Önce Turkcell için babayiğit bulunacak

Haberin Devamı

İngiltere’de Privy Council bugün hangi rakamı açıklarsa açıklasın Çukurova’nın işi çok zor. Karamehmet, Genel Energy’deki hisselerini satmak istemeyecek. Yani para bulması zor gözüküyor.

Turkcell için bu hafta oldukça kritik. Bugün İngiltere’de Privy Council, Turkcell’de rehinli hisseler için Karamehmet’in Rus Altimo Gruba ödemesi gereken temerrüt faizini açıklayacak. Açıklanacak rakamı Karamehmet’in bulup bulamayacağı tartışılacak. Ocak ayında Privy Council önemli bir karar vermişti. Ruslar’ın yüzde 13.81’lik Turkcell hissesi için ‘Bu rehinli hisseler, borç zamanında ödemediği için benim hakkım. Kontrolü bana geçmeli’ tezini reddetmiş, Karamehmet’in iyiniyetli bir şekilde temerrüde düştüğünü ya da düşürüldüğünü söyleyerek belirlenecek temerrüt faizi ile birlikte ana parayı ödemesi halinde hisseleri geri alabileceğini vurgulamıştı. Ancak temerrüt miktarına karar verememiş ek bilgi ve belgelere ihtiyacı olduğunu söylemişti.

O bilgi ve belgeler eşliğinde belirlenen rakam bugün TS 09.30’da üçüncü salonda açıklanacak.

Ocak ayındaki ilk karar çıktığında ‘Karamehmet ne yapar eder bu borcu öder’ demiştim.

Ancak Ocak ayından bu yana önemli gelişmeler oldu. TMSF, Karamehmet’in medya grubuna ve Digiturk’teki hisselerine el koydu. Show TV’yi Ciner grubuna sattı, Digiturk için potansiyel alıcılarla görüşmeler devam ediyor.

Turkcell’in Türk hüviyetini kaybetmemesi konusunda oldukça titizlenen Ankara, bu önemli aşamada Karamehmet Grubu’nu özellikle finansörler karşısında zor durumda bırakacak bir hamle yapmış oldu. Belki de bunu özellikle yaptı, kimbilir...

Ne kadar ödeyecek?

Daha önce de yazmıştım. Çukurova’nın ana para borcu 1 milyar 350 milyon dolar. Ödenecek faizle birlikte aradan geçen 7 yıla yakın sürede fatura 2 milyar 300 milyon dolara da çıkabilir, 1 milyar 600 milyon dolarlar seviyesinde de kalabilir. Beklenti 1.8 milyar dolar civarında bir rakamın belirlenmiş olabileceği yönünde.

Akşam, Sky, Show TV gibi önemli medya silahları elinden giden, Digiturk’teki hisseleri de TMSF’ye geçen Çukurova Grubu şu an kolu kanadı kırık bir durumda. Herşeyden önce finansörler karşısında prestij kaybetti inandırıcılığını yitirdi.

Karamehmet’in kreditörlerin karşısına çıktığında masaya koyabileceği iki silahı kaldı. Biri Turkcell’de 3 yıldır ödenmeyen ve toplamı 3 milyar doları bulan temettüden payına düşen kısım. Bir diğeri ise Kuzey Irak’ta güzel işler yapan, verimli kuyular bulan ancak Erbil ile Bağdat arasındaki çekişmeden dolayı bir türlü tam verim alamadığı ve paraya çeviremediği Genel Energy’deki hisseleri...

Hangisine kıyabilir?

Karamehmet’in bir yol ayrımına geldiğini hissediyoruz. Ya Turkcell’deki hisselerini verecek, ya da Genel Energy’deki hisselerini teminat göstererek kredi bulacak ve Turkcell’de inatlaşmaya devam edecek. Turkcell’den gelmesi muhtemel temettü üzerinde de blokajlar olduğunu düşünürsek Karamehmet’in fazla bir seçeneği yok gibi görünüyor.

Ancak bu oyunun sadece iki aktörü yok. Yani kavga sadece Çukurova grubu ile Rus Altimo arasında yaşanmıyor. Kamu otoritesinin de gözü kulağı Turkcell’de.

Karamehmet ‘Tamam ben Turkcell’den vazgeçiyorum’ dese bile kamu otoriseti Turkcell’in kontrolünü Rus Altimo ve TeliaSonera’ya bırakmayacak. Bana gelen duyumlara göre bir Türk yatırımcı ya da konsorsiyum bulunacak ve Karamehmet’in Turkcell’deki tüm hakları bu konsorsiyuma geçecek. Konsorsiyum, Privy Council’in belirleyeceği temerrüt ile birlikte Altimo’ya olan borcu ödeyecek ve bu dava kapanacak. Muhtemel Türk gruplarla ilgili olasılıklar bana da geliyor. Spekülasyon olmaması için isim vermeyi şu aşamada doğru bulmuyorum.

Yeni bir Türk ortak ne yapar?

Karamehmet’in Turkcell’deki kavgasından vazgeçmesi ancak yerine finansal açıdan güçlü, Ankara’nın desteğini almış yeni bir Türk ortağın ya da ortaklardan oluşan bir konsorsiyumun gelmesi ihtimaline acaba Rus Altimo ve TeliaSonera nasıl bakar? Kuşkusuz tedirgin olacaklardır.

24 Haziran’da toplanması gereken son genel kurul da yine başarısız olduğunda TeliaSonera Başkanı Turkcell’de millileştirme operasyonuna izin verilmemesi gerektiğini belirtmişti. Eğer Karamehmet bu oyundan çekilir ve yerini bir başka Türk gruba bırakırsa işte o zaman gerçek millileştirme nasıl olur hep birlikte adım adım görürüz.

DİĞER YENİ YAZILAR