Üzüm suyuna mı şaraba mı yeni marka bulalım?

Haberin Devamı

Spekülasyon olmaması için firmanın adını vermeyeceğim. Ancak şu kadarını belirteyim, sayısız ödül almış, Türk şarapçılığını uluslararası arenada başarı ile temsil etmiş, Türkiye’nin ‘Şarap markası’ denince akla gelen ilk 3 isminden birisi.

Şirket sadece şarap üretmiyor, üzüm suyu da yapıp satıyor.

Ancak sattığı üzüm suyunun hacmi şarabın yanında devede kulak.

100 birim şarap satıyorsa, buna karşılık sadece 1 birim üzüm suyu satıyor.

Son alkol yasaklarından sonra üretip sattığı üzüm suyuna, şarap markası ile aynı adı vermesi artık mümkün değil.

Yani ya şarabının markasını değiştirecek ya da üzüm suyunun markasını.

Şimdi normal şartlarda 100 birim sattığı şarabına değil, 1 birim sattığı üzüm suyuna yeni isim bulması beklenir değil mi?

Şirket Türkiye gerçeklerini göze alarak, işin sonunun varacağı noktayı da kestirerek üzüm suyunun markasını aynı bırakmayı, şarabına yeni marka koymayı düşünüyor.

Şaka değil gerçek.

Yasakların nereye varacağını bilmiyorlar.

Bunu bana anlatan şarap üreticisi “Düşünsenize artık bir kartvizit vermem bile imkansız. Kartvizitimde firmamın adını yazamıyorum. Pazarlama elemanım, distribütörüm araçta marka adına yer veremiyor. Sadece fabrikada çalışan işçimin iş elbisesinde çalıştığı kurumun adı yer alabiliyor. Fabrika kapısından çıktığı anda o iş elbisesi ile görünmesi bile yasak” diye serzenişte bulunuyor.

Çıkan alkol yasasının bir başlangıç olduğunu, zaman içinde kapsamının giderek genişleyeceğini düşünüyor. İşte tam da bu sebeple şarabından o değerli markasını çıkarıp üzüm suyunda bırakmayı düşünüyor.

“Bir süre sonra hepimiz üzüm suyu üreticisi haline dönüşebiliriz. Büyük değeri olan markamı bu üründe tutmak akıllı bir strateji olabilir” diyor.

Sadece şarap üreticileri değil, tüm alkol üreticileri karamsar ve gelecekle ilgili kaygılı.

Geçen hafta içinde bir araya geldiler ve kamuoyunda çok tartışılan yasayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürmeyi de masaya yatırdılar. Büyük ihtimalle de götürecekler.

Kafası kıyak nesil

Bir üretici de Başbakan Erdoğan’ın “Kafası kıyak bir nesil istemiyoruz” sözüne takılmış. Yorumu çok çarpıcı:

“Sanki kafası kıyak dolaşan nesil olunca başımıza türlü bela gelecek, ya da ne bileyim bilimde teknolojide sağlıkta geri kalacağız. Daha kısa bir süre önce kendisi ABD’yi ziyaret etti. Silikon Vadisi’ne gitti. Google’ın gözlüğü ile poz verdi. Düşündüğünüz zaman tüm o teknolojik yenilikleri kafası her zaman full ayık olmayan arada bir de alkol alan yani Başbakan’a göre kafası kıyak insanlar tasarlıyor. Ben ne yazık ki daha alkolün yasak olduğu yani Başbakan’ın ifadesi ile herkesin ayık dolaştığı herhangi bir ülke insanından heyecan verici tüm insanlığa faydası olacak çığır açacak bir yenilik görmedim. Kararında içmeyi bilenlere dahi alkolik sıfatı yakıştırılmasını, aksırıncaya tıksırıncaya kadar için bakalım denmesini son derece yanlış buluyorum...”

DİĞER YENİ YAZILAR