Kapımızı aşındırmayın A-101 artık satılık değil

Haberin Devamı

Ülker önce Şok sonra da Dia ucuzluk marketlerini alınca birileri A-101’i de Ülker’e yakıştırdı. A-101 Genel Müdürü Erhan Bostan, “Bir süre önce yabancı ortak istiyorduk. Ancak o defteri kapattık. Kimse kapımızı aşındırmasın. Ortaklar bu saatten sonra hisse satmaz” dedi.

Perakende dünyasında çok hızlı gelişmeler oluyor. Ülker önce Şok’u sonra Dia’yı satın aldı. Sabancı Grubu Carrefour’u ikna edip CarrefourSa’da dümene geçecek ve yönetimde söz sahibi olacak hisse çoğunluğuna ulaştı. Haluk Dinçer, “Migros dahil satın alma fırsatlarına bakıyoruz” dedi.

Geçmişte de perakende sektörü hareketliydi belli ki bundan sonra da en çok el değiştirmeleri bu alanda göreceğiz. Bu toz duman arasında BİM’den sonra şu an hard discount yani en ucuz marketler kulvarında ikinci sıraya yükselen A-101’in de hayali satışı gerçekleştirildi. Dedikoduya göre Ülker, A-101’i de satın almak üzere görüşmelere başlamıştı.

Böylesi bir ortamda A-101’in Genel Müdürü Erhan Bostan ile konuşmak anlamlı olacaktı. Trafikte sıkışıp randevumuza 1 saate yakın gecikmeli gelebilsem de A-101’in Genel Müdürü Erhan Bostan, son derece nazik bir şekilde beni karşıladı.

“Son görüşmemizden bu yana 22 ay geçmiş. O tarihte ortaya koyduğum hedeflerin tamamını gerçekleştirmenin hatta önüne bile geçmenin rahatlığını yaşıyorum. Yalancı çıkmadık” diye söze girdi.

“Siz bir ara satışa niyetliydiniz. Goldman Sachs’a yetki de verilmişti. Talip yabancı fondu. Aradan geçen sürede hakikaten Ülker’le de bir satış süreci yaşadınız mı, böyle bir temas oldu mu” diye sordum.

-Biz satış süreci defterini kapattık. Bir süre öncesine kadar büyümeyi finanse edebilmek için yabancı bir ortak istiyorduk. Ancak son 12 aydır artık bu şirket tüm yeni mağaza açılışlarını kendi imkanları ile yapıyor. Şöyle bir örnek vereyim. Bu yılın başında hissedarlarla toplandık. ‘2013’de 1.800 olan mağaza sayısını 2.450’ye çıkarmayı planlıyoruz’ dedim. Bana doğal olarak ‘ne istiyorsun ne kadar sermaye koymamız lazım’ diye sordular. Sizden birşey istemiyorum cevabı verdim ‘Aç o zaman’ dediler en kısa toplantımızı yaptık. Her yıl 500’ün üzerinde yeni mağaza açan A-101 artık kendi büyümesini hissedarlardan ek kaynak talep etmeden finanse edecek güce erişti. O yüzden artık bir süreçte değiliz. Daha dün bile yabancı bir fon ‘Satar mısınız’ diye bize geldi. ‘Gereksiz vakit kaybı olur’ diyerek geri çevirdik.

20 bin yeni market

Erhan Bostan’a, Türkiye’de bir dönem bankacılık sektöründe yaşanan hızlı al-satların şimdi perakende sektöründe yaşandığını ve bunun nedenini soruyorum. Neden bu sektör, özellikle de ucuz market alanı bu kadar revaçta?

-Marketler o kadar hızlı büyümesine rağmen organize perakendenin payı hala yüzde 47-48’lerde. Bunun doğrusunun en az yüzde 70 olmasıdır. Yani organize perakendenin şiddetli büyümeye rağmen hala gideceği çok yol var. Bizim hesabımıza göre en az 20 bin daha yeni market açılabilir. Biz şu an 2 binleri geçtik. Bu potansiyel 20 bin marketin en az 3-4 binini biz açabiliriz.

Çok kâr etmek ayıp

Erhan Bostan, büyük süpermarket ve hipermarketlere karşı 200 metrekare civarında alanlara açılan ucuzluk marketlerinin daha avantajlı olduğunu da belirtiyor:

-Biz en uç noktalara kadar gidebiliyoruz. Onlar daha büyük alanlara ihtiyaç duydukları için belirli noktalarda duruyorlar. Halkın ayağına uygun fiyatla ve organize bir şekilde gidebilmek bizim konseptimizi cazip kıldı. Hızlı bir gelişme oldu. Şirket değerleri inanılmaz yerlere geldi. Bugün bakın BİM’in piyasa değerine. Migros’tan da CarrefourSa’dan da Tesco’dan da çok daha fazla. Biz de şirket değeri olarak değil ama operasyonel karlılık ve verimlilikte BİM’in rakamlarını yakaladık. Bu işte brüt yüzde 15 kâr iyidir. Zaten çok kâr etmek ayıptır. Bu oranlar bizim kendimize layık gördüğümüz oranlardır. Nette ise yüzde 3-5’leri belki 6’ları ancak konuşabilirsiniz.

Satış neden olmadı?

Erhan Bostan’ın bir süre öncesine kadar yürüttükleri ancak artık rafa kaldırdıkları yabancıya satışta bir sonucun olmayışına verdiği yanıt da bir hayli ilginç:

- A-101 o kadar hızlı büyüyor ki. Biz yabancıyla masaya oturuyoruz. Görüşmeleri belli bir noktaya getirmek nereden baksanız 6 ay. Konuştuğumuz rakam, 6 ay sonra geçerliliğini kaybediyor. Çünkü şirket başka bir yere gidiyor. Dolayısıyla o ortamda anlaşabilmek mümkün olmadı.

Bank Asya bile muhtemelen satış için son ana kadar bekler

Erhan Bostan, BDDK kuralları gereği A-101’de yüzde 22 paya sahip Bank Asya’nın payını satması gerektiğini ancak onların da çıkış için son dakikaya kadar bekleyeceklerini düşünüyor:

“Sanıyorum 2016 ya da 2017 başında BDDK’nın verdiği süre dolacak. Tahmin ediyorum son ana kadar bekleyeceklerdir. Çünkü onlar da şirketin değerinin sürekli arttığını görüyorlar. Ancak neticede onlara bir exit plan sunmamız gerekecek. Bu blok satış da olabilir, halka arz da olabilir.”

22 ay önceki görüşmemizde ana hissedar Aydın Ailesi’nin payı yüzde 52 görünüyordu. English Home, Memorial Hastanesi, Aydın Örme gibi faaliyetleri de olan Aile hiç temettü dağıtılmamasına rağmen A-101’in piyasa değerinin geldiği noktadan memnun olsa gerek. Zira aradan geçen sürede yüzde 3’e yakın daha hisse toplayıp paylarını yüzde 55’e çıkarmışlar.


Kapımızı aşındırmayın A-101 artık satılık değil


Tunceli ve Hakkari ile 81 il A-101’li oluyor

Şu an 2080 A101 mağazası olduğunu belirten Erhan Bostan, önümüzdeki günlerde önce Tunceli ardından da Hakkari mağazalarını açacaklarını böylece 81 ilde de olan tek market haline geleceklerini söyledi. Bostan, “Yılsonunda 2 bin 450 mağaza hedefinin altında kalmaz muhtemelen üzerine çıkmış oluruz. Geçen yılı 1.800 mağaza ile kapatmıştık. 2 milyar 100 milyon TL’lik 2012 ciromuz da bu yıl 3.2 milyar TL’nin üzerine çıkar” dedi. Bostan, Dia ve Şok’lara göre bir miktar daha fiyat avantajları olduğunu, bunun nedenini de daha az çeşide odaklanmalarına bağlıyor.

Bostan, “Mağazada 600—700 çeşit ürün bulundurmakla binin üzerinde çeşit bulundurmak bir tercihtir ancak maliyetleri değiştirir. Çeşidi artırmak mağazadaki eleman sayısını artırmak demektir. 2 yerine 3 hatta 4 personel demektir. Bu da ekstra maliyet demektir. O yüzden biz ve BİM bu konuda daha avantajlı görünüyoruz” diye konuştu.

DİĞER YENİ YAZILAR