Kahraman bayi teknomarkete yenilecek mi?

Haberin Devamı

Kahraman bakkalların süper ve hipermarketlerle savaşında kazanan üç aşağı beş yukarı belli oldu. Mahallemizin küçük bakkalı kapanıp gitti. Tek tük ayakta kalanlar da karın tokluğuna çalışıyor.

Beyaz eşya bayileri de benzer bir tehditle karşı karşıya. Hızla büyüyen teknoloji marketler beyaz eşya bayilerinden pay çalıyor.

Önceki akşam Darty’nin CEO’su Nedim Esgin’le buluşunca pazarın büyüklüğü ve dağılımından söz açıldı. 2011’de 21.4 milyar TL olan toplam pazar büyüklüğü 2012’de yüzde 17.2’lik artışla 25.1 milyar TL’ye çıkmış.

Dağılıma bakınca tekno marketlerin toplam cironun yüzde 23.6’sını yaptığı anlaşılıyor. Bir önceki yıl tekno marketlerin cirodan aldıkları pay yüzde 19.6’ymış. Yani 4 puan daha çalmışlar geleneksel bayilerden.

Geleneksel bayilerin pazar payı ise yüzde 41.7’den yüzde 38.8’e gerilemiş. Bu iki kanalın toplamı yüzde 100 yapmıyor. Mobilya dekorasyon mağazalarında satılan beyaz ve kahverengi eşya ile Migros ve Carrefour gibi hipermarketlerde satılan ürünlerle birlikte yüzde 100’e ulaşıldığını söyledi Esgin.

Avrupa’da satılan teknoloji ürünlerinin yüzde 80’i teknomarketler kanalıyla tüketiciyle buluşuyor. ‘Türkiye’de de benzer bir süreç mi işliyor’ diye sordum. Esgin, şöyle yanıt verdi:

-Türkiye’de asla Avrupa’daki gibi bir sonuç olmaz. Bayilik sistemi Türkiye’de hep yaşar. Bunun iki temel sebebi var. Birincisi senetle çalışma sistemi özellikle Anadolu’da hala çok yaygın. Bir diğer sebep ise ana üreticiler bayilerinin arkasında duruyor. Arçelik, Vestel gibi üreticiler bizimle de çalışıyorlar ancak sınırlı. Bayilerini desteklemeye devam edeceklerdir. Ancak biraz daha pazar payı alarak bayilerle tekno marketlerin 50-50 noktasına geleceğini düşünebiliriz. Bir de şunu gözardı etmemek lazım. Pazar sürekli büyüyor. Mesela geçen yıl Hollanda’yı geçip Avrupa’nın altıncı büyük pazarı olduk. Dolayısıyla biz geleneksel kanaldan pay alsak da günün sonunda onlar da cirolarını artırıyorlar.

Ciroda ağırlık TV’de

Esgin, bazı rakamlar da verdi. Beyaz eşya ürün gamında bayilik sisteminin tartışmasız bir üstünlüğü olduğu dikkati çekiyor.

“Çoğu tekno market cirosunun büyük bölümünü televizyon ve telefondan yapıyor. Beyaz eşya göstermelik bulunduruluyor. Beyaz eşya satışı geleneksel bayiden yürümeye devam edecek” dedi. Esgin, Darty olarak bu anlayışın dışında en başından itibaren beyaz eşya ürün gamına da mağazalarda geniş yer verdiklerine vurgu yaptı.

Şu da bir gerçek ki geleneksel bayilerin sayısı 22 binlerden 19 binlere inmiş vaziyette.

Ancak hızlı bir erime olmadığını görmek sevindirici...

DİĞER YENİ YAZILAR