Altını kim darp ediyor?

Haberin Devamı

Altının şu an bulunduğu 1.295 dolar/ons seviyelerinden, kendini yukarı mı atacağını yoksa yeniden 1.200 doların altına mı salacağını kestirmek zor. Bunu bilebilmek için başta Fed’in Başkanı olmak üzere kurmaylarının kafasından geçenleri okumak, ABD ekonomisi iyiye mi gidiyor yoksa kötüleşiyor mu göstergelere de iyi bakmak lazım.

Ancak Türkiye’de olup bitenleri okuyup anlamak için kahin olmaya gerek yok.

Altında birileri vatandaşı Darphane’nin grevini bahane ederek ‘Darp’ ediyor...

Dün Darphane’nin piyasaya 4 ton altın sattığı, elinde grev döneminde kullanmak için stok da biriktirdiği, piyasayı rahatlatmak için bu süreçte benzer satışlar olabileceği yazılıp çizildi. Bunu yazanlar ya piyasanın nasıl çalıştığını bilmiyorlar ya da kendi çaplarında spekülasyon yapıyorlar. Bir kere Darphane’nin altın filan sattığı yok. O bavullarla korumalarla Darphane’ye akın ettiği belirtilen kuyumcular var ya, zaten altın onların altını...

Darphane’ye külçe olarak vermişler, ‘Sen bunları bizim için çeyrek, yarım tam Cumhuriyet altınına çevir’ demişler.

Darphane altınları almış ancak bir türlü bu işlemi zamanında yapamamış. Elinde daha böyle Cumhuriyet liraya dönüşmeyi bekleyen 10 tonun üzerinde külçe altın var. O altınlar da Darphane’nin malı değil, kuyumcuların, piyasanın malı.

Darphane, kuyumcunun talebine tam zamanında yetişemediği için piyasada ciddi bir alım-satım farkı oluşmuş vaziyette.

Çeyrek altını 132 hatta 130 liradan alan kuyumcu (Dün sabah itibarıyla oluşan fiyattır, değişebilir) satarken vatandaşa 147 liralık fiyat çekiyor. Arada yüzde 10 ‘dan fazla alım satım farkının olduğu bir başka emtia yok. Burada kuyumcular biraz fırsatçılık yapıyor.

Altın yok diyerek uzun süredir, özellikle satış fiyatını yüksek tutuyorlar. Darphane’nin vatandaşa yönelik bu kazığı engellemek için bir an önce kendisine verilen 10 ton altını da istendiği şekilde çeyrek, yarım, tam altına dönüştürmesi lazım. Siparişler karşılanmadan piyasadaki bu tuhaflık ortadan kalkmayacak

DİĞER YENİ YAZILAR