Hazine arazisine el koydu Bakanlar Kurulu kurtardı

Haberin Devamı

Esenyurt’ta mağduriyetin sebepleri tartışılıp herkes birbirini suçlarken Esenyurt Belediyesi’nin yaptığı akıl almaz usulsüzlük ve sonrasında bunun üstünün kapatılma şekli, ‘Vay be’ dedirtiyor.

İstanbul Esenyurt’ta fırtınalar kopuyor kimse kılını kıpırdatmıyor. Esenyurt Belediye Başkanı konutzedelerin mağduriyetini bir iki firmanın hesap kitap bilmezliğine bağlayıp sorumluluğu üzerinden atmaya çalışıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ‘çözüm üreteceğiz’ demişti, Meclis toplantısında bir adım atamadılar.

Benzer bir açıklamayı önceki gün Çevre Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da yaptı. Binlerce mağdur umudunu korumak istiyor. Bekleyip göreceğiz...

Devlet malı deniz mi?

Ancak bu arada biz Esenyurt’ta aslında neler olmuş onlara bir bakalım. Belgeli gerçekler sorunun asıl kaynağı ve hedefte olması gereken kişiyi de az buçuk gösteriyor. Ancak yapılan keyfi uygulamanın çözüm şeklini görünce de akla başka sorular geliyor.

Yıl 2009. Hazine toplamda 33 bin metrekare olan araziyi Esenyurt Belediyesi’ne terkediyor. Terketme sebebi burada kamu yararına tesisler yapılmasının istenmesi. İmar planında Belediye’ye terkedilen alanlardan biri sağlık tesis alanı, diğeri devlet hastanesi bir diğeri de rehabilitasyon merkezi alanı olarak görünüyor.

Peki Esenyurt Belediyesi ne yapıyor?

Bir indiragandi taktiği ile Hazine’nin kamu yararına terkettiği alanı önce kendi adına tapuya tescil ettiriyor, ardından da kat karşılığı ihaleye çıkıyor.

Devlet malı deniz mi?...

Elbette değil.

Hazine tüyü bitmemiş yetim hakkı adına Belediye’ye terkettiği ancak amacına uygun kullanılmayan arazinin peşine düşüyor. İmar uygulaması ile ilgili olarak 7 Ocak 2011’de dava açılıyor. İstanbul 2.İdare Mahkemesi’nin kararı ile de 19 Eylül 2011’de imar uygulaması iptal ediliyor. Esenyurt Belediye Başkanı’nın fütursuzluğu ile yeni imar uygulaması yapılan 427 ada 3 parsel olarak tescil edilen taşınmaza İstanbul Defterdarlığı tarafından tedbir konuyor.

Buraya kadar herşey normal. Ancak ok yaydan çıkmış. Burayı ihaleden alan firma inşaata başlamış. Hadi bir Esenyurt mağduriyeti daha.

Esenyurt Belediye Başkanlığı vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi amacıyla Maliye’ye sulh teklif ediyor.

Konu o kadar basit değil. Sulh yapalım demekle sulh olmuyor.

Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor.

Ve o sulh talebi 26 Kasım 2012’de 3990 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile uygun görülüyor.

İhtiyati tedbir kararı istenen davalardan Maliye feragat ediyor.

Projedeki bağımsız bölümler üzerine konan şerh de kaldırılıyor.

Esenyurt Belediye Başkanı’na bir soru

Hikayeyi aktardım. Şimdi soruyorum: Sayın Necmi Kadıoğlu; Acaba siz başka bir partiyi temsil eden bir belediye başkanı olsaydınız sadece bu anlattığım usulsüzlük yüzünden dahi başınız belaya girer miydi girmez miydi?

İzmir başta olmak üzere iktidar partisinin dışındaki partilere mensup Belediye’lere karşı ihaleye fesat karıştırmak, yolsuzluk yapmakla ilgili türlü soruşturmalar açılmışken, polis baskınları yapılmışken, Esenyurt’ta Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun hala çıkıp ellerinde Belediye’den alınmış kapı gibi yapı ruhsatları olan firmaları suçlaması ne kadar inandırıcı görülmelidir?



Devlet hastanesi yerine Star Towers

Hazine’nin devlet hastanesi, rehabilitasyon merkezi yapılsın diye Belediye’ye terkettiği ancak Belediye’nin kendi malıymış gibi ihaleyle sattığı arazide RDS Enerji ve İnş. San. Tic. A.Ş, Reform İnş. Nak. Gıda Tur. San. Tic. Ltd. şirketinin Star Towers Rezidans projesi yükseliyor.

Şayet Hazine, Belediye’ye terkettiği malının peşini bırakmasa, arazi üzerindeki tedbiri kaldırmasa Esenyurt’ta binlerce mağdura yeni bir mağdur grubu daha eklenecekti.

Star Towers projesinin Hazine arazisinde kaçak olarak yükselmesi, Bakanlar Kurulu kararı ile önlenmiş oldu.

Bakalım Esenyurt’ta diğer projelerden ev alan binlerce kişinin mağduriyeti nasıl giderilecek?

DİĞER YENİ YAZILAR