Çift katlı otobüsle yatırımcı toplayacak

Haberin Devamı

Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın benzeri bir örgütlenmeye giden İngiliz Büyükelçiliği, Türkiye’deki yatırımcıları İngiltere’ye davet ediyor. Hazırlanan kampanya taktik ve vaadler ise “Galiba dünya tersine döndü” dedirtiyor.

Türkiye yıllarca yabancı sermaye için az çile çekmedi. Hâlâ da sıcak paranın dışında doğrudan sermaye girişi için büyük çaba harcıyor, tabiri caiz ise türlü türlü taklalar atıyoruz. Ancak bu arada gözardı etmememiz gerekir ki, dünya krizini hafif sıyrıklarla atlatan Türkiye ekonomisi şu an istim üstünde.

Dünyada bazı şeylerin değiştiğinin, hatta tersine döndüğünün işaretleri de geliyor. İngiltere Başkonsolos Yardımcısı Rafe Courage, geçenlerde gazeteye ziyaretime geldi.

‘Great Company’ adını verdikleri ve Türkiye’yi de hedef ülke seçtikleri organizasyonu anlatmaya başladı. Amaçlarının iki ülke arasında yeni işbirlikleri yaratmak olduğunu ve Türkiye’den İngiltere’ye yatırımcı çekmek istediklerini belirtti. Belli ki Türkiye’yi yakın markaja almışlar. Bozulan ekonomilerini yeniden canlandırma stratejisi içinde Türkiye’den yatırımcı çekmek istiyorlar.

İlk tanıtım Uludağ’da

Kampanyanın ilk tanıtımını Uludağ İş Zirvesi’nde yapmışlar. Etkinlikler bir program dahilinde ilerleyecek. İngiltere’nin ünlü modacıları, işadamları, bakanları Türkiye’ye gelecek ve İngiltere pazarını tanıtacaklar. Land Rover, Mini Cooper, Aston Martin gibi İngiliz markaları için etkinlikler yapılacak ve İngiliz mühendisliğinin üstünlüğü vurgulanacak.

Ayrıca meşhur iki katlı Londra otobüsü de gelecek ve Türkiye’yi dolaşarak GREAT kampanyasına dikkat çekecek.

Rafe Courage, hedeflerini ise şöyle aktardı:

“Dışişleri Bakanlığı’mız yükselen güç olarak 30 ülke belirledi. Bu ülkelerden biri Türkiye. 1 Nisan itibarıyla başlayan kampanyamız 1 yıl boyunca sürecek. Hedefimiz Türk şirketlerine İngiltere’yi anlatmak. İngiltere hakkında algıyı iyileştirmek istiyoruz. Çünkü görüyoruz ki Türk şirketlerinin İngiliz iş dünyası ile ilgili az bilgisi var, bazıları da olumsuz. ‘Türkiye’de İngiliz yatırımları nerede?’ deniyor. Oysa Vodafone gibi büyüklerle birlikte Türkiye’de 2 bin 500 İngiliz şirketi var. Çoğu emekli 50 bin İngiliz yaz kış Türkiye’de yaşıyor ve sayı sürekli artıyor. İngiltere hiç yatırım yapılmayan bir ülke gibi algılanmış. Oysa bizde kurumlar vergisi dahil avantajlar var.”

Rafe Courage, kampanyanın aslında 3 yıldır sürdüğünü, bugüne kadar 30 milyon paund harcadıklarını ve bunun karşılığını yaklaşık 10 katı bir yatırımla aldıklarını da belirtiyor.

Mersin’den Galler’e

‘Peki bu tanıtım çalışması meyvesini Türkiye’de verdi mi Türkiye’den herhangi bir yatırımcı İngiltere’ye geldi mi?’ diye soruyorum, şu yanıtı veriyor:

“Mersinli bir çelik boru üreticisi olan HDM Şirketi, Galler bölgesinde çelik boru yatırımı yapıyor. Tesisin yatırım tutarı 10 milyon paund. Bu yatırıma İngiliz devleti olarak tüm teşvikleri veriyor bu yatırımı destekliyoruz. Galler’e yatırım fikrini bu şirkete biz verdik. Yer bulmaktan eleman seçimine, fenansal desteğe her türlü kolaylığı sağladık. İşte bu örnekleri çoğaltmak istiyoruz. Türk şirketlerinin Avrupa merkezlerini İngiltere’ye taşımalarını hedefliyoruz. Bölge merkezlerini Londra’da açabilirler mesela.”

İngiltere Büyükelciliği bu amaç için 20 kişilik bir ekip kurmuş. Ankara, İstanbul ve İzmir’de faaliyet gösteriyorlar ve hedef sektör ve şirketlere gidip İngiltere’ye yatırım davetinde bulunuyorlar.

Ülkeyi ve ülkedeki yatırım imkanlarını anlatıyorlar. İlgilenenlere her türlü desteği veriyorlar. 2015’e kadar iki ülke arasındaki ticaretin iki katına çıkmasını hedefliyorlar.

Sanıyorum 2011 yılıydı. Londra’da Heatrow Havalimanı’nda pasaporttan geçiyordum. Görevli memur adettendir, 3-5 soru sorar. Gazeteci üstelik ekonomi gazetecisi olduğumu öğrenince ‘Sizin ekonominiz çok çok iyi, şanslısınız. Bizde durum berbat“ demişti. Enteresan bir haz duymuştum.

Rafe Courage’ı dinleyince o hazzı bir Türk olarak tekrar duymadım dersem yalan olur.

Vize problemini mutlaka çözeceğiz

Rafe Courage, Türkiye’yi iş ortağı olarak gördüklerini ve şikayet konusu olan tüm engelleri ortadan kaldıracaklarını söyledi. Vizenin en önemli sorun olarak görüldüğünü belirten Courage, iş dünyası ve eğitim için İngiltere’ye gideceklerin vize probleminin öncelikli alan olarak belirlendiğini bu konuda iyileştirmeler yapmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Ticaret fazlası verdiğimiz nadir ülkelerden biri

Son verilere göre, Türkiye’nin ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 63’lerde. İngiltere ile ticaretimize bakınca ise enteresandır her yıl ortalama 2-2.5 milyar paund fazla verdiğimiz dikkati çekiyor. Yani İngiltere’ye ihracatımız ithalatımızdan fazla. İngiltere’de Beko gibi çok güçlü Türk şirketleri var.

Rafe Courage İngiltere’de kamu açığını kapatmaya yönelik çalışmaların iyi gittiğini, kamu borcunun milli gelire oranında ciddi iyileşmeler olduğunu belirtiyor.

İngiltere’nin Avrupa Para Birliği’ne bağlı olmamasının en büyük kozu olduğunun da altını çizen Courage, şöyle konuşuyor:

“Ekonomide bir güven sorunu var. Para var ancak yatırım yapılmıyor. Bu hükümet için de zor bir durum. Sermaye yatırımları 250 milyar paund seviyelerinden 200 milyar paund’a geriledi. Görevimiz çift hanelere doğru giden işsizliği önleyecek yatırımları artırmak. İngiltere’yi yatırımda tercih edilen bir ülke haline dönüştürmek.”

DİĞER YENİ YAZILAR