Ek süre talebi nasıl okunmalı?

Haberin Devamı

Çukurova Grubu, Privy Council’in hesapladığı 1 milyar 565 milyon doları bulmak ve Rus Alfa’ya ödemek için verdiği 60 günlük süreyi biraz daha uzatmak için başvuruda bulundu.

Doğal olarak bu gelişme Çukurova Grubu’nun finansman bulmada zorluklar yaşadığı ve belki de bu parayı hiç bulamayacağı şeklinde yorumlandı.

Kuşkusuz bu miktarda parayı bulmak, hele hele 60 gün içinde bulmak hiç kolay değil.

Ancak bu ek süre isteminin ardında yatan asıl neden Çukurova Grubu’nun bir diğer ortağı TeliaSonera ile arasındaki dava süreci gibi görünüyor. (Maaşallah Karamehmet’in de kavgalı davalı olmadığı kimse yok)

Çukurova Grubu, Privy Council’den ek süre talep ederken şu notu düşüyor. ABD’deki temyiz davası sonuçlanana kadar...

Nedir bu dava önce ona bakalım.

Karamehmet, Rus Alfa ile 2005 yılında 3.3 milyar dolarlık bir finansman paketinde anlaşmadan hemen önce TeliaSonera’ya teklif götürmüştü. Herkesin beklentisi Karamehmet’in elindeki Turkcell hisselerini Telia’nın alacağı yönündeydi. Ancak Karamehmet son dakika manevrası ile Rus Alfa kartını açtı ve olaylar başka türlü gelişti.

TeliaSonera kanadı işte bu olaylar esnasında Karamehmet tarafından kandırıldığını iddia ediyor. İddiaya göre Karamehmet ile aralarında yapılmış bir yazılı anlaşma olmasına rağmen Mehmet Emin Karamehmet oyunbozanlık yaptı ve hisseleri dönüp Alfa’ya verdi.

Karamehmet tarafı ise görüşmeler yapıldığını, el sıkışıldığını doğruluyor ancak bağlayıcı nihai bir anlaşmanın yapılmadığını savunuyor. Bu yüzden de TeliaSonera’yı by-pass ederek hisseleri başka bir gruba satmalarında ticari olarak engel yoktu.

Bağlayıcı anlaşma var mı?

TeliaSonera belgeler eşliğinde 932 milyon dolarlık bir tazminat davası açtı ve Uluslararası Ticaret Odası da bu tazminatı onadı. Doğu Karayip Adaları, ABD’nin bazı eyaletlerinde ve İngiltere’de bu onama kararının ardından mahkeme kararları aldıran TeliaSonera, Karamehmet’in varlıklarına tedbir koydurdu.

Bu davaların temyiz aşaması sürüyor. Belli ki Karamehmet Grubu temyiz aşamasında söz konusu tezin çürüyeceğini, TeliaSonera’nın açtığı tazminat davasında haksız bulunacağını düşünüyor. Çünkü iddialarına göre bağlayıcı bir anlaşma hiçbir zaman yapılmadı.

Ancak New York gibi finansın kalbinde böyle bir engelle karşılaşılması kuşkusuz para bulma girişimlerini baltalıyor. Karamehmet Grubu kredi arayışında finansal esnekliğini korumak için Privy Council’den böyle bir talepte bulunuyor.

Davanın seyri ile ilgili bir tahminleri var herhalde. Ya da sadece zaman kazanmaya çalışıyorlar. Privy Council, 23 Temmuz’daki toplantıda bu talebi görüşecek ve Çukurova’nın savunmasını dinleyip karar verecek.

DİĞER YENİ YAZILAR