Turkcell’de temettü SPK eliyle ödenecek

Haberin Devamı

Türkiye’de tek bir şirket için TBMM’nin bu kadar çaba sarfettiğini, devletin tek bir şirket için peşpeşe yasal düzenlemeler yaptığına ben ilk kez tanık oluyorum. Her ne kadar süreç istenenden yavaş ilerliyorsa da tam da gerektiği yerde, tam da vaktin daraldığının hissedildiği anda müdahaleler yapılarak bir şekilde ilerliyor.

Bu müdahaleler önce ufak ufak başladı. Turkcell Genel Kurulu, Bakanlık komiserinin trafikte takılıp kalması (! ) nedeniyle yapılamadı. Ancak ortaklar Komiserin neden trafiğe takıldığını anlamamakta ısrar etti. Ardından yasal düzenlemeler gelmeye başladı. SPK, Turkcell ortaklarına yönetim kuruluna bağımsız üye ataması ile ilgili süre verdi. ‘Atamazsanız ben atayacağım’ dedi. Kulak asmadılar. Sözlü yazılı ültimatomlar boşa gitti. SPK 3 bağımsız üye ataması gerçekleştirdi.

Ancak bu da yeterli değildi. Gerekirse 7 üyenin 7’si de SPK tarafından atansın, başta temettü olmak üzere kritik kararları alabilecek yapı genel kuruldu ve o genel kurul da ortakların didişmesi yüzünden sürekli tıkanıyordu.

Şimdi TBMM’de yeni bir yasal düzenleme var. Kanun teklifinin bugün Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor. SPK eğer şirket yönetim kurullarında boş üyelikler varsa ve atama yapılamıyorsa bu koltuklara re’sen üye atayabilecek. Yani Turkcell’de boş duran 4 koltuğa SPK atama yapabilecek.

Ancak kanun teklifinin can damarı burası değil. Kanun teklifinde, ‘Olağan genel kurul toplantısını yasal süre içinde üst üste iki hesap döneminde yapmayan ve yönetim kurulu üyeleri kısmen veya tamamen SPK tarafından atanmış şirketlerde genel kurulun yetkileri Yatırımcı Tazmin Merkezi tarafından kullanılabilir’ deniyor.

Teklifin gerekçesinde, bir takım yetkilerin bazı şartlar altında Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne devredilmesi ile ortakların haklarının korunması amacıyla genel kurulca alınması gerekli kararların daha hızlı olarak alınmasına imkan tanınacağı vurgulanıyor.

O kadar önemli bir ayrıntı ki. Yani şayet 24 Haziran’daki genel kurulda yine kilitlenme olursa ki beklenti o yönde; Yatırımcı Tazmin Merkezi devreye girecek. Sadece Yönetim Kurulu belirlenmekle kalmayacak, Genel Kurul uhdesinde olan başta temettü gibi çok kritik kararlar Ankara tarafından alınabilecek. Adeta Turkcell’de darbe yapılacak. Hissedarlara rağmen Ankara şirketi kontrol etmiş olacak.

Çünkü 24 Haziran’daki genel kurul yine şirketin yüzde 51’ine sahip Turkcel Holding’i kimin temsil edeceği noktasında tıkanırsa tam da yasa teklifinde tarif edilen durum ortaya çıkmış olacak. Turkcell 2 hesap döneminde genel kurulunu yapamamış şirket durumuna düşecek ve genel kurul yetkileri Yatırımcı Tazmin Merkezi tarafından kullanılabilecek.

Bu başta temettü olmak üzere şirketin kilitlendiği en önemli noktalarda çözüm anlamına gelecek. Turkcell’in küçük yatırımcıları, 2012 bilanço yılı da dahil olmak üzere son 3 yılın kârından hisselerine düşen payı artık daha fazla beklemeksizin alabilecek.

Bakalım yasa 24 Haziran’a yetişecek mi ya da ortaklar artık yolun sonuna geldiklerini anlayıp kilidi kendileri çözme yoluna gidecekler mi?

DİĞER YENİ YAZILAR