İDO: İzmit Köprüsü’ne karşı B planımız hazır

Haberin Devamı

İDO Genel Müdürü Paksoy, 2016’da açılacak İzmit Köprüsü’nden korkmadıklarını Eskihisar’ı Ro-Ro taşımacılığında kullanıp gelirde kayıp yaşamayacaklarını söyledi.

Gebze’den İzmir’e uzanacak ve seyahat süresini 2 saat kadar kısaltacak yolun en önemli bölümünü İzmit Körfez geçiş Köprüsü oluşturuyor. Dilovası ile Karamürsel Hersek Burnu arasına yapılan köprünün inşaatında yüzde 20’li seviyelere gelindi. Bir aksilik olmazsa 2016 yılında hizmete açılması planlanıyor.

İDO özelleştirilirken, tehditler arasında bu proje vardı. Yani İDO’yu 861 milyon dolar ödeyerek alan konsorsiyum için bu gelişme sürpriz değil.

İDO’da yeniden dümene geçen Genel Müdür Ahmet Paksoy ile bir iftar yemeğinde buluştuk. Söz konusu köprünün Bandırma ve Mudanya’dan Yenikapı’ya olan seferlere bir etkisinin olmayacağını, Eskihisar-Topçular arasındaki feribot seferlerinden elde edilen gelirde ise yüzde 40 hatta 50’lere varan bir gerilemeye sebep olabileceğini söyledi. Ancak Paksoy, İzmit Köprüsü’nün yaratacağı gelir kaybını farklı metodlarla telafi edecek planları hazırladıklarını ifade ederek şu bilgiyi verdi:

“Rakamsal olarak baktığımızda 2016 yılında hizmete alınması beklenen “İzmit Körfez Köprüsü”nün, Eskihisar-Topçular hattımıza yüzde 40 civarında negatif etki yapacağını tahmin ediyoruz. Bu etkiyi azaltmak için Pendik ve Yenikapı’dan Yalova’ya sefer yaptığımız hatlarımızı güçlendireceğiz. Bunun yanı sıra, Eskihisar-Topçular hattımızda uyguladığımız fiyatlarımızın, dolar bazında olan ve her yıl dolar enflasyonuna göre artacak olan İzmit Körfez Köprüsü geçiş fiyatlarına oranla daha ucuz olacağı varsayımıyla, fiyat avantajımızı koruyarak, negatif etkiyi en aza indireceğiz. Eskihisar’da çok değerli ve geniş bir liman alanımız var, her tür değerlendirmeye açığız. Ambarlı’da da çok önemli bir lokasyonda değerli bir alanımız daha var. Bu alanı da değerlendirmek için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Bu iki limanı RORO taşımacılığı gibi farklı planlara entegre edebiliriz.”

Köprü ücreti 35 dolar

İzmit Köprüsü’nde binek otomobiller için 35 dolarlık geçiş ücreti belirlenmişti. İzmir’e devam etmek istediğizde de Gebze-İzmir Otoyolu’nun her bir kilometresi için ilave 5 dolar/cent’e denk gelen Türk Lirası ödeyeceksiniz. Yani köprüden geçmek çok da ucuz olmayacak. Dolayısıyla İDO, dengeli ve cezbedici bir fiyatlama ile burada varlığını yine sürdürür. Belki körfezi 6 dakikada geçmezsiniz ancak deniz havası alarak 42-43 dakika süren feribot yolculuğunu tercih edenler de olacaktır...

Ücret şikayeti bitti doluluk % 15 arttı

Özelleştirme sonrası İDO’ya Ankara kökenli (deniz görmemiş) bir ekip gelmişti ve işleri de biraz karıştırmışlardı açıkçası. Ücret tarifeleri tepki çekmişti. Belli bir fark ödeyenlerin kuyrukta öne geçme uygulaması da çok eleştiri almıştı. İDO müşterisi İDO’ya küstü. Hissedarlar durumu farketti ve Ahmet Paksoy’u tekrar dümene geçirdi.

Paksoy’la İDO kayıplarını telafi etti. Paksoy, bu yılki gelişmeleri de şöyle özetledi:

- Özelleştirme öncesi yüzde 65 doluluk oranı yakalanmıştı. Geçen yıl yüzde 60’a düştü. Bu yıl özelleştirme öncesinin de 10 puan üstünde yüzde 75 doluluğa ulaştık.

- Bu yıl 10 milyon araç ve 55 milyon yolcu ile yeni bir rekor kırabiliriz.

- Şikayetler yüzde 80 azaldı. Artık bilet fiyatları şikayet konusu olmaktan çıktı. Gelen az sayıda şikayet arasında klimalar ve internet bağlantısı var. Klima şikayetinde de kimi yolcu çok sıcak kimisi de soğuk diyor. internet bağlantısı (özellikle Bandırma ve Bursa yolculuklarında Marmara denizinin ortasında bağlantının kısa süreli koptuğu bazı kör noktalar var) gibi konular öne çıkıyor.

- Şu an iskelelerimizde ve gemilerimizde bakım ve yenilenmeyi tamamlamak, tüm hizmetlerimizde mevcut potansiyelimizi daha da geliştirmek için çalışıyoruz. Konforu artırmak için koltuğundan halısına her şeyi yeniliyoruz. Yeni hatlar açmak gündemimizde yok, mevcut hatlarımızda doluluk oranını artırmaya öncelik verdik.

Bandırma’ya gidip gelmek 60 bin lira

Hızlı feribot Bandırma-Yenikapı seferini yaparken yaklaşık 35 knot’lık hıza ulaşıyor. Ancak içinde onca araçla bu hıza çıkmanın bir faturası var. Gidiş geliş yakıt masrafı 50 bin lirayı geçiyor. Paksoy diğer giderlerle birlikte tek bir seferin maliyetinin 60 bin lira olduğunu belirtiyor.

Karina temizliği ile sanki filoya 5 gemi daha katıldı

Ahmet Paksoy bu yıl yaz sezonuna elindeki filoyu çok iyi hazırlamış. İDO’nun filosunda 53 gemi var. Sadece karina temizliğini, yani geminin su altında kalan kısmını başta midye olmak üzere tortulardan arındırma işlemini erkene alarak gemilere yoğun sezon öncesi yüzde 10 hız kazandırmış. Gemi almadan filo 5 gemi artmış. Başka taktikler de hazırladık diyor Paksoy: Gemiye 1 bilemedin 2 tane daha araç sokacağız diye zaman kaybettiren yerleştirme modelinden vazgeçtik. Amaç gemiyi bir an önce sefere sokmak. Diyelim Eskihisar’da yoğunluk var. Topçular’a yanaşan gemiyi boş olarak geri gönderiyoruz. Çanakkale’de faaliyet gösteren Gestaş’tan da yoğun dönemlerde gemi kiralıyoruz.”

DİĞER YENİ YAZILAR