Tahsin Bey’in zamanlama hatası

Haberin Devamı

Dün sabah saatlerinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan özel durum açıklaması, ilk bakışta sıradan rutin bir açıklamaya benziyordu.

Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, 1 gün önce Borsa’dan, yöneticisi olduğu şirketin hissesine yatırım yaptığını duyuruyor; “6.66 TL fiyattan 40 bin 500 lot Türk Telekom hissesi alım işlemi tarafımca gerçekleştirilmiştir” diyordu.

Şirket yöneticilerinin ve hissedarlarının kendi şirketlerine yatırım yapması, hisse alıp satmaları tuhaf, görmeye alışık olmadığımız bir durum değil.

Nitekim Tahsin Bey, daha önce de yöneticisi olduğu şirketin hissesine güvenmiş ve alım yapmış. Son alımı ile birlikte sahip olduğu hisselerin toplamının 118 bin lota çıktığını belirtiyor. Demek ki daha önce de 77 bin 500 lot hisse almış.

Ancak sıradan rutin diyebileceğimiz bu alım, dün öğle saatlerinde Türk Telekom’un Digiturk’e talip olduğu ve bağlayıcı olmayan teklif verdiği haberi ile bambaşka bir boyut kazandı. Zira bu haber ile birlikte güne 6.66 TL’den başlayan Türk Telekom hisselerinin fiyatı 6.96 TL’ye kadar yükseldi. 1 günde yüzde 4.5’lik prim hiç fena değil.

Basireti bağlanmış...

Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, 40 bin 500 lot hisseyi 269 bin 730 TL’ye almıştı.

Dünkü en yüksek fiyata göre hisselerinin değeri bir ara 281 bin lirayı geçti.

Daha önce aldığı 77 bin 500 lot hissenin alım maliyetini bilmiyorum dolayısıyla bu hisselerden de kazandı mı kazanmadı mı hesaplamam imkansız.

Aldığı hisseleri dün yükselişte sattığına da hiç ihtimal vermiyorum.

Ancak bu ihtimal kağıt üzerinde de olsa varken, Tahsin Bey’in alım zamanlaması hiç ama hiç şık olmadı.

Eminim kendisi de pişman olmuştur.

Türk Telekom Genel Müdürü’nün böylesine küçük bir kazanç için kariyerini heba edeceğini, buna tenezzül edeceğini düşünmek kimsenin aklının ucundan geçmez. Kimse, “İçeriden edindiği bilgiyi ticari kazanca dönüştürdü yani insider trading suçu işledi” diyemez.

Kaldı ki gizlisinin saklısının olmadığı, yaptığı alımı kendi hesabı üzerinden gerçekleştirmesi ve KAP’a bildirmesinden de net bir şekilde anlaşılıyor.

İyi niyetli ancak ortada borsa acemiliği ya da basiret bağlanması diyebileceğimiz ilginç bir durum var. Bu tür eylemler, acemilik ve iyi niyet koksa da gelişmiş batı piyasalarında soruşturma konusu yapılır.

Kimselere böyle ucuz koz vermemek lazım. Örnek vaka olarak tüm şirket yönetici ve hissedarları üzerinde düşünmeli...

DİĞER YENİ YAZILAR