Karamehmet ne yapar eder bu parayı öder

Haberin Devamı

Turkcell’de tam 3 yıldır temettü ödenemiyor. İhtilaflı yüzde 13.81’lik hissenin, 2010’dan önceki yıllara ait temettüleri de sahiplik belli olmadığı için kullanılamıyor. Dolayısıyla yüzde 13.81’lik hissenin payına düşen temettü gelirine bakarak bile Çukurova Grubu’nun kesilen faturayı rahatlıkla ödeyeceğini söyleyebiliriz.

Turkcell’de ortaklar arasındaki ihtilafın çözülmesine çok az kaldığını, yüzülüp yüzülüp kuyruğa gelindiğini söylemek mümkün. En nihayetinde Privy Council’in belirleyeceği fatura Çukurova Grubu tarafından ödenecek ve hissedarlık yapısı ile ilgili karmaşa son bulacak.

Neden bu kadar net yazabiliyorum biraz açayım.

Dün de belirttiğim gibi Çukurova’nın ana para borcu 1 milyar 350 milyon dolar. Ödenecek faizle birlikte aradan geçen 7 yıla yakın sürede fatura 2 milyar 300 milyon dolara da çıkabilir, 1 milyar 600 milyon dolarda da kalabilir. Ancak konuya yakın uzmanların yaptığı hesaba göre Privy Council, önceki günkü kararında sağladığı dengeyi, ödenecek faturada da korursa tutar 1 milyar 800 milyon dolar civarında çıkabilir.

Bunun artı eksi 50 milyon dolar yanılmasının olması mümkün.

Şimdi bu noktada çok önemli bir hesabı açalım.

Turkcell, hissedarlar arasındaki tepişmeye rağmen iyi yönetilen, her yıl düzenli kar üreten bir şirket.

2010 yılının karından 1 milyar 329 TL temettü dağıtılması yönetim tarafından genel kurula sunulmuş ancak Alfa ve TeliaSonera’nın itirazı ile bu para yatırımcılara ödenememişti.

2011 karı da yine ortakların stratejik hamleleri yüzünden ödenemedi.

2011 yılında 1 milyar 178 milyon liralık net kar oluşmuştu.

2012 yılının 12 aylık bilançosu gelmedi ancak 9 aylığa bakınca orada da 1 milyar 620 milyon liralık bir kar görünüyor. Dördüncü çeyrekle birlikte 2012 karının 2 milyar lirayı geçeceğini söyleyebiliriz.

2010’da net karın yüzde 75’inin temettü olarak dağıtılması kararı çıkmıştı. Hadi biz son 2 sene hesabında daha ihtiyatlı davranalım ve yasal karşılıklar ayrıldıktan sonra yüzde 50’lik karın dağıtılacağını öngörelim.

2011 yılı için 810 milyon, 2012 yılı için de şayet kar 2 milyar TL olursa 1 milyar liralık bir temettüden sözedebiliriz.

Yani totalde son 3 yıl için 3 milyar 139 milyon liralık birikmiş ve dağıtılmayı bekleyen kar var.

2007,2008 ve 2009 yıllarının dağıtılan temettüsünden ise bildiğim kadarı ile rehin olan yüzde 13.81’lik hisseye ödeme yapılmadı.

Zira bu hisselerin kime ait olduğu belli değildi. Bu 3 yılın yüzde 13.81’lik hisseye tekabul eden temettüsünün de en az 600 milyon TL olduğunu söyleyebiliriz.

3 milyar 139 milyon liralık son 3 yıl temettüsünden yüzde 13.81’lik hisseye ise 434 milyon lira düşüyor.

Bu demektir ki yüzde 13.81’lik hisseye sahip olan taraf, faizle birlikte hazır 1 milyar liranın üzerinde bir nakite de konmuş olacak.

Bankalar sadece bu basit matematik hesaba bakarak bile Çukurova Grubu’na çok rahatlıkla finansman sağlayacaklardır.

Ayrıca Genel Energy’nin Londra Borsası’nda önemli bir değer oluşturduğunu, Karamehmet’in de bu şirkette hatırı sayılır bir payı olduğunu unutmamak lazım.

Kuzey Irak petrolü için bugünlerde önemli gelişmeler oluyor. Karamehmet sıkışırsa şayet, bu silahını da devreye sokacaktır ve ortağı Mehmet Sepil’den de destek alacaktır. Ancak buna gerek bile kalmayabilir.

Piyasa değeri de artar

Turkcell’de ortaklık yapısının kilitlenmesi, hissenin performansını etkiledi. Dünkü kapanış itibarıyla Turkcell’in piyasa değeri 13 milyar 696 milyon dolarda. Oysa bu şirket 18 milyar dolarların üzerini de gördü, daha fazlasını görme potansiyeli de var. Ancak ortaklar arasında uyumun kaybolması bazı işlerde sıkıntı yarattı. Bulgaristan örneğinde olduğu gibi dışarıdaki fırsatlar tepişme yüzünden kaçtı. Ukrayna operasyonu zora girdi. Temettü ödemeyen şirket ünvanı küçük yatırımcıyı bezdirdi. Turkcell’e inanan pek çok yatırımcı uzaklaştı, çoğu da bu hisseden ‘Cüzzamlı’ gibi kaçtı.

Öyle tahmin ediyorum ki 1 ay içinde hissedarlık ve hakimiyet tartışması bitince Turkcell önüne daha net bakabilecek, 3 başlı yönetimden kaynaklı sıkıntılarını aşacak. Turkcell değerlendikçe yüzde 13.81’lik hissenin piyasa değeri de bugünkü 1 milyar 890 milyon dolarlık değerin üzerine çıkacak.

Bu da finansör için önemli bir endikatördür.

Nihayetinde neresinden bakarsanız bakın Çukurova Grubu bu faturayı öder.

Bir önceki yazının başlığı “Dünün galibi Çukurova ancak maç daha bitmedi’ idi

Evet teknik olarak maç bitmedi ancak bu saatten sonra Ruslar’ın maçı çevirme şansı da hiç kalmadı...

DİĞER YENİ YAZILAR