 1 saat tek bir ürünü izlemez dedik. Biz 20-25 dakikayla sınırladık. Haftada 6 yeni ürün tanıtıyoruz.”

Eşimle ofislerimiz ayrı

DEMSA Holding’de eşi Cengiz Çetindoğan’la ortak olduklarını vurgulayan Demet Sabancı Çetindoğan, ofislerinin ayrı olduğunu kaydetti. Daha çok Mediasa’yla ilgilendiğini belirten Çetindoğan, şöyle devam etti: “Ofisim Mediasa’da. Eşim Pera Palas ve Maçka’daki renovasyonu bitmek üzere olan otelimizle ilgilenir. Onun ofisi farklı bir yerde. Sadece şirketlerin toplantıları için aynı ofislerde buluşuruz.”

Mediasa bünyesindeki turizm kanalı vesilesiyle seyahat acentesi kurduklarını da söyleyen Çetindoğan, “Tatilsa adlı şirketimizin şimdilik 60 kadar kurumsal müşterisi var” diye konuştu.

DİĞER YENİ YAZILAR