Koç da Karamehmet gibi Kuzey Irak’ın kuyusunu kazacak

Haberin Devamı

Erbil’de açtığı Divan Oteli ile Kuzey Irak’a adım atan Koç Grubu gözünü bereketli Kuzey Irak petrolüne dikti. Bölge yönetimi ile Türkiye’nin ilişkilerinin sıcaklaşmasını da dikkate alan Koç Grubu bölgede satın alacak ya da ortak olacak petrol sahası fırsatlarına bakıyor.

Kuzey Irak’taki politik risklere rağmen Karamehmet Grubu, Mehmet Sepil’in stratejilerine güvenerek yıllar önce Kuzey Irak’ta petrol sahalarına yatırım yaptı. Petrolün çıkarılsa bile satılmasının, satılsa bile parasının tahsil edilmesinin imkansız olduğu günlerdi. Aradan geçen 5 yıllık sürede Kuzey Irak’ta yatırım şartları iyileşti. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Bağdat yönetimi ile çıkarılacak petrolün gelirinin paylaşımı ile ilgili anlaşma yaptı. Karamehmet-Sepil ortaklığının riskli yatırımı bir anda gözde oldu. Nitekim BP’nin eski CEO’su Tony Hayward sayılı zenginlerden Nat Rothschild gibi tanınmış simaların kurduğu Vallares PLC, Genel Enerji’ye ortak oldu. Ortaklık daha sonra yine aynı bölgede farklı petrol arama sahalarına da yatırım yapmaya başladı.

Şimdi benzer bir yatırım atağına Koç Grubu da giriyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Erbil’de açılan Divan Oteli’nin bölgedeki tek yatırımları olmayacağını peşinden pek çok yatırım geleceğini söyledi. Koç, “Yakında Dubai gibi olur” dediği Kuzey Irak’tan büyük umutlarla sözederken yeni projeleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

-Türkiye ziyareti vesilesiyle geçtiğimiz gün Neçhirvan Barzani ile bir araya geldik. Sohbet ettik. Divan Erbil, Erbil şehri için çok önemli bir yatırım oldu. Maşallah Divan Erbil otelimizin işleri de iyi gidiyor. Doluluk oranımız şu an yüzde 50 seviyelerinde. Oradaki yerel otorite belli sayıda odayı delegasyonlar geldiğinde konaklaması için yıllık olarak almak yönündeki niyetini ciddi şekilde bize iletti. Bu yatırımı başka yatırımlarımız izleyecek. Erbil’de elektrik santrali ve petrol sahaları için çeşitli yatırım planlarımız var. Avis’in oto kiralama işinde yatırım çalışmaları sürüyor. Aygaz’ın bir projesi var. Bildiğiniz gibi Setur orada çok büyük bir Duty Free mağazası açtı. Erbil’de bir hastane var ancak hastane demeye bin şahit ister. Amerikan Hastanesi aracılığıyla oraya know how transferi yapabiliriz. Böyle bir talep geldi, arkadaşlar inceliyor. Okul projesi olabilir. Doğrudan yatırım gibi değil ama know how şeklinde olabilir. Yapı Kredi olarak da bölgeye gelin dediler. Ancak şu an için böyle bir düşüncemiz yok. İtalyan ortağımızla konuyu görüşmedik.

Koç’a Nakkaştepe’deki buluşmada petrol sahalarına yatırımın ne şekilde planlandığını, bunu hangi şirket üzerinden gerçekleştireceklerini sorduk. Zira Koç’un petrol işine yakın Tüpraş, Opet hatta Aygaz gibi şirketleri var:

-Hangi şirketle yaparız onu şu an söyleyemem. Ancak yatırımı iki türlü de planlayabiliriz. Mevcut yatırım planları olan bir şirkete ortaklığı düşünebiliriz. Burada dünya çapında önemli bir firmanın ortağı olmayı da düşünebiliriz. Ya da sıfırdan bir sahayı alıp geliştirebiliriz.

Erbil ve Bakü fırsat

Koç, Erbil’deki potansiyelden sözederken de yakın zamanda açılan Beymen Mağazasını örnek gösterdi: Biliyorsunuz Divan Erbil’de bir tarafta Setur mağazası diğer tarafta Beymen var. Her iki mağazadaki satışların muazzam iyi yönde olduğunu biliyorum. Geçtiğimiz günlerde Cem beyle görüştüğümde Ankara ve İstanbul’dan sonra en çok satış gerçekleşen mağazalarının Erbil olduğunu söyledi. Setur’un da satışları çok iyi gidiyor. Ben Kuzey Irak’ta çok büyük potansiyel görüyorum. Eğer gerçekten uğraşılır, çaba sarfedilirse gelecekte küçük bir Dubai olabilir.”

Koç, bir başka potansiyeli olan bölgeyi de Azerbaycan Bakü olarak gösterdi.

DİĞER YENİ YAZILAR