Asfaltı ağlattık, köprüde Trinidad’a mahkum kaldık

Haberin Devamı

İstanbul Belediyesi danışmanlık şirketi tutmuş, karayolları için en ideal asfaltı geliştireceklerini duyurmuştu. Ancak köprünün asfaltı Trinidad&Tobago’dan gelecek.

Bundan 4 yıl kadar önceydi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu o zaman İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Kadir Topbaş’ın karşısına çıkmıştı. Bir iddia gündeme getirdi. “Kim bu Serdar Kepenek?” diye soruyordu.

Neden sadece 2 yıl önce kurulan Kepenek’in şirketine 3 milyon 750 bin euro danışmanlık ücreti ödendiğini merak ediyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu sorunun sorulmasından 1 hafta sonra suskunluğunu bozdu.

Belediyenin açıklaması

Yeni asfalt teknolojileri geliştirmek üzere bu şirketle danışmanlık ilişkisi kurulduğunu belirtiyor ve şu açıklamayı yapıyordu:
Asfaltı ağlattık, köprüde Trinidad’a mahkum kaldık
“Bir çok ülkede ve özellikle de Avrupa ülkelerinde yeni asfalt teknolojilerinin ülkemize kazandırılması için araştırmalar başlatan İSFALT, bu çerçevede Almanya, Avusturya ve Fransa’daki firmalar ve bu ülkelerin büyükşehir belediyeleri ile temasa geçmiştir. Ayrıca Teksas Üniversitesi ve İllinois Üniversitesi’ne mensup öğretim görevlileri ile yapılan değerlendirme sonucunda, Türkiye için en uygun teknolojik gelişmeleri Avrupa standartlarında en iyi uygulayan ülkelerin Almanya, Avusturya olduğu sonucuna varılmıştır.”

10 firmayla görüşme

“Bunun üzerine Almanya’da yaklaşık 10 adet asfalt firması ile ayrıca Baden Württenberg ve Bavyera eyaletlerinin ulaşım sorumluları ile görüşülerek, Alman uzmanlarla çalışmanın daha doğru olacağı kanaati hasıl olmuştur. Bu sebeple Viyana Teknik Üniversitesi Yol Kürsüsünde görev yapan Prof. Dr. Ronald Blab ile görüşme yapılmıştır. Bu görüşmede, bu tür uzmanların Türkiye’de çalışabilmeleri için yabancı bir firma üzerinden hizmet alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Prof. Dr. Blab’ın tavsiyeleri doğrultusunda Almanya’da yaşayan ve asfalt danışmanlık firması sahibi olan Serdar Kepenek ile irtibata geçilmiş ve söz konusu eğitim ve danışmanlık hizmeti alımı yapılmıştır.”

Açıklamada 25 yabancı danışmanın bu amaçla Türkiye’ye geldiği ama neticede mastik asfalt üretimini İsfalt Aydınlı Fabrikası’nda gerçekleştirdiklerine de dikkat çekiliyordu. Artık yollara dökülen asfaltlar daha kaliteli olacak, daha çok dayanacaktı.

Bugün gelinen nokta

Hatta geliştirilen teknolojilerle 50 milyon liraya yakın tasarruf sağlanmış yani Serdar Kepenek’e verilen danışmanlık ücreti fazlasıyla geri kazanılmıştı.

Peki geldiğimiz noktada ne oluyor?

Bilindiği üzere Boğaziçi Köprüsü çok ciddi bir bakım onarıma alınacak.

Takvime göre bakım onarım 2014 Haziran ayında okullar kapandıktan hemen sonra başlayacak. En son 1991 yılında değiştirilen asfalt da sökülecek ve yenilenecek. Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, köprünün değiştirilecek asfaltının Amerika kıtasında küçük bir devlet olan Trinidad&Tobago’dan geleceğini söyledi.

Onca araştırma geliştirme çalışmasından, ödenen danışmanlık ücretlerinden, üniversitelerle yapıldığı iddia edilen işbirliklerinden sonra Boğaziçi Köprüsü’nün asfaltı Trinidad&Tobago’dan geliyorsa o asfalt muhtemelen ağlar.

Boğaziçi Köprüsü’nde halatlar düz olacak

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, “Haziran’da ilanına çıkılıp, Ağustos sonuna kadar Boğaziçi Köprüsü’nün bakım, onarım ve yapısal takviye projesi ihalesini tamamlayacağız. 14 ay sürecek tabliyenin asfalt değişim çalışmaları gelecek yıl okulların kapanmasının ardından başlayacak” dedi. Köprünün ilk dizaynında köprünün sallanmasıyla yaşanacak etkileri azaltmak amacıyla çapraz halat kullanıldığını ifade eden Turhan, 40. yıl bakımında bu halatların dikey hale getirileceğini söyledi. Turhan köprünün asfaltı için düşük penatrasyonlu gölden çıkarılan kaya asfaltının kullanılacağını bu asfaltın Trinidad Tobago’dan geleceğini de belirtti.

DİĞER YENİ YAZILAR