Gıpta edilen ülkeydik sanki hıçkırık tuttu

Gezi’nin en çok tartışılan grubu Koç’un Başkanı Mustafa Koç konuştu

Haberin Devamı

Gezi olaylarının başlangıcını çok insani olarak tarif eden Mustafa Koç, “70’lik teyze de 18’lik genç de oradaydı. İleri demokrasilerde nasıl gösteri hakkı mevcutsa, şiddet olmadığı müddetçe gösteri hakkı doğal görülmeliydi. Bizim grubumuzu oyunların bir parçası gösteren iddialara ve yakıştırmalara ise müsaade etmeyiz” diye konuştu.

Gezi olayları sırasında malum bilgi kirliliği ve karalama çalışmalarında bütün zamanların hız ve ahlaksızlık rekorları kırıldı. İnsanların gözünün içine baka baka yalanlar söylendi. Bu karalama kampanyalarından en çok yara alan kuruluşların başında Koç Grubu geldi kuşkusuz.

Divan Oteli, Gezi direnişinin tam ortasında kalmıştı. ‘Divan Oteli’nin odalarında molotof kokteyli hazırlanıyor’ spekülasyonuyla birlikte nerede çekildiği belli olmayan görüntüler ortaya çıktı. Otelin hemen önünde yer altındaki İSPARK’a ait otoparkın çok önceden hastane haline getirildiği, eylemcilere kumanya ve para dağıtıldığı bile iddia edildi. Gazdan etkilenenlere otel kapılarının açılması ve insani yaklaşım gösterilmesi de yine farklı şekilde değerlendirildi.

Hemen üzerine Tüpraş’ta marker ve vergi incelemesi başlatıldığı duyuldu. RMK Marine’in kazandığı milli savaş gemisi ihalesinin iptal edilmesi de yine bu süreçle bağdaştırıldı.

Divan Oteli adına bu iddialara yanıt verildi ancak Koç Ailesi sessizliğini hep korudu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç önceki gün bir grup gazeteci ile Nakkaştepe’deki holding merkezinde sohbet toplantısında ilk kez yaşananlara yönelik net mesajlar verdi. Önce şunu vurguladı Koç:
Gıpta edilen ülkeydik sanki hıçkırık tuttu
“İç huzurun ekonomik ve sosyal istikrarın ülkemiz için iş dünyası bakımından ne kadar önemli olduğunu her fırsatta söylüyoruz. Hal böyleyken Türkiye’de istikrarı bozacak herhangi bir hareketin içinde olmamız mümkün değil. Topluluğumuzun bu iddialara yakıştırılmasına da müsaade etmeyiz.”

Kendilerini hiç istemedikleri şekilde olayların ortasında bulduklarına işaret eden Koç “Büyük oyunlar oynandığı bizim de sanki bu oyunların bir parçası olduğumuza dair iddialar ortaya atıldı. Divan Otelimiz gayet insani bir yaklaşım sergilerken hadise başka mecralar tarafından çarpıtıldı. Korkunç bir bilgi kirliliği dezenformasyon ile illegal örgütlere yardım ediyormuşuz gibi bir hava estirildi.” dedi.

Koç, “Gezi sürecine nasıl bir gözle baktınız?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“İleri demokrasilerde nasıl gösteri hakkı her yerde mevcutsa, Türkiye de öyle bir dünyanın parçası olacaksa ki ona oynadığımızı düşünüyorum. Şiddet olmadığı müddetçe gösteri hakkının çok doğal olduğunu düşünüyorum. Ben 18 yaşındaki genci de 70 yaşındaki teyzeyi de orada yürürken gördüm. Gösterilerden vazife çıkaran tabii ki bazı insanlar gruplar olmuştur ancak gösteri hakkını kullanan kişilerin tümünü aynı sınıfa koymak doğru değil.”

Enseyi karartmayalım

Yaşananların Türkiye’nin gidişatını da sekteye uğrattığını ifade eden Koç, şöyle devam etti:

“Mayıs ayı ortasına kadar baktığımızda Türkiye’de hakikaten herşey gıpta edilecek durumdaydı. Biz Mayıs ayı başında Londra’daydık. Ne kadar kapı çaldıysak herkes Türkiye’den övgü ile söz ediyordu. İtibarımız yükselen trend halindeydi. Ben Türkiye‘nin potansiyeline inanıyorum ama hıçkırık mı diyeyim, artık öksürük mü diyeyim yolda bir taşa mı takıldık ne oldu, kırılganlık oranımız diğer ülkelere nazaran çok fazla oldu. Hem siyasi hem özel sektör hem de devlet olarak buna göre olayları değerlendirmemiz ve yönetmemiz gerektiğini düşünüyorum. Enseyi karartmamamız lazım. İç çekişmeleri bırakıp herkesin işine bakması lazım. Sonuçta neyi paylaşamıyoruz anlayabilmiş değilim. Beni en çok kutuplaşma endişelendiriyor. Bertaraf edilmesi lazım.”

TÜPRAŞ’I DENETLEYECEK EKİP YENİ BELİRLENDİ

Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Koç Grubu şirketlerinden Tüpraş’a yönelik başlatılan vergi incelemesindeki durumu özetledi:

“Vergi incelemesini yürütecek ekip daha yeni belirlendi. Bu sebeple vergi denetimi daha tam başlamış değil. Diğer taraftan EPDK’nın denetiminde, TÜBİTAK’a test ettirildi. Yakıtın içinde olması gereken marker’ların olduğu yönünde haberler çıktı. Biz zaten olduğundan eminiz. Denetim günü sahada yapılan marker kontrollerinde de kural dışı bir bulguya rastlanmadığı daha önce medyada yer bulmuştu. EPDK kararı henüz bize gelmedi ancak esas incelemede atfedilen isnat edilen konu marker’sız satış yapıldığı olduğu için EPDK’nın yaptığı testlerde sonuçlar doğru çıkınca referans olarak demek ki vergi denetiminin de sonucunun temiz çıkacağına yönelik yorum yapıldı. Ancak vergi denetimi başlamış değil.”

Bayi prosedürüne ‘Engelli dostu olma’ kuralı eklendi

Ekonomi üzerine sohbetin ardından masamızda yer alan Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Müdürü Oya Ünlü Kızıl ‘Ülkem İçin’ projesinin ‘Engel Tanımıyorum’ temalı son ayağında geldikleri noktayı aktardı:

- Proje döneminde, Topluluk çalışanlarının %70’inin “Engelliliğe Doğru Yaklaşım” eğitimlerine katılmasını hedeflemiştik. Ne mutlu ki birinci yılımızın sonunda eğitimlere katılım oranımız %74’e ulaştı.

- Koç Topluluğu çalışanları ve Ülkem İçin Elçisi olan 125 gönüllü bayimiz aracılığıyla bugüne kadar 35 ilimizde toplam 68 bin 484 kişi eğitimlerimize katıldı.

- Eğitimlerle yarattığımız algı değişikliğinin sonucu olarak çalışanlarımız binlerce “Engelli Dostu” ürün ve hizmet projesi geliştirdi.

- Amerikan Hastanesi, 8 uzman doktoru tarafından “Engelliliğe Karşı Önlemler Kılavuzu” hazırladı

- Yapı Kredi Bankası, 51 ilde toplam 470 ATM ile görme engellilere yönelik olarak faaliyete geçti. Bu sayı her açılan ATM ile artıyor.

- Bugüne kadar şirket, fabrika, mağaza, şube ve bayilerimizde fiziki şartların iyileştirilmesi için 55 farklı uygulama gerçekleştirildi.

- Arçelik, Ford Otosan, Opet, Beko, Koçtaş, Divan ve Tofaş yeni açılacak bayi, mağaza yada şubeleri için bayi prosedürlerine ´Engelli Dostu Olma’ maddesini ekledik.

- Koç Ünversitesi, tüm kampüsünün fiziki şartlarını iyileştirirken, Ford Otosan’ın inşaası halen devam eden Yeniköy Fabrikası, engelli dostu olma açısından “best in class” niteliği taşımaktadır.



Doları geri döndürmek kolay değil

Bizim, Mustafa Koç ile gelenekselleşen yemeğimiz bir dolar kuru iddiası üzerine başlamıştı. Söz yine kurdan açıldı. Koç, şunları söyledi: “Dövizdeki gidişatı zaman gösterecek. FED nasıl bir açıklama yapacak, bu nasıl yansıyacak, psikolojik olarak doların 2 baremini aşması iyi değil. Şu bakımdan iyi değil, tekrar geri döndürmek çok zor. Merkez Bankası’nın dolarda iddialı bir yılsonu hedefi var.”

Ankara iyilik yaptı

Turgay Durak, çok uzun süredir grup olarak dövizde aşırı pozisyon açmamaya özen gösterdiklerini vurguladı. Ardından Koç bu kez iptal edilen bir başka ihaleye, köprü ve otoyol özelleştirmesine dikkat çekti ve “Endirekt de olsa ihalenin iptali bizim dolar konusundaki durumumuzu değiştirdi. Ankara bize iyilik yaptı yani” diye konuştu.

RMK, yenilenecek ihaleye girecek

Mustafa Koç, RMK Marine’in önümüzdeki 10 yıllık projeksiyonunda iptal edilen Milgem projesinin önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekti ve “Devlet ile iş yapmanın zorlukları ortada. Ancak diğer taraftan RMK Marine açısından çok büyük ve önemli bir iş. Geleceğini çok yakından etkileyecek bir iş. Bu gemileri yapabilecek yeterlilikte çok sayıda tersane yok. RMK Marine’in bu projeyi en iyi şartlarda gerçekleştireceğine inanıyoruz. Yeni yapılacak ihalede de iddialı biçimde yerimizi alacağız” dedi.

Yüzde 4.5’lik büyüme hedefini tuttururuz

Mustafa Koç, yılbaşında grup için belirledikleri yüzde 4.5’lik büyümeyi tutturacaklarını, Türkiye’nin de 2013 yılını yüzde 3.5 ile yüzde 3.8 arasında bir büyüme ile kapatmasını beklediğini söyledi.

DİĞER YENİ YAZILAR