Borsa’nın ibişleri hisse senetlerini nasıl fiyatlıyor?

Haberin Devamı

Önceki gün öğlen saatlerinde Manifesto PR Ajans Başkanı Ozan Özkan aradı. “Bu akşam Patronlar Kulübü yemeğimiz var. Seni de mutlaka aramızda görmek istiyoruz” diye. Masada bir yanımda Reysaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven var.

Uzaya çıkan ilk Türk ünvanlı Durmuş Döven’le muhabbet ederken sordum:

Bugün endeks neredeyse yüzde 5 aşağı gelirken, sizin hisse senediniz bir ara tavandı sonra da tavana yakın fiyattan kapanış yaptı. Yüzde 7’ye yakın primliydi. Bilmediğimiz bir gelişme mi oldu da, bu moralsiz havada hisseniz yükseldi?

Durmuş Döven cevap verdi:

“Vallahi Ercan Bey, inanın ben de akşam saatlerine kadar konudan habersizdim. Dışarıda işlerim vardı. Ofise girdim, bir aracı kurumdan strateji bölüm başkanı aramış. ‘ABD askerlerinin tüm lojistik hizmet işini Suriye’de de siz almışsınız öyle mi’ diye sormuş. O zaman bağlantıyı kurdum. Yoksa dün hissemizin ekstra bir hareket yapması için sebep yoktu...”

Senaryo nasıl yazıldı?

2003’te ABD ordusu Irak’a ‘demokrasi getireceğim, Saddam kimyasal silahlara sahip. İmha edilmesi lazım’ diyerek girerken İskenderun Limanı kritik öneme sahipti. ABD gemileri İskenderun Limanı’na yanaşıyordu. Hummer’larından paletli zırhlı araçlarına, askerin yediği etinden sütünden yakıtına kadar tüm malzemelerini Irak’a Reysaş’ın tırları götürüyordu.

O yılı unutmayan birileri böyle bir senaryo yazmış. Bir sürü ibiş de bu senaryo üzerinden alım satım yapmış.

Döven gülerek devam etti:

“Akıl var mantık var. Suriye’ye bir kara harekatı yapılmayacak ki. Kaldı ki yapılsa bile Suriye’nin zaten Akdeniz’e kıyısı var. Yani İskenderun’a çıkıp oradan Suriye’ye gitme gibi bir durum sözkonusu olmayacak. Neresinden bakarsanız bakın kurgulanan senaryo çok mantıksız...”

Mantıksız mantıksız olmasına da işte bizim Borsa’nın ibişleri maalesef hisse senetlerini bu ve benzeri hikayelere göre fiyatlıyorlar.

Ben bundan 23 yıl önce ekonomi gazeteciliğine Borsa muhabirliği yaparak başlamıştım. Sermaye piyasası her zaman radarımda oldu. Ancak görüyorum ki aradan geçen onca zamana rağmen al-sat hareketlerini belirleyen kriterlerde standartlar gram artmamış. Yine kulaktan dolma deli saçması hikayelere birileri inanıyor, alıyor satıyor para kazanıyor ya da kaybediyor.

Ortaoyununda gülünç, şapşal bir hayli de salak tiplere ibiş adı verilir.

Borsa’da da ortada bir oyun var ve ibişleri de bir hayli fazla.

Borsa’ya kumarhane denince kızılıyor.

Bence kumarhane sözü hafif kalır.

İbişler akıllanmadıkça Türkiye Borsası hep genelev olarak anılır.

DİĞER YENİ YAZILAR