Ev alırken dikkat netin de neti var!

Haberin Devamı

Daha önce yazdım, ısrarla yazmaya devam edeceğim.

Türkiye’de inşaat şirketleri vatandaşı ka-zık-lı-yor. Hem de çok ağır biçimde...

İnceliyorsunuz firmaların verdiği ilanları... Lokasyon ve mimari proje, ardındaki müteahhit bir kenara, karar vermenizde belirleyici, temel alacağınız 3 rakam görüyorsunuz.

Evin değeri şu kadar TL, brüt alanı bu kadar metrekare, neti de aha bu kadar metrekare...

Artık brütün yanında neti de gördükten sonra başka bir rakamın varlığını sorgular mısınız? Sorgulamazsınız. Ancak sorgulamadığımızdan ve Türkiye’de son derece keyfi uygulamalar olduğu için maalesef net diye ifade edilen rakamın da aslında net olmadığını evinizi teslim aldığınızda acı bir şekilde görüyorsunuz.

‘Evin meğer üç farklı büyüklüğü varmış’ diyorsunuz.

İnşaat şirketinin size verdiği brüt metrekare. Yine inşaat şirketinin size verdiği net metrekare. Bir de inşaat şirketinin ifade etmediği, siz ancak evi teslim alıp mezura ile ölçtüğünüzde anlayabileceğiniz netin neti metrekare...

Listede vaat ediyorlar. Eviniz brüt 118 metrekare. Neti 98 metrekare diye.

Bir standart getirilsin

Artık daha ötesi var mı?

Oturacağınız evin 98 metrekare olarak teslim edilmesini beklersiniz değil mi?

Ama ne gezer... Size bir ev teslim ediyorlar bakıyorsunuz gerçek metrekaresine...

85 metrekare bile değil.

İnşaat firmasının insafına kalmış.

80’de çıkabilir, 90’da olabilir.

Metrekaresi 3 bin lira diye ev almışsınız, aslında size teslim edilen evin metrekaresi 8 bin liraya gelmiş haberiniz yok.

Osmanlı Devleti’nde kullanılan saat, takvim ve ölçüler, Avrupa devletlerinde kullanılanlardan farklıydı. Bu durum, sosyal, ticari ve resmi ilişkileri zorlaştırıp karışıklıklara neden oluyordu. 1925 yılı sonunda takvim değiştirildi. 1928 yılında yapılan değişiklikle de ağırlık ve uzunluk ölçüleri değiştirildi. Eskiden kullanılan arşın, endaze, okka gibi ölçü birimleri kaldırıldı. Bunların yerine uzunluk ölçüsü olarak metre, ağırlık ölçüsü olarak kilo kabul edildi.

İnşaat firmalarının aradan geçen 84 yıla rağmen yeni bir uzunluk standartına ihtiyacı olduğu kesin.

Tüketici hakkı adına bu standartın mutlaka getirilmesi gerekiyor.

TOKİ bu anlamda öncü olabilir. Başlattığı projelerde bu standartı kullanarak diğerlerine de ön ayak olabilir.

Hep söylüyorum söylemeye devam edeceğim. Süpürülebilir alan diye tabir edilen netin neti metrekare standartının ifade edilmesi mecburi tutulmalıdır.

Bir inşaat firması proje geliştiriyorsa ve brüt yanında bir de net rakam veriyorsa...

O net rakam, süpürülebilir alanı ifade etmelidir.

Etmelidir ki tüketici de hesabını doğru düzgün yapsın. Hangi evin gerçek metrekare birim fiyatı ne kadara geliyor bilsin.

O öyle bir standart olsun ki, ev teslim edildiğinde şayet 98 metrekare dendiyse hakikaten evin içinde süpürülebilir 98 metrekare yer olsun.

Bu işler Avrupa’da son derece titizlikle denetleniyor. 98 metrekare süpürülebilir alan vaat edildiyse bırakın 1 metrekarelik hataya, 25 santimetrekarelik hataya bile izin verilmiyor. Kusur olarak kabul ediliyor.

Dolayısıyla inşaat firmaları vaatlerine sadık kalıyor.

Yok duvarları da saydık, kolonu da ekledik, asansörden sizin payınıza düşen bölümü çıkardık, otoparktan payınıza bu düştü, e bi de bulunduğunuz katın holü var falan filan gibi safsatalara başvurmuyorlar.

Deprem vesile oldu, Allaha şükür bir deprem standartına kavuştuk. Ancak şu metrekare başıbozukluğu büyük problem.

Etkili ve yetkili biri lütfen şu işe el atsın... Bunca yıldır ev hayali kuran vatandaş kandırıldı resmen parası çalındı.

Artık bu büyük hırsızlığa biri son versin.

DİĞER YENİ YAZILAR