‘İt dalaşı’ Turkcell’i yönetimsiz bıraktı

SPK’nın verdiği gözdağı da Rus Alfa’nın inadını kıramadı

Haberin Devamı

Turkcell İletişim’de Genel Kurul bir kez daha yapılamadı. Küçük hissedarın temettü hayali suya düşerken, Turkcell de yönetimsiz kaldı. Nisan sonu itibarıyla yönetim kurulundaki 4 üyenin görev süresi dolmuştu ve yeni seçim yapılması gerekiyordu.

2.2 milyar TL sermayesi 26 milyar lira civarında piyasa değeri olan dağ gibi bir şirket Turkcell. Kasasında 6 milyar liranın üzerinde cash var. Tüm taahhütlerini düşseniz bile net 3 milyar lirası bulunuyor, adeta paranın üzerinde yatıyor.

Bu paranın üzerine yatmayıp aktif olabilirdi. Küresel oyuncu olabilmesi için karşısına sayısız fırsatlar çıktı. Hayal değil, BlackBerry’nin üreticisi RIM’ı bile satın alabilecek gücü kuvveti vardı. Ancak gelin görün ki ortaklar arasındaki sonu gelmez kavganın kurbanı oluyor. Yakın coğrafyadaki satın alma fırsatları bile didişmeden dolayı kaçıyor.

Perşembenin gelişi

Turkcell İletişim’de merakla beklenen dünkü Genel Kurul da Turkcell Holding temsilcisi gelmediği için gerçekleştirilemedi. Turkcell Holding, Turkcell İletişim’in yüzde 51’ine sahip. Dolayısıyla Holding’i temsil eden bir üye Genel Kurul’a katılmadığı takdirde yeterli nisap sağlanamıyor. SPK 3 bağımsız üye atadıktan sonra bir umut doğmuştu. Herkes temettü sorununun çözüleceğini sanıyordu. Ancak dünkü gelişme sürpriz değil. 13 Mart 2013’teki yazımı arşivden bulup çıkarabilirsiniz. “Turkcell Holding düğümü çözülmeden 7 üyeyi de Ankara belirlese farketmez” başlıklı yazı.

Holding’i kim tıkıyor?

Nitekim farketmedi. Çünkü konu dönüyor dolaşıyor ortakların ne tavır takınacağında düğümleniyor. Burada Turkcell Holding’in genel kurulda temsili önemli. İşte orası kilitlendiği için dünkü genel kurul bir kez daha gerçekleştirilemedi.

Peki Turkcell Holding’i kilitleyen kim? Ve daha önemlisi bunu neden yapıyor. Turkcell İletişim’in yüzde 51’ine sahip Turkcell Holding’in yüzde 52.9’u Çukurova Telecom Holding’e ait. Yüzde 47.1’lik pay ise Sonera Holding’in. Turkcell Holding yönetim kurulu 7 üyeden oluşuyor. Bunun 2 üyesi Çukurova’dan, 2 üyesi Alfa’dan, 3 üyesi ise TeliaSonera’dan.

Rus Alfa ve TeliaSonera üyeleri bir süredir ortak hareket ederek burayı kilitliyor. Hatta şöyle söyleyeyim; uzun süredir Turkcell Holding’de hayat belirtisi yok. Yönetim kurulları toplanmıyor bile...

Rus Alfa ve TeliaSonera daha önce yapılamayan genel kurulların ardından pek çok beyanat verdi. Küçük yatırımcıyı önemsediklerini ifade eden süslü cümleler kurdu. Ancak şu bir gerçek ki son derece samimiyetsizler.

Turkcell İletişim’de yüzde 36’nın üzerinde hisse küçük yatırımcıda ancak bu ikilinin onları önemsediği yok. Tek dertleri Turkcell’i ele geçirmek. Bu dün bir kez daha ortaya çıktı. SPK defalarca ültimatom verdi. Hatta 3 bağımsız üye atayarak ve bu üyelerden ikisini bakanlık yapmış kişilerden seçerek şirkete verdiği önemi gösterdi. Ama yabancı ortaklar yine bildiklerini okuyup küçük yatırımcının temettü hayalini kursaklarında bıraktılar.

4 üyenin imza yetkisi 29 Nisan’da sona erdi

Turkcell İletişim’in Yönetim Kurulu 7 kişiden oluşuyordu. Ahmet Akça, Atilla Koç ve Mehmet Hilmi Güler SPK tarafından yönetim kurulunun yeni üyeleri olarak atanmıştı. Colin J. Williams, Gülsün Nazlı Karamehmet, Alexey Khudyakov ve Karin Eliasson da yönetim kurulunun diğer 4 üyesiydi. 29 Nisan 2013 itibarıyla SPK tarafından atanan 3 üyenin dışındaki 4 üyenin görev süresi doldu. Dünkü genel kurulda bu 4 üye ya yeniden seçilecek ya da yerlerine başka üyeler önerilecekti. Genel kurul yapılamadığı için Türkiye’nin en değerli şirketlerinden biri olan Turkcell İletişim A.Ş. şu an yönetimsiz ve imza yetkisiz bırakıldı.



Alfa itiraf etti: Mahkeme beklenecek

Rus Alfa ile Çukurova arasında davalık bir yüzde 13.81’lik Turkcell hisse senedi var. İngiltere’de Privy Council’de görülüyor bu dava. Mahkeme Çukurova Grubu’nun temerrüde düştüğünü kabul etti ancak ona bu hisseleri geri alma imkanı da verdi. Fakat bu hisselerin ne kadar bir gecikme faizi eklenerek alınabileceğine dair ikinci kararı bir türlü çıkmadı. Oysa ilk karar açıklandıktan sonra faiz hesaplama kararının da hızlıca çıkması bekleniyordu. Kaynaklar mahkemenin çalışma sistematiğine bakarak bu kararın aylar sonra bile çıkmayabileceğini belirtiyor. Ancak yarın da çıkabilir. Bir süre tahditleri yok.

Rus Altimo’nun Başkan Yardımcısı Evgeny Dumalkin dün açıkladı. Mahkeme kararı çıkmadığı için anlaşamadıklarını, düğümün çözülmesi için mahkeme kararını bekleyeceklerini belirtti. Bekleyecekler çünkü temettü dağıtımına yeşil ışık yakarak Karamehmet’in cebine para koymak istemiyorlar. Karamehmet’in Privy Council’in çıkaracağı faturayı ödeyemeyeceğine dair bir beklenti içindeler. Dün SPK ve BTK temsilcileri de salondaydı. Onlar da gerilmiş görünüyorlar. Daha önce de yazdım. Turkcell’in asıl sahibi devlettir. Bugünün emanetçi ortaklarını toplayıp masaya yumruğu sert şekilde vurmanın zamanı geldi geçiyor...

DİĞER YENİ YAZILAR