Muhabbet mecburen karşı kıyılara taşındı

Mey İçki’nin yeni stratejisi Yeni Rakı’yı uluslararası bir marka yapmak

Haberin Devamı

Türkiye’de bir yıla sığan 3 ÖTV artışı ve alkol kullanımına dair yasaklarla boğuşmak zorunda kalan Mey İçki, yurtdışına ağırlık veriyor. Hedef satışları iki katına çıkarmak.

Türkiye’de hükümetin alkol tüketimine olan yaklaşımı malum. Her geçen gün yeni yasaklarla alkol tüketiminin önüne geçilmek isteniyor. Bu strateji bir taraftan kullanım ve satış yasakları ile bir taraftan da üst üste gelen vergi artışları ile uygulanmaya çalışılıyor. Anadolu’da içki satılan yerlere karşı oluşturulan mahalle baskısı, Başbakan’ın ‘İki ayyaş’ ‘Aksırıncaya tıksırıncaya kadar için’ şeklindeki çıkışları da cabası.

Düşünün Türkiye’nin milli içkisi rakı (Ayran olduğu da iddia edildi) Türkiye’de dünyanın her yerinden daha pahalıya satılıyor. Almanya’daki satış fiyatı 12-13 euro seviyesinde. Yunanistan adalarında bile 15 euro’ya satılıyor. Türkiye’deki fiyatı ise 22 euro mertebesinde.

70’den 45 milyon litreye

Milli içki rakı bir zamanlar Türkiye’de yılda 70 milyon litre tüketilirdi. Son rakamlar tüketimin 45 milyon litreye kadar gerilediğini gösteriyor.

Mey İçki yani eski adı ile Tekel kamudan özele geçtikten sonra 3 hissedar değiştirdi. Önce Limak-Özaltın-Nurol konsorsiyumunun oldu. 2006 yılında Mey’in sahibi Amerikalı yatırım fonu Texas Pacific Group oldu. 2011 yılında ise dünyanın en büyük alkollü içki üreticilerinden Diageo’ya satışı gerçekleşti.

Muhabbet mecburen karşı kıyılara taşındı


Simi’de küçük çaplı bir Türk gecesi düzenlenirken, Galip Yorgancıoğlu, Elif Göktaş ve Mey’in
Yunanistan Distribütörü Simos Karaiozoglou’ya Manos’da eşlik etti.



Anasonlu içki seviliyor

Şimdi Mey İçki, Diageo’nun tüm dünyaya yayılmış satış teşkilatını da kullanarak rakıyı uluslararası marka yapmaya çalışıyor. Dünyada 200 milyon litrelik anasonlu içki pazarı olduğuna dikkat çeken Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu Türkiye dışında rakı tüketimini 3 yıl içinde 4 milyon litreden 8 milyon litreye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Rakı’nın diğer anasonlu rakiplerine karşı avantajları olduğunu belirten Yorgancıoğlu “Biz üzüm alkolünden yapıyoruz. Gerçek anasonla distile ediyoruz. Mesela Uzo’da anasonun aroması kullanılıyor. Bu özellikleri ile rakı giderek daha çok tüketiliyor. Yeni Rakı hacimsel olarak dünyanın en çok tüketilen 24’üncü markası iken bugün 14’üncülüğe kadar çıktık. Mesela çok önem verdiğimiz Almanya pazarında yüzde 20 büyüdük. Almanya’da şu an yüzde 69 penetrasyona ulaştık. Yani içki satılan her 100 noktadan 69’unda Türk rakısı bulmanız mümkün. En çok satılan marka olan Uzo 12’den pazar payı çalmayı başardık. Her yıl da üstüne koyuyoruz” dedi.

Her festivalde rakı

Diageo’nun dağıtım ağını kullanarak yeni pazarlara da yöneleceklerini belirten Yorgancıoğlu Avusturya, İsviçre ve Benelüx ülkeleri ile ABD’ye kuvvetli bir şekilde gireceklerini söyledi. Yorgancıolu ABD’de çok sayıda Ortadoğu kökenli insan yaşadığına dikkat çekti ve rakıyı bir dünya markası haline getireceklerini söyledi.

Muhabbet mecburen karşı kıyılara taşındı


Galip Yorgancıoğlu, Manos’ta yan masada yemek yiyen Fiorentina Kulübü’nün sahibi Della Valle ve konuklarına rakı ikram etti. İtalyanlar’ın masası rakıdan sonra daha da neşelendi ve hareketlendi.



Uluslararası marka hedefi koymak tamam da onu başarmak her zaman mümkün olmuyor. Bunun belli kıstasları var. Mey İçki de bu hedef doğrultusunda Uluslararası Pazarlama Departmanı kurmuş. Başında bulunan Elif Göktaş uluslararası etkinlikleri çok iyi kullandıklarını, ayrıca kendilerinin de çeşitli aktivitelerle rakıyı ve rakı kültürünü dışarıda tanıttıklarını söyledi ve şöyle devam etti:

Berlin’e çilingir sofrası

Almanya’dan başlattığımız “Spirit of İstanbul” temalı iletişim kampanyasını sürdürüyoruz. Yeni Rakı, bu kampanya ile birlikte Türkiye’nin ve Avrupa’nın yükselen trendi haline gelen İstanbul’u reklamlarında kullanarak İstanbul’un tanıtımına da katkıda bulunuyor. Almanya’nın büyük şehirlerinde yer alan ideal meyhane kültürünü yaşatacak Türk restoranlarına destek veriyoruz.

Geçen Ekim ayında Berlin’de 2 bin kişinin katıldığı bir festival yaptık. Almanlara rakının meze, müzik, arkadaşlar ve muhabbet eşliğinde nasıl keyifle tüketildiğini gösterdik. Benzer çalışmaları Fransa ve İngiltere’de de yaptık. Avrupa’nın en büyük müzik festivali olan Macaristan’daki Sziget’e sponsor olduk. 400 bin kişinin katıldığı bu festivalde 100 değişik bar noktasından rakı satışı yapıldı.

ÖTV’nin yüzde 6.5’i alkollü içkilerden

Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu bazı rakamları paylaştı. Verdiği rakamlar “İçki tüketilmesin diyenler acaba Maliye’ye akan bu gelirin eksikliğini kapatmayı da planladılar mı” dedirtiyor.

- Maliye’nin 2012 ÖTV geliri 71.7 milyar TL. Bunun 4.7 milyar TL’si yani yüzde 6.5’i alkollü içkilerden.

- Sadece Mey İçki’nin 2012’de ÖTV olarak aktardığı tutar 1.6 milyar TL. Toplam ödediği vergi ise 2.1 milyar TL

- Türkiye’de 1.1 milyar litre hacminde ve 12 milyar TL parasal genişliğinde bir alkollü içki pazarı var.

- Çiftçiden başlayıp esnafa kadar giden yolda yaklaşık 200 bin kişinin geçim kaynağı.



YUNAN ADALARINDA TÜKETİMİ 100 BİN LİTREYE ÇIKARIRIZ

Türkler’in rakısı varsa Yunanistan’ın da meşhur Uzo’su var. Ancak rakı uzoya anavatanında meydan okuyor. Yunan adalarında rakı tüketimi 5 yılda 8 bin litreden 40 bin litreye çıkmış vaziyette. Galip Yorgancıoğlu 2 yıl içinde sadece Yunan adalarında 100 bin litreye ulaşabileceklerini söylüyor. Yorgancıoğlu ile birlikte adalardaki rakı ilgisini yerinde görmek için Simi’ye kısa bir yolculuk yaptık. Restoranlarda, marketlerde Yeni Rakı’nın ışıklı reklamını, masalarda örtülerini, bardaklarını görmek hoş. 2009’da adalara 200 bin Türk gelirmiş 2012’de sayı 600 bine çıkmış. Bu yıl ise 1 milyonu bulması bekleniyor. Ada esnafı da bunu görmezden gelecek değil tabii.

Bu arada belirtmek lazım. Türk guletleri Simi’ye çok sık yanaşıyor ve tekne kaptanları ve personel de koli koli rakı alıyor. Çünkü dedik ya Türkiye’de 6 euro civarı daha pahalı. Üç-beş ekstra kazanç sağlıyorlar.

Bu arada tekne ile Simi’ye geçenler genellikle Manos’ta yemek yerler. Benden söylemesi, Pantelis’teki mezeleri daha çok beğenebilirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR