4 kez Turkcell’i temsil et, şimdi mağduru oyna

Haberin Devamı

Turkcell’in Genel Kurulu bir kez daha toplanamadı. Artık top devlette. Torba Yasa’da öyle bir düzenleme var ki sadece yönetim kurulu değil genel kurul yetkileri de SPK’ya geçecek.

Turkcell İletişim’in yüzde 51’ine sahip Turkcell Holding’i temsil edecek yetkili üzerinde 3 hissedar anlaşamadığı için genel kurul ile ilgili girişim dün bir kez daha sonuçsuz kaldı.

Artık devletin Torba Yasa’ya eklediği düzenlemenin yasalaşmasını beklemekten başka çare kalmadı. Halen alt komisyonlarda görüşülen yasa tasarısı SPK’ya sadece Turkcell’e yönetim kurulu üyesi atama yetkisi vermiyor, genel kurula ait yetkileri de Yatırımcı Tazmin Fonu aracılığıyla kullanma olanağı sağlıyor. Dolayısıyla ortaklar istedikleri kadar temettü ödemesini kilitlesinler sanırım bu kilidi bu yasa sayesinde SPK açacak.

Turkcell’de Ruslar’ın tavrı belli. Privy Council’deki davanın sonucu ortaya çıkmadan, Karamehmet’in rehinli hisseler için ödeyeceği fatura belli olmadan adım atmak istemiyorlar. Ruslar zor günler geçiren Karamehmet’in mahkemenin belirleyeceği parayı ödeyemeyerek Turkcell’deki rehinli hisselere sahip olmanın hesabını yapıyor.

Millileştirme uyarısı

TeliaSonera ise dün enteresan bir çıkış yaparak adeta ‘Mağdur’ edebiyatı yaptı. Bu arada devleti de Turkcell’i millileştirmemesi konusunda uyarmayı ihmal etmedi. TeliaSonera Başkanı’nın toplanamayan genel kurul sonrası yaptığı açıklamayı ayrı bir kutuda görebilirsiniz. Ancak ben bu açıklamayı hiç mi hiç samimi bulmadım.

Zira yaklaşık 3 yıldır Turkcell’i Rus Alfa ile birlikte kilitleyen TeliaSonera’nın böyle bir açıklama yapmaya ‘Mağduruz’ demeye hakkı yok. Neden yok açayım...

Tarih 29 Nisan 2010. Turkcell’de yapılan genel kurulda Turkcell Holding’i TeliaSonera’nın adamı temsil etti. Mehmet Emin Karamehmet’e yönetim kurulu başkanlığı bıraktırıldı.

29 Nisan 2010’daki genel kurulda yine Turkcell Holding’i TeliaSonera temsil edecekti. Gündeme bağımsız üye Colin J. Williams’ın azline ilişkin madde eklendi. Bağımsız üye adı altında TeliaSonera ve Rus Alfa kendi adamlarını yönetim kurulu üyesi yapacak ve Çukurova grubunu tamamen by-pass edeceklerdi. Sanayi Bakanlığı komiserleri trafiğe takılıp genel kurula gelemeyince amaçlarına ulaşamadılar.

Hedef bağımsız üye

21 Nisan 2011’deki genel kurulda Rus Alfa’ydı Turkcell Holding’in temsilcisi. Kilit bir kez daha açılmadı. 11 Ağustos 2011 ve 12 Ekim 2011 tarihlerinde yapılması planlanan genel kurul toplantılarında ise Turkcell Holding’i yine TeliaSonera temsil etti. Yani aslında TeliaSonera’nın eline tam 4 kez kilidi açmak, temettüyü ödetmek için fırsat geçti.

Ancak tüm bu genel kurullarda enerjilerini hep yönetimin bağımsız üyesini azletmek ve yerine kendi adamlarını yerleştirmek için harcadılar. Temettüyü bir türlü onaylamadılar.

29 Haziran 2012, 22 Mayıs 2013 ve son genel kurul toplantısı ise bilindiği üzere Turkcell Holding’i temsil edecek kişi üzerinde uzlaşılamadığı için yapılamadı. Zira Turkcell Holding, Turkcell İletişim’in yüzde 51’ine sahip ve o temsilci gelmeyince çoğunluk sağlanamıyor.

Şimdi bu şartlarda TeliaSonera’nın mağdur edebiyatı ne kadar samimi sorgulamak lazım.

Eline tam 4 kez fırsat geçti kullanmadı. Kullansa belki TeliaSonera’nın şimdi ‘Millileştirme’ dediği SPK müdahaleleri gelmeyecekti.

Turkcell yerli yabancı binlerce küçük yatırımcısına da mahçup olmayacaktı.

TeliaSonera: SPK millileştirme yaparsa bu kabul edilemez

TelIaSonera Dünya Başkanı Per-Arne Blomquist, Turkcell Genel Kurulu’nun başarısızlıkla sonuçlanmasının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, “Ne yazık ki bu sorun tek başımıza aşabileceğimiz bir sorun değil. Sorunun çözüme kavuşabilmesi için diğer iki ortağın da desteğine ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

TeliaSonera’nın uzun süredir devam eden ve uzun zaman önce çözülmüş olması gereken hisse mülkiyeti sorunlarının yine bir genel kurulu başarısızlığa uğratmış olmasını üzüntüyle karşıladıklarını belirten Blomquist, “Ana hissedarların anlaşmaları için elimizden gelen her şeyi yapmış bulunuyoruz. Buna rağmen Altimo ve Çukurova, arasındaki açmazı gideremedikleri için, söz konusu çabamızda başarısızlığa uğradık. Ne yazık ki bu sorun tek başımıza aşabileceğimiz bir sorun değil. Sorunun çözüme kavuşabilmesi için diğer iki ortağın da desteğine ihtiyaç duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Per-Arne Blomquist, sözlerine şöyle devam etti:

“Genel kurulun sonucu bizi büyük ölçüde hayal kırıklığına uğrattı. Karmaşık şirket yapısı nedeniyle, azınlık hissedarının çoğunluğun kararını bloke edebildiği bir yapıdan duyduğumuz memnuniyetsizliği bu noktada dile getirmek isteriz. Bununla birlikte şu noktayı da vurgulamak isterim, bu ihtilaf özel şirketler arasında ortaya çıkmış bir ihtilaftır ve haliyle bunu dikkate alarak, yasal süreç dahilinde çözülmelidir. Dolayısıyla TeliaSonera’yı şirketin Yönetim Kurulu’nun dışında bırakacak, TeliaSonera’nın Yönetim Kurulu’na üye atamasına izin vermeyecek, sadece SPK’nın atayacağı üyelerden oluşacak bir yönetim kurulu aracılığıyla şirketi ‘millileştirmek’ kabul edilmez bir davranış olacağı gibi, Türk Ticaret Kanunu’na, uluslararası yatırım anlaşmalarına da aykırı bir girişim olacaktır.”

DİĞER YENİ YAZILAR